KISKE/SOMERVILLE – City of Heroes

O zostave hudobného dua KISKE/SOMERVILLE je asi zbytočné hovoriť, je jasná už z názvu formácie. Aj keď je to len druhý štúdiový album tejto dvojice, Michael Kiske a Amanda Somerville sa dobre poznajú aj z projektu Tobiasa Sammeta AVANTASIA.

Nahrávka „City of Heroes“ vyšla po päťročnej prestávke od debutového počinu a tak na ňu fanúšikovia formácie KISKE/SOMERVILLE určite netrpezlivo čakali. Nečudo, Michael Kiske je jedným z najväčších ťahákov v metalovom svete už dlhé roky a Amanda Somerville sa do povedomia fanúšikov dostala práve vďaka spomínanej AVANTASII.

kiske-somerville-city-of-heroes

KISKE/SOMERVILLE – City of Heroes

Album, na ktorom sa mimochodom o bicie postarala česká bubeníčka Veronika Lukešová, obsahuje dvanásť skladieb, pričom prvá nesie rovnaký názov ako celý album. Pieseň začína zaujímavým gitarovým introm, do ktorého po pár sekundách vstupuje Michael Kiske prvou slohou a neskôr Amanda stupňuje tempo. S veľkými menami ale súvisia aj veľké očakávania a ja som po prvom vypočutí albumu zostal v rozpakoch.

Materiál mi totiž prišiel nevýrazný po viacerých stránkach, hlavne čo sa týka inštrumantálneho výkonu, kde mi chýbajú výraznejšie prvky a originálne gitarové sóla. O výkone Michaela Kiskeho si nedovolím povedať, že by bol slabý, ale taktiež som čakal viac. Vo viacerých prípadoch mi Michiho vokál príde ako predskokan v prvých slohách a následne to vystupňuje Amanda. Jeho vokál je pochopiteľne čistý a samozrejme nezameniteľný, ale na celom albume skôr pokojný, miestami až monotónny, na jeho povestné a perfektné výšky môžeme ale zabudnúť.  Výšok sa nedočkáme ani v refrénoch, kde to Kiskemu a  Somerville, ale našťastie perfektne šlape.

Ich štýl je síce jasný, ale aspoň jednej – dvom skladbám by neuškodilo poriadne to rozbehnúť a dať do toho ešte väčší drive. Toto je ale moje hodnotenie prvého dojmu a po viacerých vypočutiach som sa len utvrdil v tom, že chyba bola medzi slúchadlami a ušami, jednoducho som mal od albumu „City of Heroes“ iné očakávania, to ale z neho rozhodne nerobí zlý počin.

kiske-somerville-promo-2015-2

Zostava KISKE/SOMERVILLE

Práve naopak, až ďalšie vypočutia odkryjú plusy tohto albumu. To, čo mi na prvé vypočutie prišlo nevýrazné ma pomaly ale iste úplne pohltilo. Najväčšia sila albumu spočíva práve v refrénoch, kde Michael a Amanda spolu naozaj ladia a táto spolupráca funguje výborne. Navyše refrény sú naozaj chytľavé a dávajú punc melodickosti.

V slohách si svoje úlohy rovnomerne menia a aj keď v týchto častiach mi väčší náboj chýba aj po viacerých vypočutiach, refrény si ma podmanili. Správny melodický metalový album musí obsahovať aj balady a tie sú na albume „City of Heroes“ hneď dve – „Ocean of Tears“ a „After the Night Is Over“ a aj keď to nie sú srdcervúce skladby vhodné k hladine troch promile, obidve sú kvalitné.

Ani pri „City of Heroes“ netreba dať úplne na prvý dojem. Aj keď poslucháča kvôli vysokým očakávaniam možno nezaujme na prvýkrát, časom sa určite dostane pod kožu. Tým sa „City of Heroes“ stáva pomerne kontroverzným a spomínaným dostávaním sa pod kožu mi pripomína tvorbu AMARANTHE, kde som bol pri poslednom albume „Massive Addictive“ po prvom vypočutí taktiež sklamaný, ale nakoniec sme si sadli a to platí aj pre album KISKE/SOMMERVILLE.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Názor redakcie:

Takmer pred piatimi rokmi prišli producent a muzikant Mat Sinner (PRIMAL FEAR, SINNER), gitarista Magnus Karlsson (PRIMAL FEAR) a samozrejme šedá eminencia vydavateľstva Frontiers Records Serafino Perugino s projektom, kde dali dokopy dva famózne hlasy Michaela Kiskeho a Amandy Somerville. Spolupráca sa podarila na výbornú a výsledkom bol vydarený rovnomenný album „Kiske/Somerville“, ktorý zaujal hlavne fanúšikov melodického rocku a metalu.

V polovici apríla tohto roku nás potešili jeho pokračovaním, „City of Heroes“. Nič prekvapivé, keďže sa o tom hovorilo hneď po dokončení jednotky. Zostava sa veľmi nezmenila, akurát za zmienku stojí, že za bicie tentokrát zasadla mladá a talentovaná česká bubeníčka Veronika Lukešová.

kiske-somerville-promo-2015-1

Promo foto KISKE/SOMERVILLE

Nahrávka „City of Heroes“ je v podstate veľmi podobná prvej, je plná chytľavých melódií, skvelých refrénov, gitarových riffov a vyžaruje z nej proste dokonalá harmónia hlasov Michaela a Amandy. Zlú alebo nezaujímavú skadbu na ňom nenájdete.

Hneď na začiatku upúta rockovou peckou „City of Heroes“ a pomalšou, mojou obľúbenou „Walk on Water“ K obom spomínaným nahrali aj videá. Piesne „Rising Up“ a „Salvation“ taktiež patria k príjemným kúskom s jednoduchými ale baviacimi refrénmi. Medzi balady patrí autorská pieeň Amandy Somerville „Breaking Neptune“ a ponurá „Ocean of Tears“, v ktorej môžeme začuť aj čelo a husle. Veľmi dobre sa počúvajú aj „Open Your Eyes“, „Last Goodbye“ a ďalší song v pomalšom tempe „After the Night is Over“.

Všetkým, ktorí majú radi kvalitný melodický hard rock a mužsko-ženské duety, môžem túto nahrávku len a len odporučiť. A dúfajme, že túto dvojicu raz uvidíme aj na spoločnom turné.

Autor: Shelvis

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic hard rock/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko/USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 17.4.2015
Web: http://en.wikipedia.org/wiki/Kiske/Somerville_%28album%29
Zostava:
Michael Kiske – vokály
Amanda Somerville – vokály
Magnus Karlsson – gitara, klávesy
Mat Sinner – basgitara
Veronika Lukešová – bicie
Tracklist:
City of Heroes (4:02)
Walk on Water (4:17)
Rising Up (4:44)
Salvation (6:00)
Lights Out (4:50)
Breaking Neptune (4:09)
Ocean of Tears (4:29)
Open Your Eyes (4:17)
Last Goodbye (3:47)
After the Night Is Over (4:58)
Run With a Dream (4:40)
Right Now (5:19)
Diskografia:
Kiske/Somerville – 2010
City of Heroes – 2015
Definitíva:
„City of Heroes“ v podaní speváckych mágov KISKE/SOMERVILLE nezaujme po prvých vypočutiach. Jeho krásy vyplávajú na povrch trošku neskôr. Najväčšia sila albumu je v melodických refrénoch, kde Michi a Amanda vskutku ladia.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články