Zážitok na celý život: AGNOSTIC FRONT v Bystrici alebo ako oslavoval Roger Miret narodeniny na Slovensku

Posledný júnový deň sa nesie v znamení záveru školského roka. Tentokrát však o to veruže vôbec nešlo. Minimálne v Banskej Bystrici sa niesol v znamení legiend. Pod Urpín zavítali otcovia hardcoru AGNOSTIC FRONT.

Roger Miret a Vinnie Stigma so svojou družinou vydali v apríli parádny nový album „The American Dream Died“ a bolo jasné, že sa poberú na turné. Tentokrát nedostali prednosť veľké festivaly (samozrejme, že sa predstavia aj na pár vybraných festoch), ale miesta, kde im to svedčí najlepšie. Kluby!

agnostic-front-banska-bystrica-6

Žijúca legenda hardcoru – Roger Miret

Česká agentúra Obscure Promotion zabookovala dva ich koncerty, jeden v Brne a 30.6. sa predstavili tieto legendy v Banskej Bystrici. AGNOSTIC FRONT som doteraz videl naživo len na väčších festivaloch (Brutal Assault, Wacken), keďže ich hudba je ako stvorená na klubovú scénu, vedel som, že pod Urpínom sa máme načo tešiť. Hneď v úvode prezradím, že koncert predčil všetky moje predstavy a bol jednoducho geniálny!

Začneme však predkapelami. Celý utorkový večer odštartovala česká hardcore punková partia EAT ME FRESH, s ktorou som mal dočinenia vôbec po prvýkrát. Pätica hudobníkov bola slušným štartom. Hutné hardcorové riffy nasiaknuté punkom zaujali, najviac ma však v dobrom slova zmysle dostal vokál. Blonďavý frontman ukrýva v hrdle veľmi zaujímavý „špinavý“ vokál, ktorý by som s prižmúrením oka prirovnal k legende – Lemmymu Kilmisterovi. Práve tento výnimočný spev udržal moju pozornosť počas celého zaujímavého setu. Vokalista odspieval spod pódia medzi fanúšikmi väčšinu koncertu. Medzi skladbami však pôsobil dosť zakríknuto a málokedy ho bolo počuť, čo vlastne vraví. Chcelo by to sebavedomejšie vystupovanie, no aj napriek tomu sme dostali slušný predkrm.

Po krátkej pauze prišla na rad druhá predkapela, pre mňa opäť ďalšia neznáma, Belgičania CONVICT. Opäť pätica hudobníkov a opäť hardcore reznutý punkom, avšak v omnoho melodickejšej polohe ako to bolo v prípade EAT ME FRESH. Refrény rýchle a najmä chytľavé, celkovo z ich koncertu však na mňa ich hudba pôsobila až príliš komerčne a v ich prípade bol v popredí miesto hardcoru práve punk. Žiaľ, táto kapela ma vôbec nezaujala.

V Tartarose to už ale pomaly začínalo hustnúť a všetko už bolo pripravené na hlavné hviezdy večera, legendy a zakladateľov NYHC (New York Hard Core) – AGNOSTIC FRONT. V klube sa zišiel naozaj slušný počet fanúšikov, aj napriek tomu, že sa na druhý deň vstávalo do práce. V publiku sme od mladých hardcorákov, cez metalistov a našli sa aj staršie ročníky. Legendy si veruže nechcel nik nechať ujsť.

agnostic-front-banska-bystrica-1

Prvý na pódium prišiel Vinnie Stigma

Pódium zdobila od prvej predkapely plachta s motívmi aktuálneho albumu. Na pódium ako prvý vletel Vinnie Stigma, za ním ostatní členovia a na záver Roger Miret. Od prvej chvíle bola atmosféra v Tartarose elektrizujúca a bolo jasné, že máme pred sebou výnimočný koncert. Aj keď má kapela turné k novému albumu, zahrala všetko podstatné z ich bohatej diskografie. Z novinky „The American Dream Died“ odzneli napríklad „Police Violence“, „Only in America“, „Never Walk Alone“ alebo „I Can’t Relate“. Tak, ako som predpovedal došlo aj na zatiaľ poslednú klipovku (kapela má už 4 klipy a sľubuje 5) „Old New York“, ktorá sa môže stať novou hymnou. Nechýbal napríklad ani hit z predošlého albumu „My Life My Way“.

Od začiatku bolo vidieť, že všetci členovia sú v pohode a výborne naladení, Vinnie rozdával grimasy na každú stranu, Roger nešetril úsmevmi. Nebola núdza ani o stage diving. Kapela si to užívala, tak ako fanúšikovia, ak nie ešte viac. Pri jednom dosť nekontrolovateľnom páde sa počas spevu ešte Roger uistil, že je chlap v poriadku a spieval ďalej. A takýchto sympatických momentov by sme narátali omnoho viac. Spomeniem, že koncert odohral v tričku českej predkapely EAT ME FRESH. Dokonca si Roger vybral fanúšika, ktorému niekoľkokrát vysadol na plecia, ten ho trocha ponosil medzi ľuďmi a počas celého toho frontman AGNOSTIC FRONT neprestal spievať. Navyše daroval ďalšiemu fanúšikovi, ktorého zavolal na pódium, tričko.

agnostic-front-banska-bystrica-7

AGNOSTIC FRONT v Banskej Bystrici

Najdôležitejší okamih, o ktorom vedela len hŕstka fanúšikov bol fakt, že presne v tento deň mal Roger 51. narodeniny. Viacerí prítomní sa to teda dozvedeli až pred hymnou „For My Family“, keď to sám oznámil. Už aj tak fantastická atmosféra sa po tejto informácii ešte zlepšila. V klube skákal snáď každý. Roger niekoľkokrát zopakoval, že poďme si užiť moju narodeninovú párty. Piesne ako „Crucified“ alebo „Gotta Go“ odspieval a odskákal celý klub! Dokonca mu na pódium pristálo aj nejaké poldeci, za ktoré s úsmevom poďakoval a odložil si ho. Fanúšikov nebolo treba veľmi ani nabádať na skandovanie, skákanie, spievanie.

AGNOSTIC FRONT sa na pódium vrátili niekoľkokrát. Dokonca Vinnie priniesol Rogerovi aj sviečky, ktoré musel sfúknuť. Klub mu zaspieval „happy birthday“. Roger sa s nami chcel niekoľkokrát z pódia odfotiť, najskôr na mobil, neskôr to cvakol niekto zo stuff kapely a samozrejme aj po koncerte, pričom stále nabádal ľudí, aby šli bližšie. Nádhera! Absolútny záver celého fantastického večera obstaral cover RAMONES, pieseň s názvom „Blitzkrieg Bop“ a bolo vymaľované. Chalani sa ešte niekoľkokrát vrátili a myslím, že sami neveriacky krútili hlavami, aký perfektný večer zažili v Banskej Bystrici. Na ich oficiálnom facebooku sa objavilo takéto poďakovanie: „What a fantastic show in Slovakia celebrating Roger’s Birthday too! Thank you!!!!“.

agnostic-front-banska-bystrica-2

Jeden z fanúšikov počas stage divingu

Samozrejme, že po koncerte nemali problém sa pofotiť s fanúšikmi, prehodiť pár slov. Vinnie Stigma pri bare veruže aj ochutnal nejaké drinky. Oslávenec Roger po hodnej chvíli strávenej s fanúšikmi, kedy sa popodpisoval, dal si s nimi selfie, odišiel o niečo skôr. Ale to už je iný príbeh…

Vedel som, že AGNOSTIC FRONT v klube bude koncertom, na aký sa nezabúda, ale s kľudným svedomím napíšem, že je veruže jeden z najlepších, aký som kedy vôbec zažil! Takto vyzerá pravá hardcore šou! Energia, ktorá išla z týchto päťdesiatnikov (Vinnie oslávi v decembri šesťdesiatku!), je neuveriteľná, mnoho mladých kapiel sa má od nich naozaj čo učiť…, chalani, ďakujeme!

PLUSY:
AGNOSTIC FRONT, atmosféra, Rogerove narodeniny, uvoľnená kapela, ľudia

MÍNUSY:
Žiadne!

Foto: ilustračné (Jaroslav Klauko)