UNLEASHED – Dawn of the Nine

Švédska death metalová stálica UNLEASHED nám tento rok nadelila svoj v poradí už dvanásty  album s názvom „Dawn of the Nine“. Pre fanúšikov tohto kvarteta to bol jeden z najočakávanejších albumov a niet sa tomu čo čudovať. Hudba jednej z najstarších kapiel v tomto žánri, je neustále žiadaná a vyhľadávaná.

UNLEASHED je overená značka kvality a záruka riadnej nálože rúhania sa kresťanstvu. Už samotné názvy skladieb hovoria jasnou rečou severskej mytológie, v ktorej sú UNLEASHED doma. A doma je to pravé slovo, pretože títo Severania sú na scéne už od roku 1989.

unleashed-dawnofthenine

UNLEASHED – Dawn of the Nine

Texty plné nenávisti voči kresťanskej cirkvi a výziev k návratu starých Bohov a účasti na poslednom boji. Nenávistné a agresívne však nie sú iba texty, ale aj gitarové riffy ktoré aj po toľkých rokoch znejú old schoolovo. Pre nadšencov death a trash metalu, je práve tento surový starý zvuk genialita a vďaka nemu sa kapely typu UNLEASHED stále dajú odlíšiť od súčasného trendu.

Rovnako  ako aj na predošlom albume „Odalheim“, tak aj na aktuálnom „Dawn of the Nine“ nenájdete len minimum melodických pasáží. O použití nejakých nemetalových nástrojov pri tejto kapele nemôže byť ani reč, proste ide o pravovernú starú kapelu, ktorá si celé roky ide svoju bojovú, priamočiaru cestu za obnovenie starej viery. Vyráža do boja s gitarami miesto Thorovho kladiva, bubeníckymi paličkami miesto sekier a mikrofónom miesto rohu.

unleashed-2015

Vikingovia UNLEASHED

UNLEASHED sú bojovníkmi, ktorí bojujú nielen v mene Bohov, ale aj v mene surového, starého zvuku metalových kapiel. Ostré riffy s nižším počtom sól a dunivé bicie založené na jednoduchosti, bez zbytočných miliónov rôznych druhov činelov a prechodov. Všetko vytvárajúce kulisu pre hromový vokál Johnnyho Hedlunda, ktorý svojím chrapľavým zafarbením hlasu určite raz svojich Bohov prebudí. Pri každom jeho reve alebo refréne sa vám stále bude vynárať jeho hromžiaca podobizeň s rukami a gestami nad hlavou. Priznávam, že neviem presne pomenovať to, čo jeho vokál robí nenapodobiteľným, je to neidentifikovateľný element zúrivosti a vášne navzájom.

„Dawn of the Nine“ je jednoznačne typická tvorba UNLEASHED, nedá sa však o albume povedať, že by bol v ich tvorbe výrazný, ale na druhej strane ani slabý. Proste štandard tejto kapely. Dôvodom tohto tvrdenia je, že skupina neexperimentuje, ani nemá možnosť priniesť niečo hudobne prevratne nové. Iné je to už s emóciami. Pri tvorbe skladieb na tento album boli rozhodne veľmi inšpirovaní, nakoľko hnev z neho len tak srší. Chrlí ho na poslucháča nielen priehrštiami, ale lopatou a aj to za dunenia hromov. Proste atmosféra skladieb je maximálne exponovaná na bojovú náladu.

Už prvá pieseň „A New Day Will Rise“ po pár tónoch hneď každého presvedčí, že počúvanie tohto albumu určite nebude žiadna romantika, ale čistý hnev a boj. Nepatrím k vyznávačom starého zvuku a po tretej skladbe (pri úplne prvom posluchu) sa zdalo, že sa emócie opakujú a tematika začala zapadať do „warrior“ klišé. Našťastie štvrtá skladba „Where Is Your God Now?“ ma svojim energickým úvodom znova vytiahla z týchto úvah. UNLEASHED práve túto pieseň vypustili do sveta ko prvú a ja by som ju istotne zvolila za titulnú, lebo je podstatne energickejšia a kompozične zaujímavejšia, ako zvyšok a je jednoznačne vrcholom albumu. Medzi ďalšie zaujímavé songy patria určite „Land of the Thousand Lakes“,“Let the Hammer Fly“ a za zmienku určite stojí aj titulná „Dawn of the Nine“, avšak z môjho pohľadu nemá na túto pozíciu, v porovnaní s ostatnými, nakoľko je výrazne pomalšia a vláčnejšia, čo pri bojovej atmosfére spôsobuje stratu pozornosti poslucháča.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: viking death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 24.4.2015
Web: www.unleashed.se
Zostava:
Johnny Hedlund –vokál, basgitara
Tomas Olsson – gitara
Frederik Folkare – gitara
Anders Schultz – bicie
Tracklist:
A New Day Will Rise (3:51)
They Came to Die (3:13)
Defenders of Midgard ( 4:37)
Where Is Your God Now? (4:24)
The Bolt Thower (3:49)
Let the Hammer Fly (4:10)
Where Churches Once Burned (5:18)
Land of the Thousand Lakes (4:15)
Dawn of the Nine (6:41)
Welcome the Son of Thor! (4:34)
Diskografia:
Where No Life Dwells – 1991
Shadows in the Deep – 1992
Across the Open Sea – 1993
Victory – 1995
Warrior – 1997
Hell’s Unleashed – 2002
Sworn Allegiance – 2004
Midvinterblot – 2006
Hammer Battalion – 2008
As Yggdrasil Trembles – 2010
Odalheim – 2012
Dawn of the Nine – 2015
Definitíva:
Švédski Vikingovia UNLEASHED prinášajú fanúšikom už dvanásty štúdiový album „Dawn of the Nine“. Kapela si stále drží svoju úroveň. Neposúva je vyššie, ale jasno dokazuje, že páni muzikanti sú stále hladní po boji. Pre priaznivcov ich štýlu lahôdka, pre tých druhých len dôvod mávnuť rukou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla