EUROPE – War of Kings

Skúsení hard rockoví harcovníci EUROPE vydali začiatkom marca jubilejný 10. štúdiový album „War of Kings“. Kapela od svojho comebacku funguje ako dobre namazaný stroj. Platí to aj pri zbrusu novej nahrávke?

europe-war-of-kings

EUROPE – War of Kings

Bol to pre mnohých obrovský šok, keď sa skraja nového milénia, dali EUROPE, legendárni švédski rockeri z okolia Štokholmu, po vyše desiatich rokoch opäť dokopy. A tento reunion veru mal, na rozdiel od mnohých iných, určite i svoj zmysel. Od vydania návratového „Start From the Dark“ v 2004, totiž  kapela funguje ako výborne namazaný stroj, kde chalanom nerobí problém vydávať jeden kvalitný album za druhým, a k tomu len tak nasekať pár desiatok koncertov za sezónu. Na zoskupenie, ktorého vznik sa datuje až do roku 1979 vcelku úctyhodná výdrž, čo poviete?

Absolútna novinka „War of Kings“ je na tom veľmi podobne, ak nie ešte lepšie. EUROPE asi len tak ľahko neplánujú podliezť latku svojej kvality a fanúšikom preto servírujú ďalšiu skvelú nálož čistokrvného hard rocku, ktorá je okorenená súčasným moderným soundom.

Europe-Jan-2015-Promo

EUROPE v januári 2015

Zabudnite na natupírované vlasy, nablýskané úsmevy a chytľavé melódie typu „The Final Coundown“ či „Carrie“. Doska „War of Kings“ je totiž o niečom inom. EUROPE sa totiž na novej placke snažia o rýdzo rockovú polohu, nie nepodobnú hrdinom 70. rokov ako DEEP PURPLE, WHITESNAKE či neskorší BLACK SABBATH. Najmä prví menovaní sú na novinke rozhodne cítiť, a to je častokrát len a len na škodu, no o nejakom vykrádaní sa až na jeden jediný prípad (viď nižšie) určite nedá hovoriť.

Ako je však na tom „War of Kings“ z hľadiska kvality jednotlivých skladieb? V nich priam suverénne dominuje charakteristický a veľmi silný hlas neodmysliteľného frontmana Joeyho Tempestu, ktorý znesie aj tie najprísnejšie kritéria. Aj napriek tomu, že už má dnes tento 51-ročný spevák svoje najlepšie obdobie za sebou, podáva na novinke zaručene majstrovský výkon.

Akýsi základ pre všetkých jedenásť kompozícií ale častokrát tvorí veľmi ostrá, no skutočne nápaditá šesťstrunka Johna Noruma a chytľavé hammondy Mica Michaeliho. Schválne, upriamte svoju pozornosť na druhú polovicu záverečnej suity „Light Me Up“, kde si to títo dvaja inštrumentalisti takmer rozdávajú na férovku. Tomu hovorím gradácia ako sa patrí! Ostatné veci priveľmi nezaostávajú.

2014 © Savage Beauty - Photo: Tallee Savage

EUROPE. Foto: Tallee Savage – Savage Beauty

Do koncertného programu nasledujúceho svetového turné by mohla pätica smelo zaradiť kompletne celý nový materiál a namietal by asi iba málokto. Hitovky ako „California 405“, „Days Of Rock´n´Roll“, „Hole In My Pocket“ a „Children of the Mind“ sú totiž skutočne nezabudnuteľné a chytia hneď na prvé počutie.

EUROPE však nie sú iba strojom na zaručené hitovky, čo stopercentne potvrdzuje tvrdá a zaťažkavajúca titulka (klip nájdete hneď pod recenziou), atmosférická „Second Day“ či orientom zafarbená „Rainbow Bridge“. Akosi vám stále chýba zmienka o jemnej balade? Pod číslom desať sa skrýva „Angels (With Broken Hearts)“ a ani tu kapela nešliapla vedľa. Klávesový podklad, krehké gitarové vyhrávky a maximálne precítený spev dojmú i toho najzarytejšieho tvrďáka.

Suma sumárum tak jedinou škvrknou, na ináč výbornom počine, zostáva „Nothin´ To Ya“, čo je tak trochu drzá zmes legendárnych peciek „I“ od BLACK SABBATH a „Kashmir“ od „zeppelínov“.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: UDR Records
Dátum vydania: 2.3.2015
Web: www.europetheband.com
Zostava:
Joey Tempest – vokály
John Norum – gitara
Mic Michaeli – klávesy
John Levén – basgitara
Ian Haugland – bicie
Tracklist:
War of Kings (4:36)
Hole In My Pocket (3:41)
The Second Day (5:24)
Praise You (4:34)
Nothin´ To Ya (3:54)
California 405 (4:34)
Days of Rock´n´Roll (3:05)
Children of the Mind (4:30)
Rainbow Bridge (3:18)
Angels (with Broken Hearts) (5:19)
Light It Up (6:10)
Diskografia:
Europe – 1983
Wings of Tomorrow – 1984
The Final Countdown – 1986
Out of this World – 1988
Prisoners In Paradise – 1991
Start From the Dark – 2004
Secret Society – 2006
Last Look At Eden – 2009
Bag of Bones – 2012
War of Kings – 2015
Definitíva:
Nestarnúci hard rockeri EUROPE prichádzajú po troch rokoch s ďalšou kolekciou silných piesní nazvanou „War of Kings“, ktorá takmer nemá slabšieho miesta. Nebyť jedného ozaj slabého songu a niekedy až priveľmi silného závanu hrdinov 70. rokov, siahol by som určite po vyššej známke!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články