AGNOSTIC FRONT – The American Dream Died

Na scéne sú už 35 rokov, sú zakladateľmi tzv. NYHC (New York Hard Core) a doslova žijúcimi legendami. Reč nie je o nikom inom ako o AGNOSTIC FRONT. V apríli vydali svoju jedenástu štúdiovku „The American Dream Died“.

AGNOSTIC FRONT sú a budú zárukou kvalitného hardcoru. Roger Miret a Vinnie Stigma  to spolu ťahajú už viac ako 30 rokov a vyzerá to tak, že nemienia prestať. A prečo by aj, keď im to ide tak vynikajúco?! Nezameniteľný Rogerov vokál (v minulosti pri metalovejšie polohy mu v minulosti až tak nešli) doslova vyšperkuváva každú jednu pieseň na novinke.

agnostic-front-the-american-dream-died-artwork

AGNOSTIC FRONT – The American Dream Died

Nový album „The American Dream Died“ by sa kľudne dal označiť ako návrat ku koreňom. Old school hardcore reznutý s punkom, jednoducho koktejl, ktorý chutí a baví. K Rogerovi a Vinniemu si prirátajte Freddyho Criciena z MADBALL, ktorý novinku produkoval a bude vám všetko jasné. Freddy spolu s Lou Kollerom zo SICK OF IT ALL a Toby Morseom (H20) si zahulákali v piesni „Never Walk Alone“.

Žiadna skladba na albume nie je dlhšia ako tri minúty, niektoré sa dokonca zmestia do minúty. Za polhodinku sa vašimi ušami preženie poriadna old schoolová víchrica a je vymaľované. Album si budete chcieť púšťať dookola zas a znova.

AGNOSTIC-FRONT-2015

Legendy NYHC – AGNOSTIC FRONT

Po úvodnom, nie až tak klasickom intre, to na vás pätica matadorov vyvalí „The American Dream Died“ a „Police Violence“, ku obom natočila videoklip. AGNOSTIC FRONT si dali záležať, aby každá jedna pieseň mala nádych poriadneho old schoolu, doslova sa vrátili ku koreňom, veľký dôraz je kladený aj na punkovú nespútanosť. O tom, že muzikanti ešte nepatria do starého železa svedčia poriadne rýchle pecky „Police Violence“, „Enough is Enough“, „I Can’t Relate“, a „No War Fuck You“.

Samozrejme, že nespokojnosť so systémom preberajú aj teraz („The American Dream Died“, „Social Justice“, „Resonable Doubt“), nechýba poriadna hymna („Never Walk Alone“), ľahko zapamätateľné a úderné („Just Like Yesterday“, „Only in America“, „We Walk the Line“). Osobne za najväčší skvost, ktorý sa mi hneď od začiatku poriadne zapáčil, je nostalgiou nasiaknutá „Old New York“, ktorá silno pripomína „For My Family“, a ktorou jasne dávajú najavo, že im chýba starý New York. Ozaj parádny song, myslím, že tu je nová koncertná tutovka!

Od AGNOSTIC FRONT nemôžete čakať inovatívne veci, ale poriadny hardcore od podlahy. Všetci od začiatku vedia s čím približne prídu, ale aj tak im to fanúšikovia (ja nie som výnimkou) vždy uveria, pretože to ide priamo z ich vnútra. „The American Dream Died“ je ďalšia úprimná nahrávka (vyslovene zlý album ešte nenahrali), ktorá sa v mojom prehrávači bude točiť asi veľmi dlho. Už teraz som veľmi zvedavý na ich koncert v Banskej Bystrici (30.6.). A najmä na výber skladieb, keby prehrali hoc aj 90 percent z novinky, nik by sa istotne neurazil.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: hardcore punk
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 6.4.2015
Web: www.agnosticfront.com
Zostava:
Roger Miret – vokály
Vinnie Stigma – gitara
Craig Silverman – gitara
Mike Ballo – basgitara
Pokey Mo – bicie
Tracklist:
Intro (2:01)
The American Died (1:31)
Police Violence (0:59)
Only In America (1:38)
Test of Time (2:45)
We Walk the Line (1:48)
Never Walk Alone (feat. Freddy Cricien, Toby Morse & Lou Koller) (2:52)
Enough Is Enough (0:41)
I Can’t Relate (0:47)
Old New York (2:27)
Social Justice (2:24)
Reasonable Doubt (1:07)
No War Fuck You (0:37)
Attack! (1:10)
A Wise Man (feat. Matt Henderson na gitare) (2:26)
Just Like Yesterday (2:36)
Diskografia:
Victim in Pain – 1984
Cause of Alarm – 1986
Liberty and Justice For… – 1987
One Voice – 1992
Something’s Gotta Give – 1998
Riot, Riot, Upstart – 1999
Dead Yuppies – 2001
Another Voice – 2004
Warriors – 2007
My Life, My Way – 2011
The American Dream Died – 2015
Definitíva:
Návrat ku koreňom. „The American Dream Died“ je krásnou zmesou prvotriedneho hc nasiaknutého punkovou nespútanosťou. Nechýba hymna, ale ani rýchle pecky. Skladby sú krátke a trefné. AGNOSTIC FRONT opäť dokázali (aj keď to už nikomu nemusia), že sú žijúcimi legendami NYHC.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla