Marco Hietala z NIGHTWISH: Floor je skutočný tímový hráč a je veľkým prínosom pre kapelu

Takže, pohodlne sa usaďte, dlhšie avizovaný exkluzívny rozhovor s Marcom Hietalom z NIGHTWISH nájdete v nasledujúcich riadkoch. Charizmatický basák sa rozhovoril o vskutku zaujímavých záležitostiach.

Agentúra EPG vybavila s manažmentom NIGHTWISH rozhovor s touto kapelou. Dohoda znela, že k dispozícii bude niekto z trojice Tuomas Holopainen, Marco Hietala a Floor Jansen. Interview bolo na presný čas ešte pred ich famóznym koncertom na amfiteátri v Banskej Bystrici. Do hotela, v ktorom bola kapela ubytovaná sme sa na presne dohodnutý čas vybrali aj my. Pohodlne sme sa usadili a čakali. Podľa informácií od personálu hotela, kapela bola akurát na večeri.

Ešte prezradíme, že exkluzívne rozhovory dostali len dve médiá. Ako prvý sa po večeri zjavil medzi nami Marco Hietala, ktorý povedal, že počkáme na manažéra, že zatiaľ sa osprchuje. Po ňom okolo nás prefrčala Floor Jansen a Tuomas Holopainen. Zrazu sa Marco vrátil a usadil pri vedľajšom stole. Dohodli sme sa, že teda začneme skôr. V tom momente vyšiel sa vrátil medzi novinárov aj Tuomas a ten sa pobral k druhému stolu. Marco Hietala bol od začiatku v dobrej nálade, nešetril úsmevmi, fórikmi. Od začiatku sa javil ako vskutku milý, ústretový a inteligentný človek. To sa potvrdilo aj pri našom rozhovore, nezabudol ani na pozdrav pre slovenských fanúšikov. Basák a doprovodný vokalista sa pri niektorých otázkach poriadne rozhovoril, žiaľ dohoda znela, že k dispozícii bude 15 minút, čo je veruže škoda…

nightwish-marco-2

Marco Hietala si hranie užíva kdekoľvek a pred akýmkoľvek publikom

Na banskobystrickom amfiteátri ste odohrali svoj prvý koncert na Slovensku. Bolo to v roku 2003. Po 13. rokoch sa sem vraciate. Ako si spomínaš na tento koncert?
Ťažko (smiech). Pamätám si, že vtedy to bol ešte starý amfiteáter. Bola to výborná šou, to mi utkvelo v pamäti najviac. Ľudia boli skvelí. Vtedy som mal problémy s odposluchom, ktorý som musel niekoľkokrát nastavovať, to bol jediný problém, na ktorý si spomínam.

Máte za sebou severoamerické turné a pár vystúpení v Európe, včera ste hrali na festivale Nova Rock. Ako hodnotíte doterajší priebeh turné, ako reagujú fanúšikovia na nové piesne?
Uff, to je veľa vecí (smiech). Turné je super, je skvelé byť s kapelou opäť na cestách. Ľudia sa na koncertoch bavia a užívajú si ich. Hráme stále aj staré veci, ale myslím, že sa fanúšikovia zžili aj s novými skladbami. Jedna z najlepších vecí pri tejto práci je, že môžete baviť ľudí a na vlastné oči vidieť, ako si užívajú koncert. Je fajn počas koncertu si oddýchnuť od obyčajných starostí a je to zábava pre nás všetkých.

Je veľký rozdiel medzi fanúšikmi v Európe, Japonsku, Severnej alebo Južnej Amerike?
Jasné, sú tu určité kultúrne rozdiely, tým myslím napríklad to, že Japonci sú veľmi slušní a dosť rezervovaní. Naopak, v Európe sú ľudia bláznivejší a idú viac na doraz, to platí obzvlášť o koncertoch vo východnej Európe, kde si ľudia užívajú koncerty naplno a sú fakt nespútaní.

Aký máš vzťah k Slovensku? Hral si tu niekoľkokrát…
Pamätám si, že počas každého koncertu boli fanúšikovia naozaj skvelí, takže hranie na Slovensku si naozaj užívam.

A ešte keď sme pri fanúšikoch. V ktorej krajine sa vám hrá najlepšie a aký festival máš najradšej?
Neviem, či na toto dokážem odpovedať. Skutočne milujem hranie v podstate kdekoľvek, kedykoľvek a pre akékoľvek publikum. Je mi jedno, či je to koncert v menšom klube, alebo veľký festival, všetko má svoje výhody. Podstatné je, že všetci ľudia, ktorí chodia na naše koncerty a je úplne jedno, kde vo svete to je, si ich užívajú.

nightwish

NIGHTWISH

Takým novým začiatkom pre NIGHTWISH bol práve príchod Floor. Ako ste s ňou spokojní?
Floor je naozaj skvelá a navyše je skutočný tímový hráč. Napríklad, keď sme natáčali klip, bola vlastne prvou speváčkou, ktorá prišla na natáčanie už v prvý deň, keď sme ešte len pripravovali kulisy. Takže áno, s Floor si to naozaj užívame a je veľkým prínosom pre kapelu.

Poďme k aktuálnemu albumu „Endless Forms Most Beautiful“. Pri jeho nahrávaní ste sa všetci zišli na nejaký čas na chate vo fínskej divočine. Čo bolo dôvodom tohto netradičného spôsobu nahrávania?
Nuž, sme proste súčasťou fínskej divočiny (smiech). Pravdou je, že keď sme toto opustené miesto našli, prenajali sme si ho ako miesto na letný kemp s viacerými chatami a pivnými klubmi. Niečo podobné sme urobili aj pri príprave a nahrávaní dema pri predchádzajúcom albume „Imaginareum“. Takže, toto miesto sme si prenajali na tri mesiaci, cez deň sme skúšali na nový album a po večeroch sme si mohli užívať skákanie do jazera, pitie piva a debaty s našimi priateľmi. Prípravy na tomto mieste sa nám ale zapáčili natoľko, že sme si nechali priviezť všetky potrebné veci a poschodie chaty sme prerobili na nahrávacie štúdio a pustili sme sa do nahrávania.  Keďže bolo leto, cítili sme sa tam naozaj dobre a našu dobrú náladu a pozitívne vibrácie medzi nami sme preniesli aj na nový album.

Nový album hovorí o vážnych témach, pustili ste sa do Darwinových teórií… Mám pocit, akoby ste čerpali z jeho evolúcie… Aký je teda tvoj názor na nekonečno, ako si ho predstavuješ?
No, v podstate je to téma, ktorej som sa chcel venovať už dlhšie. Už ako dieťa ma tieto veci fascinovali. Samozrejme som sa zaujímal o astronómiu, vesmír a o vedu ako takú. Som človek, ktorý verí v evolúciu. Taktiež som prečítal veľa vedeckých časopisov. Veľa z moderných teórií, ktoré hovoria napríklad o teórii strún, alebo vesmíre, ako o mieste veľa svetov, je mi blízkych.  Za dve tisíc rokov boli niektoré teórie preformulované organizáciami, ktoré vyťahujú peniaze z dobrých ľudí a to sa mi nepáči a neverím tomu. Verím vede a evolúcii, to je to, čo mi dáva zmysel.

Pri tomto sa mi tiež naskytá otázka, či veríš v Boha… alebo vlastne v čo veríš?
Úprimne, neverím v Boha, diablov, alebo podobne. Väčšina náboženstiev je podľa mňa akýsi druh spojky, respektíve uľahčenia pochopenia sebaurčenia (pochopiť, že aj ja sám ako bytosť som dôležitý). Pretože máme toto povedomie, tak si úplne neuvedomujeme našu smrteľnosť a tým pádom si ale myslíme, že v konečnom dôsledku sme vo vzťahu s vesmírom dôležitejší, než v skutočnosti sme. Taktiež som počul, že ak neverím v Boha, nemôžem vedieť, čo je dobré a čo zlé. Čo je to za sprostosť? Samozrejme, že viem. Mám deti, mám veľmi dobrých priateľov, stretol som množstvo skvelých ľudí. Jednoducho viem, že milujem svoje deti a svoju rodinu a je pre mňa úplne prirodzené, že ak sa chceš mať v živote dobre, tak je lepšie sa k blízkym ľudom chovať dobre a užívať si aj tie najmenšie veci. Je to proste záležitosť tvojej osobnosti, ako sa k tomu postavíš, čo považuješ za dobré a čo za zlé, nepotrebuješ na to nejakú nadľudskú bytosť.

Vidieť a cítiť, že Floor sa už v kapele zabývala. „Endless Forms Most Beautiful“ je jej prvým albumom s kapelou.  Ako sa vám s ňou spolupracovalo pri nahrávaní nového albumu. Museli ste ju usmerňovať?
Vlastne ani veľmi nie. Samozrejme, keď si v štúdiu pri nahrávaní, máš tendenciu započúvať sa podrobne do vecí a zhodnotiť, že niektoré k sebe možno neladia, takže je treba ich upraviť. Pri tom ale zas vznikli nové nápady na aranžmá a možno sme tak skladby nakoniec aj vylepšili. Každopádne, pri nahrávaní sa mi s ňou spolupracovalo výborne.

nightwish-bb-amfik-2015-33

Marco počas koncertu v Banskej Bystrici

Aj napriek tomu, že album ste nahrávali spoločne na chate, autorom hudby a textov je Tuomas. Nemáš niekedy chuť viac zasiahnuť v NIGHTWISH do tvorčieho procesu?
No, písaním hudby som prispel aj ja, zatiaľ na každom albume NIGHTWISH a na poslednom albume dokonca aj nejakými textami. Je pekné mať ich na nahrávke. Väčšinou však rozhodnutie ako bude album znieť nechávam na Tuomasa.

Marco, máš za sebou vokálnu spoluprácu s Tarjou, Anette a teraz Floor. Ako sa ti spolupracovalo so všetkými speváčkami, je v tom nejaký rozdiel?
Áno, je to rozdiel. Všetky speváčky majú svoje špecifiká a keďže spievam veľa doprovodných vokálov, musím tomu venovať veľkú pozornosť a dávať si na to pozor. Napríklad aj na načasovanie refrénu, výslovnosť. Treba mať na to pomerne veľký cit, aby som svoj vokál trafil do vokálu každej zo speváčok. Všetky speváčky, s ktorými som spolupracoval sú ale profesionálky a tak to prispôsobenie sa jeden druhému nebol nikdy problém a so všetkými sa mi spolupracovalo výborne.

Tarja je minulosť, Anette je minulosť. Udržujete nejaký kontakt aj keď sa vaše cesty rozišli?
Nie, nie sme v kontakte. Naposledy som Tarju stretol asi pred 4 rokmi, prehodili sme pár zdvorilostných viet typu „Ako sa majú deti“ a podobne, ale nič viac. Takže nie sme v aktívnom kontakte.

Momentálne sa naplno venuješ NIGHTWISH. Prezraď nám, ako to vyzerá v súčasnosti s tvojou kapelou TAROT?
Úprimne, s TAROT je to momentálne trochu náročné. Jeden z členov je tak trochu záhadne chorý a stále musí podstupovať nejaké vyšetrenia a testy. Bohužiaľ, nevieme čo sa deje, ale musíme to zistiť. Máme nedokončené skladby, ktoré sme pripravili počas prestávky NIGHTWISH. Teraz musíme zistiť, či budeme schopní tento materiál dokončiť v rovnakej zostave. V tej hráme už veľmi dlho, chcem aj naďalej pokračovať s tými istými ľuďmi a som ochotný počkať na vývin situácie.

V našej fotogalérii nájdete aj pár záberov z nášho interview s Marcom.

Preklad: Fiju

Foto: Lady mObscene