ARMORED SAINT – Win Hands Down

Takúto heavy metalovú pecku tento svet momentálne potreboval! Nesmrteľní Kalifornčania ARMORED SAINT opäť jasne dokazujú, že je s nimi nutné ešte nejaký ten rôčik počítať. Dôkazom nech bude nová, nápadmi natrieskaná doska „Win Hands Down“!

A možno si thrash metaloví velikáni ANTHRAX konečne uvedomia, akého hrdla sa len tak poľahky zbavili. Joey Belladonna je síce mužom na svojom mieste, ale to, čo na aktuálnej placke ARMORED SAINT predvádza ich dlhoročný krikľúň John Bush, sa jednoducho nedá nazvať ináč, než jedna bezchybne odvedená robota.

Armored-Saint-Win-Hands-Down

ARMORED SAINT – Win Hands Down

Celkovo môžeme novú dosku týchto chalanov zo slnečného Los Angeles považovať za jednu výbornú jazdu naprieč heavy metalovou históriou, kde ani zďaleka nechýba výborná moderná produkcia a zvuk, výborné a častokrát aj veľmi hitové skladby a bezchybné inštrumentálne výkony. Asi nebudem ďaleko od pravdy ak prehlásim, že práve toto je tá najkvalitnejšia vec od legendárneho albumu „Symbols of Salvation“ z roku 1991.

Už predchádzajúci album „La Raza“ silne napovedal, že reunion ARMORED SAINT patrí bezpochyby medzi tie, ktoré majú svoj zmysel a akési finančné záujmy tu hrajú iba druhé, až tretie husle. Od svojho pamätného comebacku v roku 2006 totiž spomínaná pätica funguje ako dobre namazaný stroj, čo len a len potvrdzuje práve recenzovaná novinka „Win Hands Down“.

armored-saint-stephanie-cabral

ARMORED SAINT

Veľmi dobre si pamätám ako silno ma prefackala už hneď prvá zverejnená skladba, rovnomenná pecka, kde sa to len hemží kvalitnými nápadmi, chytľavým refrénom, a to všetko okorenené neskutočným rockovým „drajvom“. Celá doska sa nesie vo veľmi podobnom duchu. Silne dominujú tvrdé gitary dua Duncan/Sandoval, takže o kvalitný a razantný riff rozhodne nie je núdza. To platí najmä o dravých rock/metalových jazdách ako „An Exercise In Debauchery“, „Up Yours“ a snáď najtvrdšej, veľmi hutnej „That Was Then, „Way Back When“. Vskutku ukážkový „rokec“ a priam ako stvorený na ultrarýchle prevetrávanie svojho štvorkolesového miláčika.

ARMORED SAINT však na to vedia ísť aj z úplne opačnej stránky a pomalšie, premyslené skladby patria určite k tomu najzaujímavejšiemu, čo dokážeme z „Win Hands Down“ vydolovať. Práve v nich potvrdzuje spevák John Bush svoju nespochybniteľnú výnimočnosť a ťahá ich preto na tú najvyššie možnú úroveň. Či už ide o pohodovú vec „Muscle Memory“ (ten refrén, ten refrén!!!), emocionálnu bombu v podobe „Dive“ alebo zadumaný majstrštyk „In An Instant“, vždy triafame len a len do čierneho.

Z pomyselného kúzelníckeho klobúka teda musím opäť vytiahnuť iba tie najvyššie známky a už teraz mi niečo silno našepkáva, že koncoročný súhrn najlepších nahrávok za rok 2015 bude skutočne veľmi nabitý. ARMORED SAINT a ich fantastická novinka v ňom samozrejme budú mať svoje miesto!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: heavy/US power metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 2.6.2015
Web: www.armoredsaint.com
Zostava:
John Bush – spev
Jeff Duncan – gitara
Phil Sandoval – gitara
Joey Vera – basgitara
Gonzo Sandoval – bicie
Tracklist:
Win Hands Down (5:06)
Mess (4:35)
An Exercise In Debauchery (6:00)
Muscle Memory (7:12)
That Was Then, Way Back When (5:08)
With A Head Full of Steam (5:18)
In An Instant (7:36)
Dive (4:40)
Up Yours (5:23)
Diskografia:
March of the Saint – 1984
Delirious Nomad – 1985
Raising Fear – 1987
Symbol of Salvation – 1991
Revelation – 2000
La Raza – 2010
Win Hands Down – 2015
Definitíva:
Ja ani neviem, či môžem nazvať novinku „Win Hands Down“ prekvapením. ARMORED SAINT sú totiž dosť skúsení na to, aby si postrážili maximálnu kvalitu svojej štúdiovej práce. Po skvelom predchodcovi „La Raza“ tu teda máme ešte o niečo podarenejší aktuálny album, ktorý si fanúšikovia klasického heavy soundu doslova zamilujú. Na to dám krk!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články