APOCALYPTICA – Shadowmaker

Odložte si oblečenie, pohodlne sa usaďte, zhlboka sa nadýchnite a nastražte svoje uši. Dnes dostáva prednosť klasika v podobe veľmi známej fínskej kapely APOCALYPTICA a veru sa rozhodne je na čo tešiť. Šou môže začať!

Toto originálne zoskupenie v posledných rokoch vnímam ako partiu spoľahlivých skladateľov a muzikantov, ktorí si svoju prácu zakaždým urobia veľmi dobre a jednoducho nevedia vydať čoby len priemerne znejúci materiál.

apocalyptica-shadowmaker-artwork

APOCALYPTICA – Shadowmaker

Či už hovoríme o takmer „desiatkových“ záležitostiach typu „7th Symphony“, „Reflection“, ale ignorovať rozhodne netreba ani o čosi staršie zbierky ako „Cult“ a „Inquisition Symphony“. K akejsi dokonalosti veľa nechýba ani aktuálnej placke s názvom „Shadowmaker“. Tá vyšla po dlhých piatich rokoch čakania a hneď jedným dychom treba aj dodať, že dať si načas, sa kapele rozhodne vyplatilo.

Novučičká nahrávka „šedoumejker“ je totiž jedným slovom hotové symfonické divadlo o desiatich dejstvám. Každá z týchto skladieb (vrátane dvoch na limitovanej mediabook edícií) má jasný záchytný a zapamätateľný motív, ktorý rázom vnikne do hlavy poslucháča a už tam zostane natrvalo. Štýlovo sa APOCALYPTICA pohybuje vo svojich typických mantineloch a album je preto logickým nasledovníkom fantastického predchodcu „7th Symphony“.

apocalyptica-shadowmaker-2015

APOCALYPTICA

Výborná forma teda kapele určite zostala. Aj napriek tomu sme ale svedkami jednej obrovskej novinky. Tou je pomerne známy vokalista Franky Perez (SCARS OF BRODWAY), nový stály člen fínskej partičky čelistov. Iné známe spevácke esá tak tentokrát dostali jasnú červenú a Franky sa nám predstavuje až v 7. skladbách. Na jeho prejav som si úprimne zvykal dlhšiu dobu, no postupom času si ma svojim hlasom jednoducho získal na svoju stranu. Skutočne skvelý a emóciami vyšperkovaný výkon!

A keď nad tým tak rozmýšľam, jeden z favoritov o najlepší album roku 2015 práve leží predo mnou. Jasné, nájde sa aj máličko slabší song v podobe nie práve najšťastnejšie zvoleného singlu „Cold Blood“,  no zvyšok tejto vyše päťdesiatminútovej nahrávky je priam hudobnou lahôdkou.

Trio Toppinen, Lötjönen, Kivilaakso totiž bez problémov sype z rukávu jeden zaujímavý nápad za druhým a zozadu ich spoľahlivo istí čoraz šikovnejší bicmen Mikko Siren. Máme čo dočinenia s prepracovanými hymnami („Till Death Do Us Part“, „Shadowmaker“), bezchybnými baladami („Hole In My Soul“, „Sea Song“, „Dead Man´s Eye“), no početné sú aj chytľavé hitovky („Slow Burn“, „House of Change“), či atmosférické inštrumentálky („Riot Lights“, „I-III-V Seed of Chaos“, ale aj temná bonusovka „Reign of Fear“). Už len pri letmom pohľade na tento zoznam teda vidíme obrovský pretlak prvotriedneho materiálu, ktorý jednoducho musí potešiť každého správneho vyznávača tohto fínskeho kvinteta.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: symphonic rock/metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Sony Music
Dátum vydania: 17.4.2015
Web-stránka: www.apocalyptica.com
Zostava:
Franky Perez – spev
Paavo Lötjönen – violončelo
Eicca Toppinen – violončelo
Perttu Kivilaakso – violončelo
Mikko Siren – bicie
Tracklist:
I-III-V Seed of Chaos (1:26)
Cold Blood (3:28)
Shadowmaker (7:34)
Slow Burn (4:44)
Hole In My Soul (4:05)
House of Chains (3:28)
Riot Lights (6:40)
Sea Song (You Waded Out) (4:54)
´Till Death Do Us Part (7:50)
Dead Man´s Eyes (9:42)
Diskografia:
Plays Metallica By Four Cellos – 1996
Inquisition Symphony – 1998
Cult – 2000
Reflection- 2003
Apocalyptica – 2005
Worlds Collide – 2007
7th Symphony – 2010
Shadowmaker – 2015
APOCALYPTICA sa pomaly, ale isto stáva zárukou kvality a nič na tom nemení ani ich aktuálny album „Shadowmaker“. Opäť fantastická porcia klasickej/metalovej muziky, tentokrát okorenená o výborný spev novej posily v podobe Frankyho Pereza. Pre fanúšikov jednoducho povinnosť! Mľask, mľask…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla