SEPULTURA v Košiciach: Veľkolepá oslava 30. výročia sa niesla v znamení raritiek i nesmrteľných hitov

Legendárna SEPULTURA po piatich rokoch zavítala do Košíc. Ich zastávka však nebola hocijaká. S aktuálnym turné oslavuje 30. výročie existencie. O to viac bol júlový koncert na Slovensku výnimočný.

Písať reportáž na koncert svojej životnej lásky je ozaj výnimočný pocit. Písať reportáž na fantastický, strhujúci a priam bezchybný koncert svojej životnej lásky je však priam skutočné pohladenie na duši, ktoré by sa mohlo v našich končinách opakovať čoraz častejšie a častejšie. Brazílsko-americká legenda SEPULTURA, momentálne oslavujúca jubilejné tridsiate výročie, po dlhých piatich rokoch opäť navštívila košické Collosseum. Áno, takmer na deň presne!

Úplný začiatok mal ale od vysnívaného ideálu akosi priďaleko. Nečakaný oznam na dverách oznamuje posun o celú hodinu, domáca predkapela WASTAGE sa rázom bez mihnutia oka ruší, a to bohužiaľ nie je všetko. Podľa zákulisných informácií sa celé osadenstvo zoskupenia už hodnú chvíľu nachádza v útrobách sály, no vytúžený štart je ešte stále v nedohľadne. Dominikánske námestie v Košiciach a väčšina priľahlých pohostinstiev sa teda na čas stávajú vhodným útočiskom pre väčšinu prítomných fanúšikov, no s pribúdajúcimi minútami je celé to čakanie iba nepríjemnejšie a nepríjemnejšie.

sepultura-kosice-jul-2015-1

Paulo Jr. v Collosseu

Akési vykúpenie pre všetkých nastáva o 20:30, kedy sa konečne začína s vpúšťaním dnu, no ani to sa nedokáže zaobísť bez ďalších organizačných problémov od inak maximálne spoľahlivých Obscure Promotion. Nech už sú dôvody akékoľvek, mnoho z nás žiaľ prichádza do Collossea až počas úvodnej pecky „The Vatican“, ďalší a ďalší v priebehu nasledujúcich skladieb. To sa snáď môže občas stávať predkapelám, ale  nie hlavnej a jedinej hviezde celého večera. Hoďme však všetky prešľapy konečne za hlavu a poďme sa venovať tomu, kvôli čomu sme v nedeľu merali ďalekú cestu do pekelne rozpálených Košíc.

Ako som už nedávno naznačil, do útrob vchádzam za zvukov prvej a poslednej ukážky zo stále aktuálneho albumu „The Mediator Between Hands and Head Must Be the Heart“. Silná thrash metalová vec je hneď od začiatku okorenená mocným, priezračne čistým zvukom a prekrásnym svetelným parkom, čo je v košickej „mekke metalu“ prakticky samozrejmosťou, ale v nedeľu to bolo všetko dokonca ešte o niečo vyšperkovanejšie.

sepultura-kosice-jul-2015-2

Derrick Green a spol. poriadne rozprúdili celý klub

SEPULTURA poňala oslavu svojho výročia skutočne veľkolepo, čo dokazoval aj pomerne reprezentatívny a veľmi atraktívny setlist, ktorý šikovne mixoval viaceré exkluzívne raritky („Cut Throat“, „Apes of God“, „Bestial Devastation“, „Primitive Future“) spolu s nesmrteľnými hitovkami  („Territory“, „Arise“, „Inner Self“, „Ratamahatta“, „Convicted In Life“, „Kairos“). V týchto momentoch to pred pódiom doslova vrelo a aj vďaka neuveriteľnej horúčave v natrieskanom „Cole“ striekal  pot na všetky svetové strany. Nepomohlo ani kropenie vodou od samotného frontmana Derricka Greena.

sepultura-kosice-jul-2015-5

Zazneli nesmrteľné hitovky, ale aj poriadne raritky

Ten sa v nedeľu skutočne činil. Veľakrát podceňovaný vokalista bez akýchkoľvek problémov potvrdil, že je mužom na svojom mieste, ale to sa dá takisto povedať aj o zvyšku osadenstva. Gitarista Andreas Kisser patrí medzi skutočne posledných thrash metalových gitaristov s jasným a nezameniteľným štýlom, charakteristickým zvukom a pódiovou prezentáciou. Ďaleko neuteká ani mladý bicmen Eloy Casagrande, technicky takmer dokonalá mašina, s ktorou je SEPULTURA silnejšia než si mnohí z nás dokážu predstaviť. Najnenápadnejšie, avšak o to precíznejšie tak pôsobí basgitarista Paulo Xisto.

V Košiciach sa tak v daný čas zišli všetky tieto pozitívne faktory a spolu s oduševneným výkonom celej kapely, setlistom, no i bezchybným zvukom a svetlami, sme boli svedkami dvojhodinovej masáže, kde všetko čo malo nohy skákalo, čo malo hlasivky kričalo a pri nejakých tých výnimkách muselo ísť aspoň o uznanlivé pokyvovanie hlavou. Moja šiesta koncertná skúsenosť s brazílskymi „junákmi“ a bez problémov tá najlepšia a najdivokejšia zároveň!

Playlist SEPULTURA:
„The Vatican“, „Kairos“, „Propaganda“, „Breed Apart“, „Inner Self“, „Dead Embryonic Cells“, „Convicted In Life“, „Choke“, „Cut Throat“, „Apes of God“, „Sepultura Under My Skin“, „From The Past Comes the Storm“, „Policia“ (MOTÖRHEAD cover), „Orgasmatron“ (TITÄS cover), „Territory“, „Arise“, „Refuse/Resist“ – „The Curse/Bestial Devastation“, „Primitive Future“, „Biotech Is Godzilla“, „Ratamahatta“, „Roots Bloody Roots“

PLUSY:
SEPULTURA, celková atmosféra, zvuk a osvetlenie, natrieskaný (okolo 540 platiacich) klub , bohatý a veľmi podarený merch

MÍNUSY:
Nepríjemné organizačné kiksy, a to hneď na úvod celého večera, odvolanie WASTAGE na poslednú chvíľu, brutálne teplo v útrobách klubu