CUT UP – Forensic Nightmares

Na pozostatkoch švédskej úderky VOMITORY vznikla formácia CUT UP. Debutový materiál „Forensic Nightmares vydali na konci júna, pozreli sme sa naň detailnejšie.

Bolo to v roku 2013, kedy VOMITORY nečakane ohlásili svoj koniec a ten veru zamrzel nejedného death metalového fanúšika. Na rozlúčku odohrali ešte posledné turné korunované poslednou zastávkou 27. decembra 2013 v domovskom Karlstade a po 24. rokoch uzavreli svoju poslednú kapitolu.

cut-up-forensic-nightmares

CUT UP – Forensic Nightmares

Dvaja členovia, konkrétne Erik Rundqvist (basgitara, vokál) a Tobias Gustafsson (bicie) nevydržali dlho bez aktívneho hrania a tak si prizvali Andreasa Björnsona (vokál, gitara) spolu s Andersom Bertilssonom (gitara), ktorý v minulosti vypomáhal práve VOMITORY istý čas na koncertoch a založili kapelu s názvom CUT UP. To, že sa títo páni vrhnú opäť na kov smrti bolo asi každému jasné. Ja osobne som očakával trochu odlišné smerovanie, no pravda je taká, že duch ich predošlej kapely sa naplno prevtelil aj do ich novej formácie a keby to vyšlo pod starou značkou, tak nikto by nemohol nič namietať.

Na debute „Forensic Nightmares“ máme česť s našlapaným a energicky drviacim death metalom švédskeho strihu. Od úvodu to CUT UP do vás napália bez akéhokoľvek varovania a v tomto duchu sa to nesie takmer počas celej stopáže. Nahrávke dominujú vynikajúce a pestro vystavané gitarové party, skvelo vymyslené a zakomponované melodické a sólové vyhrávky, započúvať sa do bubeníkovej hry je nadšenie a čistá radosť, trieska do toho doslova ako o život a miestami to kapela ženie do extrémov, za ktoré by sa nehanbili ani grindcorové spolky.

cut-up-2015

CUT UP

Trýznenie hlasiviek tu obstarávajú až dvaja (čo veľmi chválim) už spomenutí páni. Starý známy Erik Rundqvist s jeho typickým nižšie posadeným growlom a Andreas Björnson, ktorého vokál viac v ukričanej polohe ma veľmi baví  a treba povedať, že tlačí na pílu fajnovo. Obaja majú čas pri mikrofóne podelený v podstate narovnako.

Album obsahuje zväčša víchrice, no je tu aj pár „oddychových“ pasáži, konkrétne v „Remember the Flesh“ s úvodom a záverom nesúcim sa v pomalšom tempe. Potom v „Brain Cell Holocaust“ pripomínajúcej tvorbu Kanibalov a v „Order of the Chainsaw“ s poznávacím ťažkotonážnym riffom. Nečakajte však úplné piánko, pretože aj tieto songy sú poprepletané náklepmi.

Záver nahrávky v podobe posledných troch skladieb vás nakoniec prefacká a zasadí vám zničujúci direkt a je vymaľované. Jedným slovom paráda! Výsledný šťavnatý zvuk z Big Balls Production Studios sa podaril, takže nie je o čom, pre mňa osobne je toto zatiaľ top nahrávka, ktorá tento rok vyšla, debut ako hrom! O nejaké veľké prekvapenie teda nejde, keďže ide o ostrieľaných borcov. Nakoniec si uvedomíte, že rozpad VOMITORY zrazu už nie je taká bolestivá záležitosť, pretože sú tu CUT UP so svojou prvou dlhohrajúcou nahrávkou. Pre všetkých death metalistov povinnosť!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 26.6.2015
Web: www.cutupofficial.com
Zostava:
Andreas Björnson – vokály, gitara
Erik Rundqvist – basgitara, vokály
Anders Bertilsson – gitara
Tobias Gustafsson – bicie
Tracklist:
Enter Hell (2:52)
Burial Time (2:55)
Remember the Flesh (4:50)
A Butchery Improved (4:01)
Brain Cell Holocaust (4:27)
Forensic Nightmare (3:25)
Camouflesh (2:57)
Order of the Chainsaw (4:04)
Stab and Stab Again (2:46)
Bunker Z16 (3:31)
Dead and Impaled (5:21)
Diskografia:
Forensic Nightmares – 2015
Definitíva:
Dvaja členovia VOMITORY neostali dlho bez hudby. Našlapaný, vysoko návykový a hráčsky veľmi kvalitne zvládnutý švédsky death metal nesúci sa v duchu práve tejto starej, dobrej formácie. To je fantastický debut „Forensic Nightmares“ od formácie CUT UP.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla