RENAISSENSE na Wackene zaujali: Vďaka Rožňavčanom získalo Slovensko historicky prvé body!

Už neodmysliteľnou súčasťou gigantického festivalu Wacken Open Air v Nemecku je aj súťaž kapiel Wacken Metal Battle. V nasledujúcej reportáži sa pozrieme práve na ňu a skvelý výkon slovenských zástupcov RENAISSENSE.

Na 26. ročník Wacken Open Air cestovalo aj 28 kapiel, ktoré sa zúčastnili súťaže Wacken Metal Battle vo svojich krajinách. Ako iste viete, aktuálnymi víťazmi slovenskej odnože tejto súťaže boli Rožňavčania RENAISSENSE, hrajúci progressive power metal. Každá krajina vyslala aj jedného člena do poroty. Za Slovensko som mal túto česť už tretíkrát po sebe rozhodovať o víťazovi aj ja.

Pravidlá boli jednoduché. Každý z porotcov mal k dispozícii 5 bodov. Najlepšej kapele podľa jeho mienky dal 5 bodov, druhej najlepšej 4 a tak to šlo ďalej. Čiže z 28 skupín vybral každý svojich piatich favoritov. Ako aj vlani, súťaž sponzorovala Wacken Foundation, ktorá dokopy rozdelila 15 000 eur medzi päť kapiel, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Súťažný program bol rozdelený do dvoch dní. Počas stredy odohralo svoje 20-minútové sety 11 kapiel, vo štvrtok zvyšných sedemnásť. Celkom slušný maratón pre porotcov. Hralo sa vo festivalovej časti Bullhead City Circus, v ktorej boli dve pódiá W.E.T. Stage a Headbangers Stage. Slováci RENAISSENSE sa predstavili počas prvého dňa, v stredu o 15:45 hod. na W.E.T. Stage.

renaissense-wacken-3

RENAISSENSE to na pódiu poriadne rozbalili

Už pred koncertom som sa stretol s jednou dámou a štvoricou chalanov tvoriacich RENAISSENSE. Tréma na rožňavských muzikantoch nebola badať. A to bolo dobré znamenie. Výborný moderátor uviedol kapelu, ktorú za burácajúceho potlesku privítal aj nadšený dav v Bullhead City Circus.

Dvadsať minút nie je veruže veľa, ale od úvodného tónu to RENAISSENSE na pódiu poriadne odpálili a nepoľavili ani na chvíľu počas celého hracieho času. Už viackrát som videl Rožňavčanov v akcii a s kľudným svedomím napíšem, že odohrali svoj najlepší koncert, ktorý som mal možnosť vidieť. Pódiový prejav bol vynikajúci, frontman Marko skvele burcoval fanúšikov, v ničom nezaostávala ani klávesáčka Peťa, gitaristi Norbi a Ľubo a ani bicmen Laci. Jednoducho všetko ladilo ako malo. Na slovenskej kapele nebola poznať žiadna tréma, jednoducho pôsobili ako profíci. Došlo na štyri piesne a v závere aj úryvok slovensky spievanej skladby „Steny od krvi“. Bubeník Ladislav využil chvíľku, keď nemusel udierať do svojho nástroja a fanúšikom hodil kľúčenky, tí to samozrejme privítali s nadšením. Pochváliť a vyzdvihnúť musím každého člena kapely a čo je najdôležitejšie, všetko ladilo ako celok. Chvíľka slávy ubehla naozaj veľmi rýchlo, ale Slováci zanechali výborný dojem a atmosféra počas ich setu bola vo festivalovom stane veľmi dobrá. Celkovo odohrali slovenskí zástupcovia piesne – „Like My Pain Never Lived“, „Ray of Shame“, úryvok „Steny od krvi“ a „Past in Motion“.

renaissense-wacken-5

Frontman Marko Hundža si koncert poriadne užíval

„Myslím, že všetci členovia sa zhodnú na tom, že to bolo perfektné a vôbec sa nám z toho pódia nechcelo zliezť. Veľká vďaka patrí zvukárom a pódiovým technikom, ktorých prístup bol naozaj profesionálny,“ povedal na margo koncertu na Wackene frontman Marko Hundža, ktorého sme vyspovedali v bleskovom rozhovore o bezprostredných pocitoch po úspešnom koncerte na gigantickom Wackene! Rozhovor nájdete tu.

Nejdeme vás ďalej napínať, RENAISSENSE ako prvá slovenská kapela získala body od svetovej poroty! Dokopy ich bolo 5, čo je nepochybne veľkým úspechom. Porotca z Nemecka dal Slovákom 4 body, teda vo svojom rebríčku ich dal na vynikajúce druhé miesto. Ďalší bod získali aj od porotcu zo Švajčiarska. RENAISSENSE tak istotne zavreli ústa všetkým pochybovačom a neprajníkom, aj keď to pochopiteľne nebolo ich cieľom. Mňa veľmi teší, že mnohými spochybňované rozhodnutie slovenskej poroty bolo správne. Záujem o kapelu neutíchol ani po vystúpení. Hneď dali rozhovor organizátorom Metal Battle a ďalší rozhovor ich čaká v najbližšej dobe pre Apesmetal.

renaissense-wacken-13

RENAISSENSE po vystúpení

Keďže sme nemohli dávať body vlastnej krajine, moje bodovanie bolo nasledovné. Najviac ma zaujala formácia METAPRISM z Veľkej Británie, hrajúca jednoducho metal, kde sa striedal čistý ženský vokál s chlapským growlom. Nebola to kopírka viacerých zoskupení, mali svoj štýl a na pódiu obaja speváci výborne ladili, celá kapela bola pre mňa najvýraznejšia. Na druhé miesto a 4 body som dal Dánom SAVAGE MACHINE hrajúcim power metal. Kapela zaujala nápadmi, gitarami a suverénnym frontmanom. Tri body odo mňa putovali pre bulharskú deathcorovú úderku DASH THE EFFORT, kde celý výkon okorenila basgitaristka nielen svojou hrou, ale aj veľmi zaujímavým čistým vokálom. Dva body som dal japonským melodickým black metalistom ETHEREAL SIN a jeden Francúzom IMPUREZA, ktorí hrali death metal so zaujímavými orientálnymi prvkami. Ja osobne si myslím, že o všetkých kapelách budeme ešte počuť.

A ako to napokon celé dopadlo? Víťazmi Wacken Metal Battle sa stali kanadskí symfonickí deatheri VESPERIA, ktorí získali 5 000 eur. Na 2. mieste skončila kapela WALKWAYS z Izraela (4 000 eur), hrajúca moderný metalcore. (Okrem pódiového prejavu, veruže nič zaujímavé), 3. miesto patrilo orientálnym power/thrasherom BLAAKYUM z Libanonu, ktorí získali 3 000 eur. Na štvrtej priečke skončili Briti METAPRISM (2000 eur) a na piatom mieste sa umiestnili Dáni SAVAGE MACHINE (1 000 eur). Ďalšie miesta sa už nevyhlasovali, ale bolo veruže viacero kapiel, ktoré nezískali ani bod.

Osobne ma z týchto súťažných kapiel zaujalo vskutku viacero kapiel a myslím, že Wacken bude pre nich dobrou štartovacou čiarou. A čo je najpodstatnejšie pre Slovensko, bodovali sme aj my. Až čas však ukáže, ako to RENAISSENSE pomôže. Našliapnuté majú dobre a ja verím, že sa im otvoria brány nielen v našej malej krajine, ale aj za jej hranicami.

Foto: Peter Mihalik