ReVamp – ReVamp

Zlatý hlas holandskej metalovej scény je späť. Po nečakanom konci kapely After Forever v roku 2007 sa jej líderka Floor Jansen objavuje v novom projekte ReVamp. Pokračuje v ceste, ktorú mala vydláždenú posledným, veľmi vydareným, albumom After Forever, alebo sa dala na temnejšiu dráhu (ako to môže naznačovať názov jej novej kapely)? Odpoveď prichádza v podobe, na dnešné pomery, až neuveriteľných trinástich skladieb a jedného bonusu. Floor zostala verná mini tradícii. Alebo sa jej proste nechce vymýšľať názvy pre albumy. Tak, ako bol posledný album After Forever pomenovaný podľa kapely, pri debute ReVamp sa nič nezmenilo a album má rovnomenný názov ako kapela.
Hneď prvé riffy úvodnej skladby Here´s My Hell nápadito pripomínajú After Forever. Páni za hudobnými nástrojmi to našliapli hneď od začiatku. Presne na tieto výborné inštrumentálne pasáže som sa tešil najviac, zdá sa, že nie nadarmo. Keď k tomu pridám krásny Floorin hlas v refrénoch doplnený o zbory, tak tento album má hneď z úvodu našliapnuté na výborné hodnotenie. Ešte väčšie grády dodávajú skladbám hostia, ktorí Floorin vokál miestami dopĺňajú takým jemnejším blackovým škrekotom. Priam do dokonalosti tak úvodnú skladbu doviedol George Oosthoek (ex-Orphange). Pri počúvaní albumu som sa cítil miestami ako pri prelínaní tvrdšej opery s pravými metalovými chraplákmi. Vskutku geniálne! Po Head Up High, ktorá tiež ničím nezaostáva nasleduje pomalšia Sweet Curse. Ešte som nezažil, aby ma balada po rýchlych vypalovákoch tak zelektrizovala. Zo Sweet Course ide poriadna atmosféra. V tejto skladbe sa predviedol ďalší hosť na albume, Russell Allen zo Symphony X. Budem sa opakovať, ale spojenie Floor a mužského vokálu je proste fenomenálne. Narýchlo mi napadlo porovnanie so skladbou What Kind of Love od Avantasie, kde sa predvádza Tobias Sammet s Amandou Somerville. Nič v zlom, ale tu sa môže maestro Sammet schovať. Zbormi popredkávaná Million nás dovedie k prvej skladbe z akejsi trilógie na albume, ktorá nesie rovnaký názov: In Sickness ´till Death Do Us. V druhom diely sa predstavuje asi najznámejší hosť na albume – Bjorn „Speed“ Strid zo Soilworku. Toto je zas úplne iná káva ako doterajšie hosťovačky na albume, ktoré som spomínal. Viete si predstaviť ako Floor s jej symfonickým hlasom spieva v Soilworku? Ja som si tiež nevedel, opäť plný počet pre Floor a taktiež pre muzikantov, ktorí geniálne menia tempo podľa toho, kto sa chopil mikrofónu. Symfonická zbesilosť ako vyšitá. Po toľkých superlatívoch si netrúfnem povedať, že je to nedostatok, ale predsa len jedno mínus oproti poslednému albumu After Forever tu je. Priznám sa, na prvýkrát na ReVamp až na dve – skladby vôbec neoslovil. Ani na druhýkrát, ani na tretikrát. Keďže som ale posledný After Forever zožral aj s navijakom, novinku som nezatratil. ReVamp je album, ktorý sa vám dostane pod kožu (a to doslovne) možno až po týždni. Skladby sú výborne rytmicky skompované aj bez hostí. Všetci za inštrumentami odviedli naozaj výbornú robotu. Striedanie až baladických častí so spomínanou symfonickou zbesilosťou, ktorá doprevádza Floor k oprávnenému titulu zlatého (a podla mňa nie len) holandského hlasu.

Skrátim to. Album ReVamp je podľa mňa štrnásť chválospevov a preto, by opisovanie všetkých častí bolo zbytočné. To podstatné, čo na albume nájdete spomenuté bolo. Nie, že by sa to opakovalo, alebo by viac album neponúkal, to v žiadnom prípade. Aj genialita môže byť niekedy slabé slovo. Vo svojich recenziách som ženské vokály vyzdvihoval vždy a tak, keď ide o album so ženskou líderkou, snažim som sa byť viac kritický, ale v tomto prípade sa to nedá a nemal som to ani dôvod. Výborná Floor, výborne vybratý hostia a majstrovskí muzikanti, to je nový ReVamp. Album nemôžete v žiadnom prípade zatratiť po prvých vypočutiach. Ja som mal obrovské šťastie, že vo mne utkvel dobrý pocit z After Forever. Budem parafrázovať „kolegu“ z českého Sparku, ktorý napísal, že ak by dal albumu After Forever o jeden bod viac, ako je plný počet, tak ReVamp ma práve o ten jeden bodík menej, s čím úplne súhlasím kvôli tomu, že After Forever si ma dostal naozaj okamžite.

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast, 2010
Web: www.revampmusic.com
Zostava:
Floor Jansen – spev
Matthias Landes – bicie
Jaap Melman – basová gitara
Jord Otto – gitara
Arjan Rijnen – gitara
Ruben Wijga – klávesy
Diskografia:
ReVamp – 2010
Tracklist:
Here´s My Hell (5:12)
Head Up High (3:33)
Sweet Curse (4:17)
Million (4:21)
In Sickness ´till Death Do Us Part: All Goodbyes Are Said (3:33)
Break (4:07)
In Sickness ´till Death Do Us Part: Disdain (3:33)
In Sickness ´till Death Do Us Part: Disgraced (3:28)
Kill Me With Silence (3:57)
Fast Forward (3:58)
The Trial of Monsters (4:20)
Under My Skin (4:08)
I Lost Myself (3:31)
No Honey For The Damned /Bonus Track/ (3:57)
Definitíva:
Floor vás do jej pazúrov zdrapne
 hneď na začiatku a po hodine
 vás z tohto metalového raja vyhodí
 s pocitom, že nechcete, aby vás z tohto sna niekto zobudil.  Ani nemusí, stačí znovu pustiť play…

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 9,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla