CRADLE OF FILTH – Hammer of the Witches

Koľkokrát ste už zlomili palicu nad touto legendou? Lenže ona je skutočne ešte stále živá, vitálna a v neposlednom rade i pomerne zaujímavá. Dôkazom toho je i nový album s názvom „Hammer of the Witches“, kde chalani skutočne nič nenechávajú na náhodu a prinášajú kvalitnú porciu tvrdého a rýchleho metalu.

Snáď nie je na svete fanúšika tvrdometalovej hudby, ktorý by ešte nezakopol o názov CRADLE OF FILTH. Táto britská kultová sebranka totiž po celu svoju kariéru zapĺňala stránky rockových magazínov, či už vďaka nadčasovej hudobnej produkcií, alebo kvôli vyčíňaniu kontroverzného Daniela Lloyda Daveyho alias Daniho Filtha, vokalistku, frontmana a dnes už žiaľ aj jediného pôvodného člena „Krejdlu“. Veru tak. Dnes, v roku 2015, má toto zoskupenie už poriadne pozmenenú zostavu, no k radosti všetkých fanúšikov z Čiech, značnú časť tvoria aj veľmi talentovaní muzikanti spoza brehov rieky Moravy.

cradle-of-filth-hammer-of-the-witches-ok

CRADLE OF FILTH – Hammer of the Witches

Základný kameň už roky tvorí výborný bicmen Martin „Marthus“ Škaroupka, ku ktorému sa prekvapujúco minulý rok pridal aj nemenej šikovný gitarista Marek „Ashok“ Šmerda. Ten dlhé obdobie tvrdil muziku v tunajších ROOT, lenže ponuka nahradiť muzikantsky vyhoreného Paula Allendera u anglických černokňažníkov sa len tak ľahko neodmieta. Aj s týmito dvoma na palube teda CRADLE OF FILTH ukuchtili novinkové cd s názvom „Hammer of the Witches“, kde sa tentokrát (ako už napovedá samotný názov) kapela silne venuje čarodejníckej tématike, ich prenasledovaniu a podobne. Pre mnohých je ale isto oveľa dôležitejšia hudobná náplň, takže ako si chalani momentálne vedú po tejto stránke?

Tam je to z veľkej časti v poriadku. Kapela sa na novinke opäť tak trochu vracia do svojej minulosti, samozrejme bez toho aby sa nejak citeľne vykrádala. Nechýbajú časté „klepačky“ na bicie, množstvo gitarových vyhrávok a sól (gitarové duo Ashok/Shaw sa skutočné prekonáva), či množstvo ponurej a zlovestnej atmosféry. Samotnou kapitolou je hlas nezameniteľného Daniho Filtha.

cradle-of-filth-2015-official-promo

Zostava CRADLE OF FILTH v roku 2015

Ten sa na doske skutočne činí a jeho výkon patrí k suverénne najlepším za posledné roky. Remeselne je teda nový album v absolútnom poriadku, lenže pár chybičiek krásy sa predsa len nájde. Aj napriek tomu, že je na albume viacero výborných vecí na čele s titulnou „Hammer of the Witches“, „Enshrined in Crematoria“, „Deflowering the Maidenhead, Displeasuring The Goddess“ či „Righ Wing of the Garden Triptych“,  nápadov je na doske tak mnoho, že sa vo viacerých skladbách až nepríjemne zlievajú.

Do celého albumu je preto veľmi náročné preniknúť, a to aj vďaka pomerne prepálenej stopáži (priemerne sa pohybuje až okolo šiestich minút) jednotlivých piesni. Aj napriek tejto výčitke je novinka od CRADLE OF FILTH podarenou záležitosťou, ktorá by mohla osloviť značné množstvo  fanúšikov extrémne ladenej muziky.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: black/gothic metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 10.7.2015
Web: www.cradleoffilth.com
Zostava:
Dani Filth – vokál
Ashok – gitara
Rick Shaw – gitara
Daniel Firth – basgitara
Lindsay – klávesy
Martin „Marthus“ Škaroupka – bicie
Tracklist:
Walpurgis Eve (1:29)
Yours Immortally… (6:00)
Enshrined in Crematoria (5:46)
Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddess (6:56)
Blackest Magick in Practice (6:50)
The Monstrous Sabbath (Summoning the Coven) (1:51)
Hammer of the Witches (6:28)
Right Wing of the Garden Triptych (5:54)
The Vampyre at the Side (5:47)
Onward Christian Soldiers (6:59)
Blooding the Hounds of Hell (2:10)
Diskografia:
Principle of Evil Made Flesh – 1994
Dusk … and Her Embrace – 1996
Cruelty and the Beast – 1998
Midian – 2000
Damnation and A Day – 2003
Nymphetamine – 2004
Thornography – 2006
Godspeed On the Devil’s Thunder – 2008
Darkly, Darkly, Venus Aversa – 2010
The Manticore and Other Horrors – 2012
Hammer of the Witches – 2015
Definitíva:
CRADLE OF FILTH prichádzajú po troch rokoch so značne obmenenou zostavou a s nahrávkou „Hammer of the Witches“, ktorá potvrdzuje formu z ich posledných rokov. Samozrejme, nejde o žiadne veľdielo, ale o solídnu zmes klasických ingrediencií tejto legendárnej kapely s dôrazom na tvrdšiu a rýchlejšiu stránku. Ja som veru celkom spokojný.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla