SHINING – IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends

Niklas Kvarforth spolu so svojou skupinou SHINING prinášajú v pomerne krátkom čase ďalší materiál „IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends“. Album vyšiel 20. apríla prostredníctvom Season of Mist a my sa môžeme tešiť na ďalšiu dávku svojského hudobného umenia od tohto zoskupenia.

Predošlý album „8 ½ – Feberdrӧmmar I Vaket Tillstand“ je v súčasnosti označovaný ako kompilácia, takže aktuálny počin nie je desiatym, ale deviatym štúdiovým albumom SHINING. Niklas nám opäť pootvorí zákulisie jeho zvrátenej a chorej mysle a verte tomu, že do nej vďaka šiestim songom (s bonusmi 8) preniknete úplne.

shining-ix-everyone

SHINING – IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends

Album treba brať jednoznačne ako celok, no v tejto recenzii mi nedá nevyjadriť sa ku každej skladbe. Album štartuje najkratší song „Den påtvingade tvåsamheten“, ktorý je čisto inštrumentálny. Jeho prvá minúta slúži ako intro, stredne ťahavé tempo postupne graduje a je to výborný štart do celého albumu. Už úvod naznačuje, že nám Niklas opäť pripravil skvostné dielo. Prvý song plynule prejde do „Vilja & dröm“, zbesilé a už typické „shiningovské“ peklo odštartuje Niklasov tradičný pokrik „uuh“. Prvá polovica piesne je priam zbesilou jazdou podporovanou Kvarforthovým svojským vokálom, druhá časť piesne je už kľudnejšia a v strednom tempe.

Album pokračuje „Framtidsutsikter“, kde sa v celej piesni do popredia dostávajú krásne gitarové časti a sóla. Skladba je neuveriteľne precítená. Niklas nám už na albume „VII: Född Förlorare“ ukázal, že má znamenitý čistý vokál, čo potvrdzuje aj v tejto piesni. Nechýbajú skreslené gitary, šepot v podaní Kvarfortha, v druhej polovici pieseň pripomína krásny pomalý šansón. Skladba tiež patrí medzi pomalšie, ale v závere jej tempo graduje.

Človek si ani nevšimne a už rozbaľuje štvrtý darček tohto albumu. „Människotankens vägglösa rum“ je najtvrdšou a najdynamickejšou piesňou na albume, ale nečakajte žiadnu zbesilú blackovú jazdu. Všetko má svoju hlavu a pätu. Hlavná postava SHINING predvádza v plnej kráse svoj hlasový register. Či už v extrémnych polohách, alebo opäť pri čistom speve. Nádhera.

Ester Segarra

Niklas Kvarforth. Foto: Ester Segarra

Predposledným zárezom je „Inga broar kvar att bränna“, ktorej úvod je neuveriteľne muzikantský, gitarový, no zároveň pomalý a jemný. Dočinenia máme s ďalším hudobným skvostom, kde vynikajú nádherné gitarové časti, nechýba doslova až orientálna vsuvka. Pomalé pasáže sú precítené, ktoré Niklas obohacuje doslova až žalostnými pazvukmi.

Grandiózny záver prichádza v podobe opus magnum piesne „Besök från i(ho)nom“. Striedanie zbesilejších pasáží s kľudnými vyznačujúcimi sa zvláštne znepokojivou atmosférou je famózne. Nechýba ani hovorené slovo do stredného gitarového tempa. Ako bonus zaradili SHINING na album vydarený cover piesne „Ohne dich“ od RAMMSTEIN. Nemčina Niklasovi svedčí. Pieseň dostala úplne iný rozmer. Druhým bonusom je ešte skladba „Black Industrial Eleven“, ktorá sa úplne vymyká celému konceptu, je agresívna, nekompromisná a má výrazný black metalový nádych. Jednoducho, vynikajúce bonusové oživenie.

Celkovo na aktuálnej novinke je opäť ústrednou postavou Niklas Kvarforth, ale pozor. Pri pozornom počúvaní zistíte, že oveľa viac priestoru dostáva hráčske umenie, či už gitaristov Petera Hussa a Eugeho Valovirtu, ale aj bubeníka Rainera Tuomikanta. Do akej miery sa pod album podpísali aj skladateľsky mi známe nie je.

shining-2015-1

Siluety členov SHINING

„IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends“ pripomína svojou umiernenosťou album „VII: Född Förlorare“, no aktuálna nahrávka je ešte o niečo „kľudnejšia“ a pomalšia. Nič to však nemení na jej výnimočnosti.

SHINING nám opäť namiešali pestrú škálu emócií, ktoré vás nenechajú chladnými. Ktovie, čo sa zmenilo v živote samotného Niklasa Kvarfortha, pretože teraz nám ukázal pokojnejšiu časť svojho ja. Krásne a znepokojivo pokojné gitarové sóla sú jemnejšie, ako si môžete predstaviť. To všetko v kombinácii s Niklasovým svojským prejavom. Jednoducho, výnimočný album, aj keď je pravda, že možno niekomu bude chýbať viac agresívnejších polôh, no tie prišli na predošlom albume/kompilácii.

Ja si nemôžem pomôcť, ale Niklasovi som zjedol ďalšiu nahrávku aj s navijákom. Máme tu ďalšie strhujúce dielo. Normálne uvažujem, že si pustím každý ich album od začiatku kariéry až po rok 2015. Bude to vskutku zaujímavá prechádzka dušou Niklasa Kvarfortha. Už teraz sa neviem dočkať s čím prídu SHINING na ďalšom albume!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: suicidal depressive black metal
Krajina pôvodu. Švédsko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 20.4.215
Web: www.shiningasylum.com
Zostava:
Niklas Kvarforth – vokály, gitara
Peter Huss – gitara
Euge Valovirta – gitara
Christian Larsson – basgitara
Rainer Tuomikanto – bicie
Tracklist:
Den påtvingade tvåsamheten (3:55)
Vilja & dröm (6:20)
Framtidsutsikter (7:18)
Människotankens vägglösa rum (7:13)
Inga broar kvar att bränna (6:28)
Besök från i(ho)nom (8:19)
Bonus:
Ohne dich (RAMMSTEIN cover) (6:07)
Black Industrial Eleven (8:12)
Diskografia:
Within Deep Dark Chambers – 2000
Livets Ändhallplats – 2001
III: Angst – Självdestruktivitetens Emissarie – 2002
IV: The Eerie Cold – 2005
V: Halmstad – 2007
VI: Klagopsalmer – 2009
VII: Född Förlorare – 2011
Redefining Darkness – 2012
8 ½ – Feberdrӧmmar I Vaket Tillstand – 2013
IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends – 2015
Definitíva:
Aj „IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends“ vyvoláva v poslucháčovi spleť rôznych pocitov. Niklas Kvarforth so svojim SHINING trošku ubral z agresívnejších pasáží, do popredia sa dostávajú kľudnejšie, obohatené o jeho nezameniteľný prejav. Máme tu ďalšie skvostné dielo v podaní týchto švédskych majstrov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články