Pod kožu: Tonka z RAVENCLAW

Štartujeme novú rubriku Pod kožu, kde sa vám pokúsime predstaviť známejších, ale aj menej známych hudobníkov z iného pohľadu. Začíname basgitaristkou skupiny RAVENCLAW Tonkou Valiskovou.

So zmenou dizajnu našej a vašej Valhalla.sk súvisí aj oživenie obsahu pomocou zaujímavých článkov či nových rubrík, do ktorých sa chystáme zapojiť viacerých hudobníkov známych aj menej známych nielen z našej, ale aj zahraničnej scény.

Prvá nová rubrika je nazvaná Pod kožu, kde sa pokúsime dostať metalovým hudobníkom skutočne až pod kožu. Dozviete a o nich viaceré zaujímavé veci, o ktorých ste zrejme ani netušili. A budú aj pikantnejšie. Takže dámy a páni, začíname so známou basgitaristkou Tonkou Valiskovou, z košickej power metalovej formácie RAVENCLAW.

Vizitka

tonka-ravenclaw-2-foto-igi-petrilla

Antónia Valisková je basgitaristkou v skupine RAVENCLAW

Meno: Antónia Valisková
Dátum narodenia: 23.10.1991
Znamenie: Váhy/Škorpión
Miesto narodenia: Košice
Obľúbené jedlo: Ovocie a zelenia všeobecne
Obľúbený nápoj (alko aj nealko): čistá voda, ovocná šťava, tokajské ale aj netokajské víno, whisky, malinové pivo
Najobľúbenejší film: Nemám najobľúbenejší film, ale najradšej sledujem fantasy, sci-fi, mysteriózne, psychologické, komédie (len kvalitné), motivačné, dokumentárne, cestopisné…
Najobľúbenejší herec a herečka: Robert Downey Jr., Mark Wahlberg, Channing Tatum, Tommy  Lee Jones, Will Smith, Jennifer Aniston, Angelina Jolie, Emma Watson
Najobľúbenejšia kniha: Šlabikár šťastia II.
Najobľúbenejšie kapely: GAMMA RAY, FREEDOM CALL, BEHEMOTH, STEEL PANTHER, EDGUY, RECKLESS LOVE, UNISONIC, PANTERA, AEROSMITH, PRIMAL FEAR…
Najobľúbenejší šport: fitness, strečing, joga, cyklistika, in-line korčuľovanie, snowboarding, lyžovanie, všeobecne pohybová aktivita…
Hobby: akákoľvek pohybová aktivita, kreslenie a maľovanie, meditovanie, príroda, ezoterika, fotomodeling,  jazdenie a staranie sa o kone, varenie, tanec, angličtina (v pláne aj iné jazyky), …
tonka-ravenclaw-pod-kozu-9

Tonke by to šlo aj ako modelke

Všeobecný úvod

Aká si osobnosť, skús sa opísať vlastnými slovami, ako keby si dávala inzerát…
Spontánnosť je u mňa na prvom mieste, riadim sa svojimi pocitmi a intuíciou. Ďalšie moje obľúbené vlastnosti sú kreativita, trpezlivosť, úprimnosť, schopnosť vcítiť sa do druhých ľudí, teda empatia. Som priateľská, komunikatívna a spoločenská, no ak treba, viem sa obrániť, či bojovať voči krivde. Vidím sa ako osobnosť s dobrými organizačnými schopnosťami, ktorá chce mať skoro vždy všetko pod kontrolou. Som zásadová, úprimná a riadim sa vlastným úsudkom.

Akým si bola dieťaťom?
V detstve som bola vraj veľmi pokojná a vnímavá, možno trochu hanblivá. Neskôr, v období základnej  školy už dobrodruh. Nikdy som nebola ten typ dievčatka, čo skákalo gumu s kamarátkami, alebo sa hralo s „barbínami“. Radšej som hrávala s chlapcami futbal na ihrisku alebo inak sa pohybovo realizovala.

Koľko si mala rokov, keď si si kúpila alebo dostala prvý hudobný nástroj a aký to bol?
Ak sa počítajú aj detské klávesy so zvukmi od piána až po psí brechot, tak to bolo asi, keď som mala približne 8 rokov. Naučila som sa na nich hrať rôzne pesničky. No môj prvý vážny nástroj, bola elektrická basgitara Jolana, ktorá jeden pekný deň, keď som prišla zo školy, ležala na mojej posteli s lístočkom: „Tonka, tu máš basu a uč sa, Maťo.“

Máš priateľa?
Asi touto odpoveďou veľa fanúšikov nepoteším, ale áno, mám priateľa (úsmev).

Kde teraz žiješ?
Po rokoch žitia mimo domova, žijem zase v rodičovskom byte v Košiciach.

Koľko máš súrodencov a ako s nimi vychádzaš?
Mám dvoch starších bratov a dve sestry. Všetci vychádzame spolu dobre, i keď z času na čas sa vyskytne nejaký konflikt, ktorý sa však raz-dva vyrieši. Najviac času trávim s mladšou sestrou Mery a s bratom Jurom, chodíme spolu na rôzne akcie a výlety.

A čo rodičia, aký máte vzťah?
Puberta je dávno za mnou, takže celkom dobrý (smiech).

V akom oblečení sa cítiš najlepšie?
Som športový typ, takže najradšej nosím tielka, obtiahnuté džínsy a Nike tenisky, ale na druhej strane, zbožňujem keď sa môžem nahodiť do elegantných šiat a topánok s vysokými platformami.  Užívam si aj v extravagantných koncertných outfitoch.

Ako si na tom s varením? Tvoj recept, na ktorý si hrdá?
Varím veľmi rada a ešte radšej experimentujem s rôznymi potravinami a korením. V 99 percentách mi moje jedlá skutočne chutia, najradšej varím hustú zeleninovú polievku s krupicovými haluškami, hubovú omáčku, cuketu s cesnakom na olivovom oleji, zeleninové rizoto a podobne.

tonka-ravenclaw-pod-kozu-4

Na pódiu jej to jednoducho svedčí

Hudobné kolo

Prezraď, akú hudbu okrem rockovej alebo metalovej si doma púšťaš a nedáš na ňu dopustiť?
Pravidelne počúvam meditačnú hudbu so zvukmi prírody, alebo tradičnú japonskú či indickú hudbu, taktiež zbožňujem indiánske záležitosti. Samozrejme, najviac nedám dopustiť na rock a metal, ktorý si púšťam prevažne v aute, alebo v slúchadlách. Ale z času na čas si vypočujem aj kvalitný dubstep, house alebo zájdem na oldies diskotéku.

Čo ťa viedlo k tomu, že chceš byť hudobníčkou a hrať v kapele?
Už ako malá som snívala o hraní na pódiu pred veľkým publikom. Keď som mala asi  10 rokov, stála som vo svojej izbe na posteli s tenisovou raketou namiesto gitary a predstavovala si rockový koncert. Tam to všetko začalo. Bola som uchvátená hutnými tónmi basovej gitary, na klišé elektrickú gitaru som ani nepomyslela.

Najlepší koncert, ktorý si odohrala a budeš na neho stále spomínať?
Za 9 rokov sa veru tých zážitkov nazbiera, ťažko povedať, ktorý bol najlepší koncert. S kapelou sa mi vynára veľmi veľa spomienok, veď je to skoro pol môjho odžitého života (smiech). Medzi naj koncerty určite radím koncert z festivalu Rocku pod Kameňom spred roka (2014), alebo koncert na Amfiteátri v Košiciach. Z tých starších čias, keď mala Tonka sladkých 17, sa mi vybavuje koncert v Bratislave, po ktorom sme mali úžasnú after party a boli sme ubytovaní v hoteli na Dunaji. Boli sme tam jediní hostia, takže celá loď bola len pre nás. O pol noci sme si v kuchyni dávali všetci po jednej extra chilli papričke, na znak jednoty členov kapely. Určite musím spomenúť aj koncert v Košiciach v Starej radnici, ktorá neraz praskala vo švíkoch a zábava po koncerte trvala do skorého rána.

A naopak, najhorší koncert, na ktorý by si najradšej zabudla…
Konkrétny dátum ti nepoviem, ale stalo sa mi dávnejšie, že som sa pred koncertom zabudla naladiť. Po odohratí začiatočných tónov prvej skladby ma zamrazilo… Po skladbe som sa počas prestávky rýchlo naladila a všetko bolo zase v poriadku. Na takéto chvíle by som najradšej zabudla. Odvtedy sa už nezabúdam naladiť !

Popri muzike študuješ alebo pracuješ?
Študujem na Univerzite V Košiciach odbor Šport a rekreácia.

Ako je to s trémou… Mávaš ju ešte pred vystúpením?
Trému mávam pred začatím koncertu, hlavne pred veľkým publikom. Po odohratí prvej skladby sa však vytratí.

Mávaš nejaký rituál pred koncertom, ktorý stále dodržiavaš?
Posledné roky si pred koncertom rozcvičujem krk a trup, pretože koncert bez rozcvičenia, nemôžem nasledujúci deň hýbať hlavou. A ak nazývaš ladenie nástroja rituálom, tak aj ten už posledné roky dodržiavam.

Koľko máš doma hudobných cd a pamätáš si, ktoré bolo tvoje prvé?
Pravdupovediac nie som zberateľ cd, takže nie veľa. Moje prvé cd bolo, myslím NIRVANA a ich album „Bleach“.

Aký album má podľa teba najkrajší obal a prečo?
Albumy nezbieram, preto nemám prehľad ako, ktoré vyzerajú. Páči sa mi však vesmírna tematika, ktorú používajú na obaloch GAMMA RAY.

Kapela, vďaka ktorej si prepadla metalu?
Keď som mala asi 14 rokov, videla som klip „Perfect Gentleman“ od HELLOWEEN  a hneď ma to zaujalo. Odvtedy nedám na metal dopustiť.

Prvý koncert, ktorý si navštívila?
Myslím, že to bola nejaká punková kapela, keď som mala okolo 13. Ale o rok neskôr, som zažila prvý vážny koncert, teda festival, kde hrali moje obľúbené skupiny a na ktorom som sa zoznamila s mojím dobrým kamarátom Kaiom Hansenom.

Aká pieseň musí hrať na tvojom pohrebe?
„Rebellion In Dreamland“ od GAMMA RAY.

tonka-ravenclaw-pod-kozu-1

Okrem hrania ide Tonke aj pózovanie pred objektívom

Súkromné kolo

Koľko si mala rokov, keď si mala prvý sex?
Myslím, že som mala niečo okolo šestnástky.

Je nejaká osoba, ktorá je tvojím vzorom?
Áno, je ich viacero. Hlavne spirituálne osobnosti ako Mooji, Osho či mnohí indickí jogíni. Čo sa týka charizmy, pozitívnej energie a zmýšľania, je pre mňa veľkým vzorom už spomínaný Kai Hansen.

Máš nejaké deti alebo ich plánuješ?
Na obdobie, kedy budem mať vlastné deti sa veľmi teším.

Čo si myslíš, aká je tvoja najlepšia a aká najhoršia vlastnosť?
Najradšej mám svoju zodpovednosť a spontánnosť, či schopnosť vo všetkom nájsť niečo pozitívne. Medzi tie vlastnosti, ktoré možno lezú ostatným na nervy je moje puntičkárstvo.

Čoho sa najviac bojíš?
Od mala som sa bála tmy, úzkeho priestoru, v ktorom sa nedá hýbať a pavúkov. Pavúkov sa už nebojím, tme stále čelím a do úzkych priestorov nechodím. Všetko chce rozvahu a pokoj, strachy pominú.

Pamätáš si svoje sny? Mávaš nočné mory?
Väčšinou si svoje sny pamätám. Často mávam veľmi živé sny. Nočná mora sa vyskytne len zriedkavo. Verím, že sny sa nám snažia niečo naznačiť, pochopiť, ukázať cestu,… Preto neustále hľadám  a spájam súvislosti jednotlivých situácií a snov.

Čo ťa dokáže najviac potešiť a naopak naštvať?
Najviac ma vie potešiť prejav lásky, úsmev, čas strávený v prírode, keď som v prítomnosti zvierat, jazda na koni v prírode, vietor vo vlasoch pri korčuľovaní, pohľad na baviacich sa fanúšikov z pódia…  Stále sa učím reagovať pokojne na veci, ktoré ma vedia naštvať. Hnevom sa nič nevyrieši. Avšak najviac ma vyvedie z miery krivda.

Aká je tvoja životná filozofia, alebo výrok, ktorým sa riadiš?
Riadim sa vesmírnymi zákonmi, čo zaseješ, to budeš žať. Pozitívne a negatívne myšlienky a skutky sa vrátia späť mnohonásobne. Takže moja životná filozofia je myslieť pozitívne, byť láskavá k ľudom, zvieratám a prírode, byť v harmónií s vesmírnou energiou.

Čo nikdy nesmieš zabudnúť, keď ideš von a máš to stále so sebou?
Záleží či idem len von so psíkom, do školy, večer do mesta, či na dlhšie ako 1 deň.  Čo ale zaručene nesmiem zabudnúť pri všetkých prípadoch, sú kľúče od bytu (úsmev).

Čo by si chcela v živote dosiahnuť…?
Nájsť svoje poslanie, pomáhať ľuďom a zvieratám, chrániť a zveľaďovať prírodu, žiť šťastne a plniť si sny, zvyšovať frekvenciu lásky na Zemi.

Čo by si na sebe zmenila?
Čo chcem na sebe zmeniť, to aj zmením. Stále na sebe pracujem. Momentálne sa učím ovládať svoje emócie. Je dôležité nevzplanúť, riešiť situácie v tichosti a pokoji mysle.

tonka-ravenclaw-pod-kozu-2

Tonka so svojou basgitarou na pódiu

Všeobecné témy

Aký je tvoj názor na homosexuálov a ich registrované partnerstvá?
Ži a nechaj žiť…

A čo politika, sleduješ ju?
Politika ma nezaujíma, preto ju nesledujem.

Veríš v Boha?
Prešla som si obdobím, kedy som bola ateista a zástanca Darwinovej teórie. No veľa vecí som však postupne pochopila. Neverím v Boha, ako ho vykresľuje cirkev, ktorá väčšinu faktov zamlčala a zmenila. Boh je Zdroj večnej energie, Jednota, vesmír, svetlo a láska.

Čo si myslíš o súčasnej všeobecne vyhrotenej situácii vo svete? (islám vs. svet, hrozby teroristických útokov, konflikt na Ukrajine a podobne)?
Tieto situácie vo svete vôbec nesledujem, snažím sa sústrediť len na pozitívne veci. Všetkému, čomu venujeme svoju pozornosť, smerujeme svoju energiu (situácie naberajú na sile aj tým, že priveľa ľudí sa na tieto situácie sústredí a sleduje ). Preto takéto situácie nesledujem, teda nevenujem im žiadnu svoju energiu, ktorú si radšej nechám pre sebarozvoj a sebarealizáciu.

Foto: archív T. Valiskovej, Niwy Kováčová, Moja Muzika, Igi Petrilla