Skyforger – Kurbads

Folk metalová latka je tento rok postavená dosť vysoko a tak nájsť kvalitný folkový album nie je ani zďaleka taký problém ako som si naposledy posťažoval v prípade power metalu. Ďalším bežcom na tohtoročnej folkovej trati sa stala lotyšská kapela Skyforger, ktorá tento rok oslavuje 15. výročie svojho vzniku. Album Kurbads je ich siedmym štúdiovým počinom vrátane prvého dema a jeho "prerábky" z roku 2005, ktorá je predchodcom tohto albumu.
To, že ide o siedmy album formácie je počuť na celom tomto diele. Už po dvoch-troch skladbách dávajú muzikanti tušiť, že ide o veľmi celistvý album, držiaci sa väčšinou v jednej, nie však nudnej (!) línii. Hneď prvá skladba Curse of the Witch naburcuje poslucháča do správneho rytmu. Skôr ako do folku, by mi ale určite viac pasovala na album nejakej melodic black formácie. Skladba je melodicky priam geniálna, ale chýbajú mi v nej akékoľvek folkové prvky. Netvrdím, že musia byť v každej skladbe (aj keď by ma to tešilo), ale v úvodnej skladbe na ešte lepšie nabudenie by to bolo určite len plus. Folkovú stránku doháňajú muzikanti hneď v ďalšej skladbe Son of the Mare a vlastne aj na celom zvyšku albumu. Samozrejme, že nejde o nič v štýle Korpiklaani, ktoré sú „prírodnými“ hudobnými nástrojmi prešpikované. Nový album Skyforger mi trochu pripomína posledný počin Holanďanov Heidevolk, ale ruku do ohňa za toto svoje tvrdenie nedám. Aj u Skyforger (našťastie) sa dá nájsť niečo špecifické. Ako som už spomenul, album sa síce nesie väčšinou v jednej línii, ale v skladbách sa veľmi umne striedajú prvky folku aj blacku – to sa týka ako aj inštrumentálneho, ako aj vokálneho prejavu. Zo spomenutých prvkov vo väčšine prevládajú tie blackové. Väčšina skladieb sa nesie v takom strednom až rýchlom tempe, vedel by som si predstaviť a hlavne vypočuť aj väčšiu zbesilosť pri týchto skladbách. Takou čiernou ovcou albumu je podľa mňa The Stone Sentinel. Naopak, (takmer) plný plyn nasadili Lotyši v (okrem už spomenutej úvodnej Curse of the Witch) aj v štvorke, ďalšej čarodejníckej skladbe Bewitched Forest.

Charakteristickou črtou takmer každej skladby je intro obsadené folkovými prvkami, ktoré sa ďalej v skladbe pomaly a nenápadne vytrácajú. K všetkým týmto osvedčeným postupom sa v In the Underworld, Black Rider a The Last Battle citeľnejšie pridali aj zborové vokály. Na celom albume by som ich však privítal viac. Väčšina skladieb má cez päť minút, no ani pri jednej sa mi však nestalo, že by sa dostavilo povestné čakanie na koniec spôsobené nezáujmom. Niečo zbesilé si Skyforger nechali aj na samý záver albumu. Skladba Kurbads je presne ten typ piesne, ktorý vás perfektne nabudí na záver a ak ste o niektorých pasážach na albume zapochybovali, tak tento klinec vás donúti pustiť si celý album znova.

Žáner: folk/pagan metal
Krajina pôvodu: Lotyšsko
Vydavateľstvo: Folter Records, 2010
Web: www.skyforger.lv
Zostava:
Peteris Kvetkovskis – spev, gitara
Edgars Grabovskis – basová gitara, vokály
Edgars Kruminš – bicie, perkusie
Kaspar Bärbals – folkové nástroje, vokály
Märtinš Petersons – gitara
Diskografia:
Kauja pie Saules – 1998
Latviešu Strelnieki – 2000
Perkonkalve – 2003
Zobena Dziesma – 2003
Semigalls Warchant – 2005 (znovu vydané
demo z roku 1997 so štyrmi pridanými skladbami)
Kurbads – 2010
Tracklist:
Curse of the Witch (5:08)
Son of the Mare (5:30)
The Nine-Headed (4:00)
Bewitched Forest (5:18)
In the Yard of the Farher´s Son (0:43)
The Devilslayer (5:09)
The Stone Sentines (4:59)
In The Underworld (04:16)
Black Rider (04:19)
The Last Battle (05:42)
Kurbads (05:15)

Definitíva:
Na folkový Olymp tohto roka to síce nie je, 
ale myslím, že miesto na stupeň víťazov
si právom zaslúži. Rýchle tempo a dobré
spracovanie pomeru blackových a
folkových prvkov zaujmú nejedného
poslucháča. Počas počúvania albumu som
bol pevne presvedčený pre nižšie hodnotenie.
K ôsmim bodom ma "donútila" posledná skladba,
ktorá ma presvedčila, že album si určite
nie raz vypočujem aj po dopísaní tejto recenzie.


Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla