FLESHLESS – Devoured Beyond Recognition

Českí melodic death/grinderi z Děčína sú na scéne už úctyhodných 22 rokov, pričom samotné teleso FLESHLESS vzniklo z thrash/death metalovej (predpokladám) prvotiny zvanej „Zvrator“. Najnovší počin však dokazuje, že FLESHLESS majú ešte stále na poli extrémnej hudby čo povedať.

Často sa vraví, že až čas ukáže či niekto svoje ciele a aktivity myslí naozaj vážne. Byť na scéne jedno celé štvrťstoročie preto rozhodne vyvracia akékoľvek špekulácie o tom, či je pre štvoricu týchto pánov extrémna muzika iba víkendová zábavka. Neúnavná a nepretržitá koncertná činnosť po celej Európe a v poradí ôsma dlhotrvajúca radová nahrávka, ktorej budú venované najbližšie riadky, tento fakt iba potvrdzujú.

fleshless-devoured

FLESHLESS – Devoured Beyond Recognition

 

To, čím si u mňa FLESHLESS získali obrovské sympatie, je ich spôsob akým sa k extrémnej muzike stavajú, pretože dokazujú, že death/grind sa nemusí hrať iba na niekoľkých akordoch, tzv. „nech to hučí čo najviac a najrýchlejšie“, ale že aj v tých najtvrdších hudobných teritóriách je priestor pre melodiku, čo z FLESHLESS robí jednu z tých originálnejších a na undergroundovej scéne ľahko rozpoznateľných kapiel. Inak tomu nie je ani v prípade novinky „Devoured Beyond Recognition“, ktorá vyšla prostredníctvom domáceho labelu Metal Age Productions.

Dá sa povedať, že hudobné smerovanie sa oproti minulým počinom veľmi nezmenilo, i keď mám z nahrávky dojem, že FLESHLESS skúsili zapojiť do svojej tvorby viacej oldschool/thrashových motívov. Inak sa ale páni stále držia viac-menej svojich osvedčených mantinelov, čo je v niektorých prípadoch fajn, v istých momentoch aj trocha na škodu.

fleshless-promo

Zostava FLESHLESS

 

Niežeby FLESHLESS na novinke niečo pokazili, ale v istých častiach nahrávky mám totiž dojem, akoby skladby vznikali zotrvačnosťou a prvoplánovo (príkladom je „Descend Into the Depths“). Najmä v prvých dňoch počúvania som mal z novinky dojem, že je album veľmi jednotvárny (čo je v protipóle z dojmu, ktorý mi FLESHLESS spôsobili pri vydaní „To Kill For Skin“, kedy ma úvodná „Contract of Blood“ posadila na zadok – ako valivosťou, tak aj nápadom). Postupom času mi ale skladby začali vnikať pod kožu a tak som si našiel niekoľko silných favoritov, ako „Spirit Deformed“, „Human Insect“, „Mind Eclipse“ a „Devoured Beyond Recognition“.

Osobne ma viac baví druhá polovica albumu, kde prevládajú nápaditejšie gitarové linky. Pochvalu treba rozhodne udeliť aj bubeníkovi Vitysovi, ktorému to sype na výbornú a Vladimírovi (šéf vydavateľstva „Nice To Eat You Records“), ktorého vokál patrí k tým rozpoznateľnejším.

Celkovo vzato je „Devoured Beyond Recognition“ podarený album, ktorý mi však pri zvážení toho, ako mám FLESHLESS rád, zobral viac času na jeho „vstrebanie“, ako som čakal. Stáli fanúšikovia by však sklamaní rozhodne byť nemali a pevne verím, že hlavne naživo sa skutočná sila albumu ukáže v plnej miere.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Metal Age Productions
Dátum vydania: 15.5.2015
Web: www.facebook.com/fleshlessofficial
Zostava:
Vladimír Prokos – vokály
Luděk Huzán – gitara
Michal Filipi – gitara
Vitys – bicie
Tracklist:
Intro (1:23)
Dead Never Dies (2:32)
Epitome of Malefice (3:38)
Mankind Fall (3:48)
Descend into the Depths (2:57)
Deviant Sanctity (3:20)
Noise Pt.4 (0:21)
Spirit Deformed (3:14)
Human Insect (3:29)
Mind Eclipse (3:07)
Divine Ruination (2:04)
Devoured Beyond Recognition (3:49)
Outro (1:01)
Diskografia:
Grindgod – 1999
Abhorrence of Cadaveric – 2000
Nice to Eat You – 2001
Sensual Death Immitation – 2003
To Kill for Skin – 2005
Hate Is Born – 2008
Slaves of the God Machine – 2011
Devoured Beyond Recognition – 2015
Definitíva:
FLESHLESS nahrali ďalší štandardne dobrý album „Devoured Beyond Recognition“, ktorý sa hudobne nesie prevažne v duchu predchádzajúcich nahrávok, čím páni nič nekazia, no v istých momentoch vytvárajú dojem prítomnosti akejsi zotrvačnosti v tvorivom procese jednotlivých skladieb. Nahrávke však nechýbajú ani piesne so silnejšími motívmi a melodickými prvkami, pre FLESHLESS tak typickými.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články