Slováci, okolo ktorých je už dlhšie ticho: Čo nové v kapelách DEPRESY, MÄSO a PYOPOESY?

Na slovenskej metalovej scéne je v posledných rokoch vskutku husto. Na mysli máme počet kapiel. Samozrejme, je to len a len na prospech. My sme zisťovali aktuálne informácie z táborov našich kapiel, okolo ktorých je už dlhšie „ticho“.

Kapiel na našej slovenskej scéne vyrastá ako húb po daždi. My sme však boli zvedaví na dnes už legendárne spolky, o ktorých je už dlhšie ticho. Minimálne koncertujú (ak vôbec) a posledné štúdiové albumy im vyšli zhodne, už pred šiestimi rokmi, teda v roku 2009.

depresy-maso-pyopoesy-kolaz

Koláž DEPRESY, MÄSO, PYOPOESY

Rozhodli sme sa teda osloviť jednotlivé skupiny a zistiť, čo majú nové. Takže, ako to vyzerá u Trenčanov DEPRESY, Zvolenčanov MÄSO a Banskobystričanov PYOPOESY?

Album do konca roka?

Od albumu „Morph – Near Death Experiences“ fanúšikovia trenčianskej stálice DEPRESY márne čakajú na nový album. Pravda, skupina podporila album videoklipmi, odohrala viacero koncertov a festivalov. V poslednej dobe, však ubudlo už aj koncertov a v podstate okolo kapely je ticho. Oslovili sme preto gitaristu Romana Špatného.

depresy-2014-1

DEPRESY

„Deje sa okolo nás len taký štandard. Skúšky, chlastačky a tak,“ prezradil pre Valhalla.sk gitarista Roman a pokračoval, „Keďže náš bubeník hrá už dlhší čas aj s kapelou TRISTANA, tak toho času veľa nie je a aj preto nehrávame koncerty. Skôr sa zatvárame v skúšobni a snažíme sa ten čas využiť na tvorbu nových piesní. Materiálu je kopec, niečo je aj ponahrávané, ale 100-percentnú podobu musíme ešte vybrúsiť.“

Znie to teda celkom priaznivo smerom k novému albumu. „Veľmi radi by sme sa už konečne tento rok dopracovali k novému albumu a s ním zas trochu viac rozprúdili dianie okolo DEPRESY. Uvidíme, ako to všetko dopadne. V každom prípade stále fungujeme,“ dodal s úsmevom Špatný. Čiže, ak všetko dobre pôjde na novinku od DEPRESY by sme sa mohli tešiť do konca tohto roka.

Poľavili v naháňaní sa za slávou

Ďalšou kapelou, ktorá po vydaní albumu v roku 2009, konkrétne „Súkromný život bohov“, nahratí klipu „Veľký tresk“ (v roku 2012), odohraní pár koncertov a niekoľkých festivalov ako Gothoom alebo Urpín Fest sa akoby zľahla zem, je zvolenská partička MÄSO.

maso-2012

MÄSO

„Hráme samozrejme stále, len sme vypustili koncerty. Muzika nás baví a skúšky máme pravidelne tak ako to bolo vždy, ale trochu sme poľavili v tom naháňaní sa za slávou. Nebudem rozoberať ako to je s hudbou a koncertmi na Slovensku, to už sa pretriasalo hore-dole z každej strany,“ prezradil bubeník Marián Serva.

„Fakt je ten, že pre 90% muzikantov sa uživiť hudbou nedá a preto ako každý normálny človek aj my sa snažíme uživiť inak. Máme to šťastie, že aj napriek tomu sme s hudbou v neustálom kontakte a práca nás baví. Ale aj v našom obore ak chceš prežiť, musíš tomu venovať kopec času a energie, a keď k tomu prirátaš to, že už máme mierne pod 25-ke, teda už pomaly zapúšťame kotvy v nejakom domácom bydle, je normálne, že sa mladícky sen premenil na hobby. Nechcem tým povedať, že by sme to prestali brať vážne, len musíš niekedy prijať, že je momentálne aj niečo prednejšie. V tomto období to beriem ako stav hybernácie,“ doplnil.

urpin-fest-2014-81

Mayo počas vystúpenia na Urpín Feste 2014

Avšak, fanúšikovia zvolenského tria nemusia zúfať. Mayo nám prezradil aj dobrú správu. „Máme pripravený nový materiál, skúšky na ktorých si to pomaly točíme dookola a keď príde vhodná chvíľa, tak sa zavrieme do pivnice a dáme to na nejaký nosič. Každopádne tá chvíľa tu ešte nie je, netlačia nás žiadne termíny, život nám to nezmení,  takže keď sa to okolo nás trochu utrasie a budeme mať pocit, že prišiel ten čas, tak dáme o sebe isto vedieť… A ak nie s novým albumom, tak nejako inak… veď vieš, že sa okolo furt niečo zomelie,“ vysvetlil so smiechom a na záver dodal, „P.S. Ak by sme naozaj niekomu veľmi chýbali, dvere do skúšobne máme otvorené.“

Stav hybernácie

Treťou skupinou do partie, okolo ktorej je akési tajomné ticho sú PYOPOESY. Posledná štúdiovka „…alea iacta est…“ taktiež vyšla pred 6. rokmi. Pravda, skupina okolo Miroslava „Miríka“ Luptáka bola ešte donedávna aspoň koncertne činná. Momentálne je však realitou, že na koncertných pódiách sme ich už taktiež dlhšie nevideli. Čo sa deje v kapele spod Urpína?

urpin-fest-2014-9

PYOPOESY na Urpín Feste 2014

„Momentálne počas tohto roku chystáme s PYOPOESY iba zopár koncertov počas letných festivalov. Dalo by sa povedať, že sme v tzv. hybernácii, ale čoskoro príde moment, kedy sa naši verní fanúšikovia dočkajú nových vecí,“ vysvetlil gitarista Miroslav „Mirík“ Lupták a pokračoval, „Niečo už máme, len to chce čas. Každý v kapele sa tak trochu venuje rodinným a pracovným povinnostiam. Mne sa narodili dve dcérky, tak som preorientoval veľkú časť mojej energie práve na ne.“

Ako nám ďalej prezradil Mirík, tak najbližšie bude možné PYOPOESY vidieť už 12. júna na Rockovom lete na Orave. Zvedaví sme boli, aj na nový album, keďže nám záhadne prezradil, že „niečo už máme“. „V dohľadnej dobe sa fanúšikovia určite dočkajú niečoho nového, ale odhadujem to na 2-3 roky, keď bude viac času,“ dodal Lupták.

Foto: ilustračné (Sachtikus a archív kapiel)