Bleskový rozhovor: Marko z RENAISSENSE hodnotí úspešné vystúpenie na Wackene

RENAISSENSE získali na Wackene počas súťaže Metal Battle ako prvá slovenská skupina v histórii vôbec prvé body. V bleskovom rozhovore sme vyspovedali basáka a vokalistu Marka Hundžu.

Po kapelách RUST2DUST, MIDNIGHT SCREAM a ANSTRATUS sa na legendárnom Wackene z maličkého Slovenska predstavili Rožňavčania RENAISSENSE. O bezprostredných pocitoch po koncerte na severe Nemecka sme vyspovedali  charizmatického vokalistku a basáka Marka.

renaissense-wacken-5

Marko je podľa vlastných slov exhibicionista

S akými ambíciami ste šli na Wacken, verili ste si aspoň na jeden bod?
Určite sme chceli zanechať čo najlepší dojem. Verili sme si, keďže veríme našej hudbe. Všetko dopadlo fajn a tešíme sa z krásnych piatich bodov.

Zo všetkých koncertov, ktoré som videl, bol tento v Nemecku jednoznačne váš najlepší. Ako profíci, od pódiového prejavu, cez potrebnú suverenitu. Mali ste aj trému alebo ste si to, že hráte na Wackene, snažili nepripúšťať?
Ďakujeme! Dodnes presne neviem, čo vlastne ovplyvňuje náš výkon na pódiu, ale keď hráme, tak cítime energiu a túto energiu chceme preniesť aj k publiku. Samozrejme, že sme mali trému, ale zo mňa opadla hneď, ako som zbadal dav. Neviem prečo. Proste ma opantal dav a pocit eufórie. Zrazu som cítil tú neskutočnú energiu, ktorú som potreboval odovzdať.

Ako sa vám všetkým hralo a konkrétne Tebe? Aký je to pocit hrať pred toľkými ľuďmi? Zodvihli ste ruky a fans tlieskali…
Myslím, že všetci členovia sa zhodnú na tom, že to bolo perfektné a vôbec sa nám z toho pódia nechcelo zliezť. Veľká vďaka patrí zvukárom a pódiovým technikom, ktorých prístup bol naozaj profesionálny. Ja osobne radšej hrávam pred veľkým publikom. Som exhibicionista a viac mi vyhovuje väčší dav, ako roztrúsená hŕstka poslucháčov. Ale najdôležitejšie je, aby diváci aj sledovali a počúvali, čo sa to vlastne na pódiu deje… V takom prípade je aj počet zúčastnených zanedbateľný.

renaissense-wacken-11

RENAISSENSE po úspešnom koncerte na Wackene

Čo teda hovoríš na to, že ste ako prvá kapela zo Slovenska získali body? Dokopy 5 od dvoch porotcov, porotca z Nemecka vás dával na druhé miesto…
Som úprimne dojatý, šťastný a hrdý na mojich spolukapelníkov. Predviedli skvelý výkon a aj keby sme nedostali žiaden bod, tak by som sa za ich, resp. náš výkon určite nehanbil. Je to krásne ocenenie našej dlhoročnej snahy. Je zaujímavé, že sme sa pri obrovskej konkurencii zapáčili až natoľko, ale pohľad na hudbu je subjektívny, takže tak, ako sa naša tvorba niekomu ohromne páči, druhí zas nad ňou len ohrnú nosom. Ale to je v poriadku, každý by mal byť sám sebou.

Myslíš, že sa vám po tomto vystúpení otvoria možnosti? Nemám na mysli len smerom do zahraničia, ale aj koncertne u nás na Slovensku?
Všetci v to dúfame. Netrúfam si odhadovať, či to bude niekoho skutočne zaujímať, že sme hrali na „nejakom“ Wackene. Nemám nejaké prehnané očakávania. Nech sa stane, čo sa má stať!

Reportáž z vystúpenia RENAISSENSE na Wackene, ako i celej súťaže Wacken Metal Battle nájdete tu.

Foto: Peter Mihalik