Sobota na Urpín Feste: Kováčovú opantala dobrá atmosféra a koncerty PIPES AND PINTS a TŘI SESTRY

Druhý ročník Urpín Festu je už minulosťou. Prvý deň bol určený najmä pre milovníkov klubovej scény, druhý deň bol open air. A naň sme sa boli pozrieť aj my.

Urpín Fest 2015 sa oproti prvému ročníku konal na dvoch miestach. Prvý deň, piatkový večer patril najmä metalu, druhý deň bol všehochuťou, no prevládal punk a rock. Žiaľ na prvý deň, ktorý sa konal v banskobystrickom Tartarose sa nám nepodarilo dostaviť. Môžeme však napísať, že hviezdou večera bolo medzinárodné zoskupenie MELECHESH, Mexičania ARMADA, ale aj slovenské stálice ATTACK OF RAGE alebo ABSTRACT.

My sme sa vybrali až na Urpín Fest až na druhý deň. To sa už festival presunul do areálu autokempingu v Kováčovej pri Zvolene. Netreba zrejme nikomu zvlášť vravieť, že najväčšie obavy sme mali z úmorného tepla, pretože na festival sme dorazili predpoludním. Vo mne sa oživili spomienky spred 20. rokov, keď som bol v tomto kempingu s rodičmi počas nejakého víkendu. A výsledok? No, nezmenilo sa takmer nič…, hmm…, teda, zmenilo. Ubudlo pár unimobuniek.

urpin-fest-2015-ludia

Zábava počas Urpín Festu

Samozrejme, to ale podstatou reportu nie je. Areál je veľký a priestranný, a myslím, že to bolo veľmi vhodne zvolené miesto na takýto typ festivalu. Len škoda, že obecné zastupiteľstvo nepovolilo dlhšie hrať ako do 1:00. Aj z toho dôvodu musela prvá kapela už začať hrať o 10:50.

V areáli vyrástli dve pódiá, jedno menšie nazvané Tartaros Stage a hlavné o niečo väčšie, Urpín Stage. Oproti pôvodnému rozpisu sa mierne poposúval line-up, ale o žiadne drastické zmeny nešlo. Počas nášho príchodu, hrali na malom pódiu akurát punkoví Š.H.T., na ktorých sa bavilo pár pankáčov. Ostatní sa snažili nájsť v areáli aspoň kúsok tieňa. Samozrejme, mnoho ľudí v Kováčovej ešte doobeda nebolo.

urpin-fest-2015-renaissense-1

RENAISSENSE odpálili koncert takmer na pravé poludnie

Desať minút po dvanástej to na hlavnom pódiu odpálili víťazi Wacken Metal Battle, Rožňavčania RENAISSENSE, pre ktorých to bola generálka pred veľkým vystúpením na legendárnom Wackene. Teplo bolo nielen na pódiu, ale aj pod ním a tak pätica hudobníkov mala ťažké rozhýbať hŕstku fanúšikov. Pár sa ich prizeralo z bližšia, zvyšok radšej z väčšej diaľky z tieňa. Frontman Marko sa snažil ľudí nabádať k väčšej aktivite, no predsa len až tak úspešné to nebolo. Kapela odohrala zaujímavé vystúpenie a k ich prospechu svedčí aj to, že vystúpenie neodflákli, keď hrali pred veľmi malým počtom divákov. Marko, ako to má vo zvyku, nešetril grimasami a úsmevmi. Päťdesiat minút v ich spoločnosti ubehlo celkom rýchlo a RENAISSENSE sa rozlúčili piesňou „Steny od krvi“.

Na Tartaros stage to rozbalili TRITTOR, na veľkom sa zas chystala kapela BÚRKA, ktorá sa prezentovala rýchlejším a melodickejším punkom. Celý koncert obohatil líder kapely Ivo Janák svojimi vtipnými komentármi pomedzi piesne.

urpin-fest-2015-hospital-bukra-1

HOSPITAL BUKRA hrali na menšom Tartaros Stage

Ďalšou kapelou, ktorej som venoval viac pozornosti boli HOSPITAL BUKRA, na ktorých sa už zišlo viac fanúšikov. Mimochodom, tí pomaly ale isto prichádzali. Pochváliť treba aj organizátorov, pretože vybavili, aby v areáli bola aj cisterna s pitnou vodou, ktorá slúžila pre mnohých ako vynikajúce osvieženie v úmornej horúčave. Avšak späť k HOSPITAL BUKRA. Pod pódiom sa fanúšikovia zabávali, viacerí pozerali zopodiaľ. Samozrejme, že všetci sa tešili najviac na hity „Doktor notor“ a „Stará pani“ A aj sa ich dočkali, aj keď jedným dychom dodám, že som čakal lepšiu zábavu, ale aj lepšiu prezentáciu od kapely samotnej, najmä pri poslednom hite. Ľudia sa však bavili a to je na festivale to najpodstatnejšie.

Areál bývalého autokempingu sa začal plniť, čo istotne potešilo organizátora, ale jasné, že aj kapely. Skôr, ako sa dostanem k ďalšej skupine, musím predsa len aj niečo vytknúť. Podvečer a večer, keď sa už areál zaplnil boli stále k dispozícii 2 stánky s čapovaným pivom a jeden s pálenkou a plechovkovými nápojmi a s jedlom…A to je  veruže dosť málo. Na pivo sa čakalo veľmi dlho. A už keď som spomenul aj to jedlo. Netuším, kto ho predával, ale dosť zneužil to, že bol na festivale jediný. Hlad a vône opantali aj nás, ale za 2 cigánske pečienky (polostudené) dať viac ako 9 eur…. Myslím, že je to dosť veľa….

urpin-fest-2015-pipes-and-pints-1

Vynikajúci koncert predviedli PIPES AND PINTS

Poobede sme nachvíľu opustili areál a vrátili sme sa až na co-headlinerov, česko-americkú skupinu PIPES AND PINTS, ktorí hrali na menšom Tartaros Stage. Hlavný spevák Syco Mike a gajdista, doprovodný spevák a zakladateľ kapely Vojta Kalina rozprúdili vskutku vynikajúcu punkovo-folkovú šou. Slnko im nepríjemne svietilo na pódium, ale im to vôbec nevadilo. A nevadilo to ani fanúšikom pod ním. Hralo sa z oboch štúdiových albumov „Until We Die“ a „Found and Lost“. Pod pódiom sa strhla tancovačka, celý potetovaný spevák Mike stále nabádal Urpín Fest k väčšej zábave. Aj napriek obrovskému teplu ho bolo celé pódium, neustále behal a skákal. Počas záverečnej skladby si to Vojta Kalina zamieril medzi fanúšikov. A ako hral melódiu na gajdách, Mike prikázal ľuďom urobiť okolo neho circle pit. Milé.

urpin-fest-2015-karpina-2

Koncert KARPINA sprevádzala aj pyrošou

Na hlavnom pódiu sa už chystala domáca skupina KARPINA, ktorá je na scéne už 25 rokov. Kapela odpálila koncert coverom „Kapely starnú“, okrem toho, že boli v kostýmoch a parochniach mali pripravenú aj pyrošou, nechcel by som byť veruže v ich koži. Horúco bolo aj bez toho. Pod Urpín stageom už bolo dosť ľudí, ktorí sa chceli zabávať a tom KARPINA aj splnila. Námatkovo spomeniem skladby ako „Ing. Horváth“, „Sokol“, „Palo László“, „Digitálny Janko“, do toho všetko prirátam vtipné komenty a je to jasné. Urpín Fest sa bavil. A aby som nezabudol, odznel aj jeden z ich najväčších hitov „Nekromanca“ a druhým, „Prievidza“ sa rozlúčili s Kováčovou.

urpin-fest-2015-abba-1

Asociácia banskobystrických alkoholikov aka ABBA na pódiu

Po Bratislavčanoch sa na menšom pódiu zas prezentovala asociácia banskobystrických alkoholikov, teda skupina ABBA. Veselé alkoholické popevky si zaspievalo spolu s touto bandou viacero ich fanúšikov. Za všetky piesne istotne treba spomenúť „Robota“ a „Tartaros“.

urpin-fest-2015-tri-sestry-1

TŘI SESTRY sú na scéne už 30 rokov

V autokempingu už bolo veruže mnoho fanúšikov, podľa hlavného organizátora, približne 800 ľudí, čo je naozaj slušný počet. Jasné bolo, že všetci boli zvedaví na hlavné lákadlo, legendárnu skupinu TŘI SESTRY. Frontman František Moravec, všetkým známy ako Lou Fanánek Hagen priviedol na pódiu Urpín Stage svoju početnú družinu a veselica mohla začať. TŘI SESTRY sú na scéne už neuveriteľných 30 rokov a hralo sa snáď všetko najpodstatnejšie z ich bohatej diskografie. O tom, že členovia skupiny sú veselá kopa netreba pochybovať, dokázali to aj v Kováčovej. Dobrá nálada sa z členov kapely preniesla od prvého tónu aj na fanúšikov. Za bicími nechýbala veľkoplošná obrazovka, na ktorej šli vtipné animácie, prípadne klipy k jednotlivým piesňam. Čerešničkou na torte boli vtipné Fanánekove komentáre.

urpin-fest-2015-tri-sestry-2

Zábava na headlineroch festivalu, nechýbali ani niekoľkokrát vztýčený trojuholník 🙂

Uprostred koncertu, keď takmer celá kapela zišla z pódia na malú prestávku to okomentoval, že sa potrebujú všetci vyčúrať. Na pódiu opäť vynikala aj Supice Veronika, ktorá do divákov hodila „svoje kalhotky“. Rocková, alebo ak chcete punkrocková zábava trvala takmer 2 hodiny, počas jej trvania sa Kováčová zahalila do tmy. Priznám sa, že novšiu tvorbu týchto legiend už nesledujem, ale za všetky piesne spomeniem „Aida“, „Montér údržbář“, „Mexiko“, „Život je takovej“ a samozrejme aj „Kovárna“. Návratom na pódium mali TŘI SESTRY niekoľko, vtedy zazneli „Průša“ a „Zelená“, pri ďalšom návrate si zas strihli „Modlitba pro partu“. Nasledovali dlhé klaňačky, kapela i fanúšikovia odchádzali spokojní.

Areál sa po ich koncerte trocha vyprázdnil. Na rad prišila slovenská punková legenda HASIACI PRÍSTROJ a po nich na hlavnom pódiu sme boli ešte zvedaví na Juryho a jeho družinu KONFLIKT. Je známe, že z kapely odišiel gitarista Paľo Chodelka (mimochodom, uzatváral celý festival so svojou kapelou LIQUID BOOGIE ROLL), tak som bol zvedavý, ako sa s tým kapela popasuje. Naživo ma ešte nesklamali. Avšak od úvodných tónov citeľne chýbala druhá gitara. KONFLIKT hrali na Urpín Feste v trojici. Jury, za bicími Lojzo a pre mňa neznámym bol aj ich basák, istý Kristián, nech mi je odpustené. Okrem citeľne chýbajúcej druhej gitary to ani zvukovo nebolo ideálne. Lojzove bicie zneli veľmi plechovo, gitara bola potlačená v pozadí, čo bolo najviac v popredí bola basgitara a Juryho spev. Žiaľ, prvýkrát som ostal sklamaný. Ľudí pod pódiom bolo pomenej, no najmä tí vpredu si poriadne zapogovali a zaskákali. Aby som neostal nič dlžní, počuť sme mohli piesne ako „Takí sme“, „Moje mesto“, „Prečo?“, „Rebel“, „Mŕtva planéta II.“ KONFLIKT sa samozrejme rozlúčili s „Posledný Mohykán“.

Na rade boli ešte spomínaný LIQUID BOOGIE ROLL, no väčšina spokojných fanúšikov sa už pobrala domov, prípadne do svojich obľúbených podnikov v neďalekých mestách. Sobotný deň na Urpín Feste sa vydaril. Horúce letné počasie, príjemná atmosféra a zábava ako sa patrí. Sobotný deň nebol venovaný metalu, ako piatkový, ale i napriek tomu vládne spokojnosť z príjemného dňa. Z kapiel najviac zaujali PIPES AND PINTS a TŘI SESTRY.

PLUSY:
Atmosféra, prostredie, ľudia, TŘI SESTRY a PIPES AND PINTS

MÍNUSY:
Iba 2 stánky s čapovaným pivom, drahé jedlo jediného stánku v areáli festivalu