NUCLEAR ASSAULT – Pounder (EP)

Američania NUCLEAR ASSAULT sa rozhodli po dlhej dobe navštíviť nahrávacie štúdio, čoho výsledkom je minialbum „Pounder“. Aj z neho možno zaznejú skladby na nadchádzajúcom ročníku festivalu Brutal Assault, takže sa mu poďme pozrieť o niečo bližšie na zúbok.

Mam silný pocit, že posledné dve dekády to kultovým metalistom z amerického New Yorku štúdiovo akosi priveľmi nejde. Množstvo zmien vo svojej zostave, rozpadov i následných comebackov a dokonca iba jedna nemastná/neslaná doska „Third World Genocide“. Toto všetko veru nemôžeme považovať za tú najlichotivejšiu vizitku, no dnes sa už píše rok 2015 a veci sa začínajú pomaly, ale isto tak trochu meniť. Či k lepšiemu ukáže už najbližšia budúcnosť.

nuclear-assault-pounder

NUCLEAR ASSAULT – Pounder

Akousi úvodnou lastovičkou svetlejších zajtrajškov má byť novučičké štvorskladbové EP s názvom „Pounder“, ktoré konečne dáva nahliadnuť do aktuálnej kuchyne týchto nezlomných thrashových harcovníkov. Času na prípravu teda mali NUCLEAR ASSAULT viac než dostatok, keďže spomínaná placka je výsledkom prvej štúdiovej spolupráce Johna Connellyho a spol. po takmer desiatich rokoch! Ponúkaný  guláš však akosi nezodpovedá prvotným očakávaniam.

Tu prezentovaný materiál by sa síce s  prižmúreným okom ešte dal ako tak zniesť, ale čo neuveriteľne zráža výsledný dojem je nehorázne amatérska produkcia a celkový sound tejto nahrávky. Ak chceli chalani zachytiť skutočného ducha ranných garážových osemdesiatok, tak sa im to skutočne podarilo.

nuclear-assault-2015

NUCLEAR ASSAULT

EP „Pounder“ totiž skôr pripomína  kvalitnejší záznam zo skúšobne než profi nahrávku kapely, ktorá má viac ako tridsaťročné skúsenosti. Kvarteto thrash/punkových odrhovačiek mnoho nápadov taktiež akosi neskrýva a za zmienku preto snáď stoji iba klipom zvečnená chytľavá hitovka „Analogue Man In A Digital World“ a o čosi prepracovanejšia záverečná bodka  „Died In Your Arms“. V nej sa John Connelly, gitarista a spevák v jednej osobe, aspoň ako tak snaží pracovať zo svojim, inak nie veľmi príjemným hlasom (aj vďaka tomu ma NUCLEAR ASSAULT v minulosti vždy akosi míňali), no opäť všetko padá na mizernom ozvučení.

Z dostupných aktuálnych rozhovorov je viac než zrejmé, že NUCLEAR ASSAULT jednoducho nemali príliš veľa času na nahrávanie, čo prinajmenšom prekvapí, no už po skončení dlhočizného turné „The Final Tour 2015“, by sme sa mali dočkať ďalšieho nového minialbumu. Ja skutočne veľmi dúfam, že na rozdiel od biedneho „Pounder“, bude aspoň za niečo stáť. Kiežby…

Hodnotenie autora: 4,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sidipus Records
Dátum vydania: 1.6.2015
Web: www.nuclearassault.com
Zostava:
John Connelly – vokál, gitara
Erik Burke – gitara
Dan Lilker – basgitara
Glenn Evans – bicie
Tracklist:
Pounder (3:22)
Lies (3:02)
Analogue Man In A Digital World (2:39)
Died In Your Arms (4:17)
Diskografia:
Game Over – 1986
Survive – 1988
Handle With Care – 1989
Out of Order – 1991
Something Wrong – 1993
Third World Genocide – 2005
Pounder (EP) – 2015
Definitíva:
Skutočne veľmi lajdácky návrat na scénu v podaní NUCLEAR ASSAULT, čoho výsledkom je hlavne toto recenzované EP „Pounder“, ktoré zjavne po pár týždňoch iba zapadne prachom. To si fanúšikovia po desiatich rokoch čakania ozaj nezaslúžili viac než štyri skladby, ba čo viac, s totálne odfláknutým zvukom?

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla