CIVIL WAR – Gods and Generals

Po tom, ako sa rozišli pred troma rokmi cesty Joakima Brodéna a Pära Sundströma s Danielom Mullbackom, Rikardom Sundénom, Oscarom Monteliusom a Danielom Mÿhrom v SABATON, štvorica muzikantov sa rozhodne nefláka a pod hlavičkou CIVIL WAR vydali už druhú štúdiovku.

Po mnohých úspešných rokoch v SABATON štvorica pôvodných členov opúšťa kapelu. Bubeník Daniel Mullback, gitaristi Rikard Sundén a Oscar Montelius a klávesák Daniel Mÿhr, tak učinili po nahratí albumu „Carolus Rex“, ktorý bol v roku 2012 ich posledným dielom s touto populárnou švédskou kapelou. Keďže ich túžbou bolo stále tvoriť tvrdú a melodickú hudbu netrvalo dlho a spoločne so spevákom Nillsom Patrik Johanssonom (ASTRAL DOORS, LION’S SHARE, WUTHERING HEIGHTS) a bassákom Stefanom „Pizza“ Erikssonom(ex – HELL PATROL, ex – CONTORTION, ex – CRYONIC TEMPLE) založili novú skupinu CIVIL WAR. ku ktorej sa v roku 2014 pridal ešte tretí gitarista Petrus Granar. Žiaľ, po nahratí nového albumu a odohratí pár koncertov CIVA“ WAR opúšťa Oskar Montelius.

civil-war-gods-and-generals

CIVIL WAR – Gods and Generals

Vplyv pôsobenia štyroch členov u SABATON sa podpísal aj na tvorbe novovzniknutej formácie. Ich hudba je zmesou heavy a power metalu, plná chytľavej melódie a klasicky tvrdých heavy metalových pasáží. Od svojho vzniku v roku 2012, majú na konte dva štúdiové albumy. Debut „The Killer Angels“ vyšiel v roku 2013. Táto nahrávka sa stretla s ohromujúcim ohlasom u fanúšikov nielen doma vo Švédsku, kde zaň dokonca získali cenu za 20 000 predaných kópií, ale aj po celom svete.

No a po takmer dvoch rokoch CIVIL WAR  prichádzajú s albumovou novinkou, v poradí druhým albumom „Gods and Generals“, ktorá vyšla v máji 2015 pod hlavičkou vydavateľstva Napalm Records. Album obsahuje dokopy 12 chytľavých a energiou nabitých songov v celkovej dĺžke približne 56 minút.

Album je tematicky opäť situovaný do vojen, histórie a hrdinských činov, čo v niektorých pasážach pripomína práve SABATON. Od prvej skladby sa do toho kapela okolo speváka Nilsa Patrika Johanssona púšťa bez rešpektu a naplno.

civil-war-2015-1

CIVIL WAR

„War of the World“ je prvým songom cd a priznám sa, že na prvé počutie je táto skladba dobre spracovaná. Začiatok je pomalý, oslavný, no potom príde poriadne rýchly nástup a rýchle tempo je v celej piesni, nechýba poriadne chytľavé sólo, ktoré som si naozaj vychutnával. Mám ozaj rád pri kapelách tohto žánru rýchle a dynamické piesne, čo doslovne vystihuje to, čím disponuje práve toto švédske zoskupenie.

Ďalšou skladbou piesňou, ktorá ma od začiatku oslovila, je kúsok s názvom „USS Monitor“. Skutočne chytľavo melodický začiatok a dravý Nilsov hlas ma vtiahol do deja skladby, ktorá je plná neutíchajúcej energie. Tvrdé gitarové riffy v kombinácii s heavy metalovými prvkami je skutočne pre fanúšikov takéhoto štýlu to pravé orechové. Krásnymi gitarovými vyhrávkami disponuje tiež „Admiral Over the Oceans“, ktorá si ma hneď od prvých tónov získala práve vďaka nim. V celom songu si to gitaristi naozaj užívajú.

Hoci sa novinka „Gods & Generals“ od CIVIL WAR naozaj vydarila, treba uznať, že albumu chýba predsa len väčšia rozmanitosť. Samozrejme, nie je to až takým veľkým nedostatkom, ale po niekoľkých vypočutiach mi niektoré piesne prišli takmer rovnaké a nehovoriac o tom, že mi CIVIL WAR niekedy až príliš pripomínali SABATON. Mnohí budete možno namietať, no mne celková dĺžka albumu okolo 56 minút prišla trochu málo vzhľadom na počet skladieb. Aj napriek mojim dvom záverečným výčitkám, ide o kvalitný materiál plný heavy/power metalovej smršte, ktorou nás kapela zasypáva od začiatku až do konca.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 6.5.2015
Web: www.civilwar.se
Zostava:
Nils Patrik Johansson – vokály
Rikard Sundén – gitara
Petrus Granar – gitara
Oskar Montelius – gitara
Stefan „Pizza“ Eriksson – basgitara
Daniel Mÿhr – klávesy
Daniel Mullback – bicie
Tracklist:
War of the World (5:14)
Bay of Pigs (5:34)
Braveheart (3:24)
The Mad Piper (4:58)
USS Monitor (3:42)
Tears from the North (4:19)
Admiral over the Oceans (4:50)
Back to Iwo Jima (5:13)
Schindler’s Ark (5:32)
Gods and Generals (5:22)
Knights of Dalecarlia (4:32)
Colours on My Shield (3:21)
Diskografia:
The Killer Angels – 2013
Gods and Generals – 2015
Definitíva:
Druhá štúdiovka Švédov CIVIL WAR má v sebe všetko, čo má mať správny heavy/power metalový album. Chytľavé gitarové sóla, melodické vyhrávky a slušné tempo v kombinácii s neutíchajúcou dynamikou a dravým hlasom vokalistu. To všetko dodáva „Gods and Generals“ správnu šťavu. A hoci sa v niektorých pasážach podobajú celkom logicky na SABATON, tak im to hádam odpustíte.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články