SIRENIA – The Seventh Life Path

Nórska formácia SIRENIA na čele so španielskou speváčkou Ailyn vydala v máji 2015 v poradí už siedmy štúdiový album, za ktorým opäť stojí hudobný guru Morten Veland. Jeho tvorbou určite sklamaní nebudete. Ich aktuálny album s názvom „The Seventh Life Path“ nadvädzuje na predošlý „Perils of the Deep Blue“.

Na metalovej scéne je Morten Veland, hlavný mozog tejto formácie, známy tým, že hrá snáď na všetkých hudobných nástrojoch a taktiež skladá texty. Pôsobil taktiež v kapele TRISTANIA, od roku 2001 je hlavným mozgom práve skupiny SIRENIA. Morten je šikovný a talentovaný hudobník, ktorý ma cit pre hudbu, ako aj pre melancholické pochmúrne texty. Verní fanúšikovia tejto skupiny poznajú a milujú jeho tvorbu.

sirenia-the-seventh-life-path

SIRENIA – The Seventh Life Path

Nový album „The Seventh Life Path“ otvára krátka skladba s názvom „Seti“, ktorá sa dá pochopiť ako teatrálne intro. Druhá v poradí „Serpent“ je celkom zaujímavá, no mám pocit, že každý nástroj si hrá sám na svojom piesočku a chýba tu celková harmónia. Žiaľ v tejto skladbe mi neladí ani vokál Ailyn samotnej, jasné, snaha nechýba, ale nie je to ono. Ďalšia „The Silver Eye“ je rýchly progresívny kúsok, ktorý sa líši od ostatných skladieb a tým si u mňa získava status zaujímavosti. Milovníci pomalších skladieb si obľúbia baladu „Tragedienne“, v ktorej vyniká speváčkin hlas.

Medzi najlepšie skladby určite smelo môžem zaradiť „Concealed Disdain“. Mortenove growly sa striedajú s jemým hlasom Ailyniným hlasom. Pieseň má svižné tempo, ťažké riffy, ale aj pomalšie pasáže.

sirenia-promo-2015

SIRENIA

Medzi vydarené kúsky určite patrí aj „Once My Light“, jej úvod je poriadne riffový. Po ňom nasledujú ťažko znejúce noty a nechýba ani chór v podtóne. Texty sú lyricky pochmúrne, avšak kto pozorne sleduje túto skupinu, vie, že to nie je žiadne prekvapenie. V pomalších pasážach sa snaží preraziť speváčkin talent. Jej hlas je podobný Liv Kristine, najmä obdobiu, keď spievala ešte v THEATRE OF TRAGEDY. Ak ste si mysleli, že Ailynin vokál bude dominovať, tak ste na omyle. V každej skladbe je skôr v pozadí a osobne mi to dosť vadí. Jej zraniteľné krehké anjelské tóny, prebíja na celom albume hudba, a tak jej hlas, žiaľ,  nevynikol v plnej krásy. Žeby chyba produkcie?

Morten vždy prikladal artworkom dôležitosť a nie je tomu inak ani na aktuálnom albume. Cover albumu zdobí zahalená žena, ktorá ma symbolizovať stratený život, nad ktorým získala moc smrť. Ťahajúce sa stromy symbolizujú nádej. Kapelu SIRENIA  som počúvala od samého začiatku, keď ešte v skupine spievala Monika Pedersen. Zaujal ma jej jemný, no i tak prenikavý hlas. Žiaľ, od roku 2008, odkedy spieva v tejto skupine Ailyn, môj záujem o nich trochu klesol. Osobne som zaťažená na kvalitné vokály a prezentáciu textov. A aj pri aktuálnej nahrávke „The Seventh Life Path“ mi toto jednoducho chýba. Hudobne nie je skupine čo vytknúť, hoci mi príde pár skladieb, ako nie príliš dobre zostavená skladačka, ktorá nie vždy do seba zapadá ako má. Chýba harmónia.

Možno je to tým, že vo veľkej miere je toto dielo jedného človeka. Istotne sa však nájdu poslucháči, najmä verní fanúšikovia Mortena Velanda, ktorí sklamaní nebudú. Aj ja musím uznať, že novinka je o niečo lepšia a trošku aj tvrdšia ako predchádzajúci album „Perils oft he Deep Blue“.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: symphonic gothic metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Dátum vydania: 8.5.2015
Vydavateľstvo: Napalm Records
Web: www.mortenveland.com/sirenia
Zostava:
Morten Veland – texty, basgitara, vokály, klávesy, gitara, mandolína
Pilar Giménez García „Ailyn“ – spev
Jan Erik Soltvedt – gitara
Jonathan Perez – bicie
Tracklist:
Seti (2:05)
Serpent (6:31)
Once My Light (7:21)
Elixir (5:45)
Sons of the North (8:16)
Earndel (6:14)
Concealed Disdain (6:11)
Insania (6:39)
Contemptuous Quitus (6:29)
The Silver Eye (7:29)
Tragedience (4:54)
Tragica (4:55)
Diskografia:
At Sixes and Sevens – 2002
An Elixir for Existence – 2004
Nine Destinies and A Downfall 2007
The 13th Floor – 2009
The Enigma of Life – 2011
Perils of the Deep Blue – 2013
The Seventh Life Path – 2015
Definitíva:
Ak ste čakali klasický album od SIRENIA s doprovodom gregoriánskeho chóru a nepotrpíte si na vokály, tak potom vás tento album nemá čím sklamať. Hudobný mág Morten Veland pripravil opäť na novinke „The Seventh Life Path“ kvalitnú zmes symphonic gothic metalu. No, predsa len tam čosi chýba. Album neudrží poslucháča v pozornosti a po celý čas. Chýba mu to najpodstatnejšie. Harmónia…  

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články