SIX FEET UNDER – Crypt of the Devil

Nesmrteľná beštia s názvom SIX FEET UNDER vypustila do sveta ďalší prehnitý plátok mäsa s názvom „Crypt of the Devil“, na ktorom sa predstavili takmer úplne noví členovia. Stál tento risk vôbec za to?

Floridská death metalová superstar je ozajstným dôkazom toho, že výrazná zmena zostavy nemusí byť vždy iba na škodu. Od začiatku milénia totiž chalani nie a nie vydať kvalitnú dosku, ktorá by bavila po celú hraciu dobu.

sfu-crypt-of-the-devil

SIX FEET UNDER – Crypt of the Devil

Zo skupiny sa tak časom stal iba akýsi tieň vlastnej minulosti a do takých dnes predsa kopú fanúšikovia najradšej. V roku 2011 ale prichádza razantný zlom a dlhoročná zostava si dáva s rytmickou sekciou Butler/Gall definitívne zbohom. Charizmatický frontman Chris Barnes je však obrovský nezmar a svoje prefíkané plány kuje prakticky okamžite. Spolu s Robom Arnoldon (ex-CHIMAIRA) vytvára skladateľskú dvojičku, čoho výsledkom sú dve dlhohrajúce dvojčatá „Undead“ a „Unborn“, kde SIX FEET UNDER doslova chytajú druhý dych a prinášajú skvelú porciu našlapaného groove/death metalu. Svieže nápady, moderný zvuk, bezchybné inštrumentálne výkony a kapela je opäť v hre.

Iba pred pár mesiacmi, keď už sa zdá, že je aktuálna zostava ako tak zocelená spoločným hraním, sme však svedkami veľkého prekvapenia. Na novinke „Crypt of the Devil“ už totiž spomínaný spevák jednoducho nepočíta so službami svojich spoluhráčov (Steve Swanson, Jeff Hughell, Marco Pitruzzella aj naďalej ostávajú v pozícií „live“ bandu) a všetky štúdiové prípravy zahajujú maniaci z čoraz známejších CANNABIS CORPSE, konkrétne gitarista Brandon Ellin a rytmickí bratia Hallovci. Aj vám to začína čoraz viac pripadať ako sólový projekt Chrisa Barnesa než plnohodnotný SIX FEET UNDER? S tým už asi nič nenarobíme, no na druhej strane majme vždy na pamäti fakt, že doposiaľ s každým razantným prekopaním zostavy, prišla i výborná nová doska.

sfu-chris-barnes-2015

Chris Barnes

Prvá vypustená lastovička v podobe morbídneho singlu „Open Coffin Orgy“ veľmi príjemne prekvapila. Na tradičné pomery zoskupenia mimoriadne technická, atmosférická, ale pritom silne chytľavá záležitosť (aj napriek tomu, že sa rôzne motívy menia ako na bežiacom páse), totiž zatvára ústa aj tým najväčším pesimistom. Zvuk je neuveriteľne surový, no na druhej strane veľmi moderný a groovy, hlas majstra Barnesa síce už rokmi mierne opotrebovaný, avšak vždy svojský a poriadne zvrátený. Dočkáme sa teda hlbokého growlingu i mnohých „prasačích“ škrekov. Zatiaľ teda  všetko v poriadku.

Mnohé otázniky viseli hlavne nad spomínaným zvyškom z CANNABIS CORPSE, a to najmä ten, ako vlastne bude znieť absolútne vynovená podoba SIX FEET UNDER. Tu sa veru dejú zaujímavé veci. Po primitívnom death´n´rolle takmer ani stopy, iba maximálny death metal. Činí sa najmä Brandon Ellin, ktorý so svojou šesťstrunkou predvádza veľkú gitarovú školu s viacerými technickejšie ladenými finesami. Mnohé skladby sú tak až po okraj naplnené vražednými riffmi, kde sa občas mihne aj nejaké to besné sóličko.

six-feet-under_copyright-metal-blade-records

SIX FEET UNDER

A čo tie samotné skladby? O prvom singli už reč bola a zvyšok priveľmi nezaostáva. Je pravda, že celý album tvorí jeden jednoliaty celok, kvôli čomu sa do neho dostáva o čosi ťažšie než v minulosti a samotné nápady sa vynárajú až po niekoľkonásobnom počutí, ale kvalita tu jednoznačne je. A nie hocijaká.

Veď na novinke snáď nenájdeme zlú vec! Otvárak „Gruesome“ je doslova vražedný, v rovnakom tempe sa pokračuje aj so smrtonosnou rýchlovkou „Lost Remains“ či brutálnymi groove vecami ako „Slit Wrist“ a „The Night Bleeds“. To „Broken Bottle Rape“, „Break the Cross in Half“, a „Stab“ sú výrazné chuťovky najmä po lyrickej stránke. Posledné dva kúsky pokračujú v nastolenej, teda riadne krvavej línií, a sú plné rôznych motívov, nečakaných zvratov a šialených gitarových vyhrávok. Vyše polhodinová „diablova krypta“ sa teda myslím podarila nad očakávania, takže nám ostáva iba dúfať, že z nej niečo zaznie aj na nadchádzajúcich koncertoch.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner:  death metal
Krajina pôvodu: USA
Dátum vydania: 5.5.2015
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Web: www.sfu420.com
Zostava:
Chris Barnes – vokály
Phil Hall – gitara, basgitara
Brandon Ellis – gitara
Josh Hall – bicie
Tracklist:
Gruesome (3:06)
Open Coffin Orgy (4:22)
Broken Bottle Rape (3:02)
Break the Cross in Half (3:35)
Lost Remains (3:25)
Slit Wrist (3:54)
Stab (3:52)
The Night Bleeds (4:09)
Compulsion To Brutalize (3:17)
Eternal Darkness (4:12)
Diskografia:
The Haunted – 1995
Warpath – 1997
Maximum Violence – 1999
True Carnage –  2001
Bringer Of Blood – 2003
13 – 2005
Commandment – 2007
Death Rituals – 2008
Undead – 2012
Unborn – 2013
Crypt of the Devil – 2015
Definitíva:
SIX FEET UNDER? Chris Barnes Project? Názov si už zvoľte aký chcete, jedno je však celkom isté. Nech si už myslíte o tejto americkej death metalovej sebranke čokoľvek, novinka „Crypt of the Devil“ jednoducho nakopáva rite a patrí medzi zatiaľ najpríjemnejšie prekvapenia tohto metalového roka.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla