Gothoom 2015: V piatok výborné šou CRANIOTOMY a DEBAUCHERY, naj koncert predviedli CRYPTOPSY

Ide sa pokračovať v rozprávaní o tom, ako bolo na tohtoročnom rodinnom zjazde slovenských hudobných fajnšmekrov na Gothoome 2015. Tentokrát sa zameriame na piatkový deň.

Keďže v piatok sme sa už prehupli do druhej polovice festivalu, bolo najvyšší čas spoznať trochu aj okolie. Opäť musím konštatovať, že Ostrý Grúň je ideálnym miestom vyžitia, či už pre priaznivcov prírody, alebo dedinských krčmičiek. My sme zvolili druhú variantu a vydali sme sa spoznávať okolité mestečká. Samozrejme, sme cestou stretávali našincov a tak celé okolie bolo svedkami častých hlasitých pozdravov ľudí, ktorí sa ani nemusia poznať, ale vedia, že jednoducho ich niečo spája.

gothoom-2015-craniotomy1

Basák Dano z CRANIOTOMY sa zapojil počas koncertu aj do circle pitu

Po exkurzii okolia, sme sa vrátili práve včas na hromadné otváranie lebiek, čiže koncert chirurgov z Hlohovca – kapely CRANIOTOMY. Myslím, že túto kapelku netreba nejako zvlášť predstavovať, nakoľko patrí medzi dlhoročné slovenské stálice, na ktoré sa vždy účastníci festivalov najviac tešia. Inak tomu nebolo ani na Gothoome. Pred ich setom sme zaujali miesta vpredu, pripravení na pánov operatérov, ktorí vybehli na pódium nažhavení rovnako, ako fanúšikovia pod ním. CRANIOTOMY spustili do nás poriadnu dávku brutal death metalu, ktorá nás vyburcovala do headbangu, poskakovania a niektorých  samozrejme od prvej skladby aj do riadneho circle pitu. Divokosť a chuť baviť sa, je pre túto kapelu ako vzduch a tak si basák skočil medzi dav a odbehal si nespočetne veľa kolečiek víru s fanúšikmi, samozrejme počas hrania. Sem-tam takýto blízky kontakt s fanúšikmi praktizujú vokalisti, ale behať s basou, to je proste CRANIOTOMY. Je známe, že okolo nich je vždy veselo a horúco a tak aj celé vystúpenie vyzeralo. Ručanie do mikrofónu, hobľovačky a klepačky hore, a rozvášnený dav dole. Jednoducho parádny koncert.

gothoom-2015-debauchery2

DEBAUCHERY

Po tejto „divočine“ sme sa jednoducho potrebovali na chvíľu schladiť v tieni a tak sme si šli zabojovať s osami do chládku stromov a sledovali hudobné dianie, na pozadí rozhovorov so starými aj novými kamarátmi. Z rozhovorov nás vytiahli nemeckí mäsiari DEBAUCHERY. Mužskej časti publika určite imponovali rekvizity, v podobe nahých ženských tórz tiel, málinko (dobre tak poriadne) pomazaných krvou. Krvou svoju pokožku prizdobili aj všetci členovia kapely. DEBAUCHERY zjavne neuveriteľne baví hororová a gamerská vizualizácia a umenie, lebo z pódia spravili jasný výjav ako vystrihnutý práve z nejakého hororu alebo hry. Hudobne je kapela radená do death metalu, ale muzika je podstatne rezkejšia a melodickejšia. Ako sa hovorí, taká do skoku od podlahy, a veru sme si pri nej aj všetci riadne zaskákali. Muzikanti nám predstavili svoj nový album „Fuck Humanity“ a ako už názov hovorí je jasné, že nejde o žiadnu „romantiku“. Ak hádate mäso, monštrá a hektolitre krvi, máte pravdu. Celé to zjemnili „veselšie“ gitarové vyhrávky. Chválim aj lídra kapely Thomasa, že stíhal popri fakt náročnej hre na gitaru aj chrčať a growlovať z plných pľúc. DEBAUCHERY sa zaradili medzi najväčšie zážitky týchto štyroch dní.

gothoom-2015-debauchery1

Spomínané rekvizity DEBAUCHERY

Hneď po tejto náloži nás čakala ďalšia nekompromisná jazda, Španieli WORMED. Opäť skvelý koncert. Hralo sa a kvíkalo tak ako malo, ale akosi sa nedostavila až taká atmosféra, ako pri predošlej šou, na ktorej sa ľudia vybláznili. Pravdepodobne  si chceli fanúšikovia šetriť sily na ďalšiu dávku kapiel. Tiež som tak postupovala a tak som WORMED sledovala z diaľky od nášho obľúbeného stola v lesnej časti areálu. Vystúpenie predviedli taktiež parádne.

gothoom-2015-cryptopsy

CRYPTOPSY

Po načerpaní nových síl sme už ku koncu prestávky boli nedočkaví a opäť sme si obsadili miesta úplne v strede v prvej rade na našich očakávaných CRYPTOPSY. Kapela sa rozostavila a po príchode frontmana Matta McGachyho sa spustilo metalové peklo. Po ich koncerte v závere minulého roka v Bratislave, ktorý som žiaľ prepásla, som sa práve na nich tešila najviac. Vidieť túto kanadskú smršť naživo, je myslím želaním každého priaznivca extrémneho metalu. Aj z tohto dôvodu som bola pripravená absorbovať každý tón, alebo v prípade CRYPTOPSY každý úder a hrmot, ktorými nás častovali veľmi hojne. Ku kvalite hudby neviem povedať viac, ako čistá zbesilosť a vyhratosť pánov muzikantov a živočíšna dravosť vokalistu, ktorého extra hlboký growl spôsoboval až zimomriavky. Matt nie je síce v kapele od jej začiatkov, ale frontmanstvo má očividne v krvi, dokáže strhnúť na seba pozornosť každým jedným pohybom a zvukom. Neviem či je vhodné v tomto žánre použiť slovo charizma, ale ak existuje niečo také aj na poli extrémneho metalu, tak on ju má 200-percentnú. Setlist, ktorý si pre Gothoom CRYPTOPSY pripravili bol namixovaný z celého obdobia existencie kapely, takže fanúšikovia reagovali počas celého koncertu. Bolo evidentné, že skupina je absolútne vo forme a plná energie na európske turné, ktoré odštartovala práve v Ostrom Grúni. Koncert Kanaďanov bol určite pre mňa jedným z dvoch vrcholov festivalu. Po koncerte neostávalo nič iné, len podporiť kapelu kúpou ich zatiaľ poslednej štúdiovky „Cryptopsy“ z roku 2012. A veruže počas cesty domov hrala v aute iba tento nosič.

Domov sme sa ale ešte v tej chvíli nechystali. Po hudobnom zážitku menom CRYPTOPSY som bola už dosť vyčerpaná, ale aj zvedavá na SCHIRENC PLAYS PUNGETNT STENCH. Kapela, o ktorej som vedela len toľko, že je akýmsi tributom rakúskej legendy  PUNGET STENCH, jedného jej bývalého člena Martina Schirenca. Možno to bolo práve spomínanou únavou, ale toto vystúpenie ma žiaľ nezaujalo. Old school death so spomínaným Martinom za mikrofónom a gitarou v rukách a obrovským basákom by ma možno inokedy zaujal, ale tento krát to určite nebolo.

Po úvodných skladbách som sa odobrala nabrať energiu spánkom pred posledným dňom 6. ročníka festivalu Gothoom Open Air, ktorý mal predpoklad najsilnejšieho dňa zo všetkých.

Foto: Mišo Patz a Anula (ilustračné)