Brutal Assault 2015: Štvrtkový fotoreport, fanúšikov bavili ENSLAVED, CANNIBAL CORPSE, KREATOR alebo SUNN O)))

Po úvodnom štartovacom dni, ktorý bol nabitý skvelými kapelami sme boli nabudení na deň druhý. Na štvrtok hlásal Brutal Assault také mená ako ARCTURUS, ASPHYX, CANNIBAL CORPSE alebo KREATOR.

Prvá noc na 20. ročníku Brutal Assault ubehla veruže veľmi rýchlo. Po prebudení (áno v posteli, ozaj skvelá vec!) sme zistili, že štvrtok bude ešte horúcejší, priam až tropickejší než streda. A tak aj bolo. Najskôr sme sa zašli najesť do blízkej reštaurácie v Jaroměři, kde sa to metalistami len tak hemžilo. Obsluhoval nás mladý Čech a iba sme sa utvrdili v tom, že mladé ročníky už slovenčine nerozumejú vôbec. Je to realita, ale žiaľ smutná. Samozrejme, ale nie o tom som chcela.

Na jedlo sme čakali veľmi dlho (niet sa tomu čo čudovať), tak DR. LIVING DEAD sme prepásli. Do Josefovskej pevnosti sme sa dostali až na švédsku progressive djentovú lahôdku VILDHJARTA. Mnohopočetná skupina mladíkov na čele s dvomi sympatickými vokalistami ma veľmi milo prekvapila, urobili na pódiu dobrú šou a hudobne ma to tiež zaujalo. Veľmi dobrý hudobný štart do nového dňa. A ďakujem za tento tip Šaňovi.

brutal-assault-2015-vildhjarta-5

VILDHJARTA

brutal-assault-2015-vildhjarta-9

Jeden z dvoch sympatických vokalistov VILDHJARTA

Deatherov BENIGHTED sme vynechali, pod pódiá sme sa vrátili na Američanov HORSE THE BAND. V príručke, ktorú sme odstali od organizátorov bol ich žáner označený ako nintendo metalcore a musím uznať, že to na ich hudbu veruže aj sedí. Zvuk kláves znel naozaj ako zo starých video hier. Vtipné a bláznivé vystúpenie, ktoré by sa dalo nazvať aj príjemnou zmenou.

brutal-assault-2015-horse-the-band-1

HORSE THE BAND

Hneď na Metalshop Stage nasledovala nemecko-americká crossoverá banda HEADCRASH, ktorá je na scéne už od roku 1992. Skupina nám ponúkla najmä dávku zaujímavej elektroniky.

brutal-assault-headcrash-5

HEADCRASH

Jägermeister Stage patril nórskym avantgardistom ARCTURUS. Ich vystúpenie ma zaujalo, nielen po hudobnej, ale aj vizuálnej stránke (veľkým plusom bol imidž a amsky, ktoré som im v tej horúčave nezávidela). Skupina vydala po desiatich rokoch nový album „Arcturian“ a hralo sa aj z neho. Škoda len, že hrali ešte za denného svetla, pamätám si, ako im to na jednom z predošlých ročníkov svedčalo po tme. Po ARCTURUS som musela doslova zdrhnúť do Octagonu pred obrovským teplom aspoň na chvíľu.

brutal-assault-2015-arcturus-1

ARCTURUS predviedli výborný koncert

brutal-assault-2015-arcturus-3

ARCTURUS

Po miernom schladení som sa šla pozrieť na „béčkové“ pódium, kde už hrali šialení grindcoristi EXCREMENTORY GRINDFUCKERS z Nemecka. Každému fanúšikovi grindu sa ich veselá tancovačka musela páčiť, ja som nebola výnimkou. Najviac pobavil malý spevák v legínach, ktorý pobehoval hore-dole.

brutal-assault-2015-excrementory-grindguckers-1

Grindcorová partička EXCREMENTORY GRINDFUCKERS

brutal-assault-2015-excrementory-grindguckers-2

EXCREMENTORY GRINDFUCKERS

Z koncertu death metalistov ASPHYX som stihla kúsok, keďže hrali v podstate v rovnaký čas ako EXCREMENTORY GRINDFUCKERS. Martin van Drunen a spol. to rozbalili na pódiu ako sa patrí a došlo na najväčšie hity kapely.

brutal-assault-2015-asphyx-2

ASPHYX

brutal-assault-2015-asphyx-3

Martin van Drunen potvrdil, že má v hrdle death metalové zlato

Mnoho fanúšikov sa tešilo na ENSLAVED a tí ich rozhodne nesklamali. Predviedli parádne vystúpenie so skvelým zvukom. Skupina zahrala 6 piesní, z toho dve z aktuálnej radovky „In Times“.

brutal-assault-2015-enslaved-4

ENSLAVED

brutal-assault-2015-enslaved-7

Grutle Kjelsson preciťuje na pódiu svoju hudbu

Ako ďalších sme si po miernej pauze pozreli hc legendy BIOHAZARD. Po reunione v roku 2008 kapela koncertuje, hrá, ale evidentne ju dosť ovplyvnil odchod Evana Seinfelda. Billy Graziadei nie je až takým hlavným ťahúňom. Fanúšikom sa však koncert páčil, mňa ich šou až tak nenadchla. V závere sa na pódiu objavili spolu s BIOHAZARD aj členovia DR. LIVING DEAD!.

brutal-assault-2015-biohazard-2

Billy Graziadei

brutal-assault-2015-biohazard-4

BIOHAZARD

Nabitý večer pokračoval legendami death metalu – CANNIBAL CORPSE. Čo napísať k tejto sebranke. Ich výkon je už ťažko súdiť, každý ich videl už niekoľkokrát a žiaľ vidieť, že ich klišé v niektorých momentoch už ľudí ani nebaví. Viac sa mi páčil ich klubový koncert ako tento na festivale. Aby som len nehanila, CANNIBAL CORPSE sú klasika, ktorú si vždy radi vypočujete. Skupina odohrala štandardný set a mňa osobne (nemyslím však, že len mňa) vždy fascinuje, ako George metá hlavou a aký má hrubý krk. To len na spestrenie reportu, dobre?

brutal-assault-2015-cannibal-corpse-1

George „Corpsegrinder“ Fischer

brutal-assault-2015-cannibal-corpse-4

CANNIBAL CORPSE

Po CANNIBAL CORPSE boli už na Jägermeister Stage nachystaní KREATOR. Kľudne ma ukameňujte, ale žiaľ je to ďalší thrash, ktorý mne nič nehovorí. Áno, Mille s kapelou sú legendami, ale po odfotení pár záberov som šla trošku oddychovať. KREATOR mali samozrejme aj parádnu šou s parou a ohňostrojmi.

brutal-assault-2015-kreator-1

Mille Petrozza

brutal-assault-2015-kreator-6

Frontman KREATOR s už neodmysliteľným „parostrojom“

Počas pauzy som si odskočila aj na Metalgate Stage na AGALLOCH (bez foťáku, ktorý bolo treba už aj nabiť). Ich koncert rozhodne nesklamal. Predviedli zaujímavý doom, v ktorom nechýba dávka melodiky.

So štvrtkom sme sa lúčili v spoločnosti Američanov SUNN O))). Na túto kapelu som sa veľmi tešila a bola som zvedavá, čo predvedú na pódiu. Deň predtým ma v najlepšom slova zmysle úplne odrovnal Attila z MAYHEM a tak som bola ešte plná väčších očakávaní. Áno viem, že porovnávať MAYHEM a SUNN O))) je úplná blbosť, ale budiž. Nebudem teda napínať, na túto kapelu mám ťažké srdce. Po koncerte sa ľudia rozdelili na tri tábory. K prvým patrili tí, ktorí boli z koncertu absolútne nadšení a vraveli, že to bolo vynikajúce, plné emócií a silných momentov. Druhá skupina vravela, že im je to jedno a tretí boli doslova naštvaní a sklamaní, medzi tých som patrila aj ja. Prečo? Na ich koncert som čakala s foťákom v ruke samozrejme, ale stále som čakala a čakala. Medzitým na nás opustili hektolitre pary a stále sme čakali. SUNN O))) mali zrejme technické problémy a čakať v tom dave, v ktorom bolo ešte teplejšie ako mimo neho, dostavovala sa dávka nervozity. Po približne desaťminptovom meškaní prišli na pódium brnkli do strúm a odišli. V tom som stratila nervy (samozrejme, nielen ja) a odišla som. Zvyšok som počúvala už len z obďaleč, ale mala som pocit, akoby hrali stále jednu pesničku. Týmto rozhodne nechcem nikoho uraziť, kto má ich hudbu rád, pretože som sa stretla aj s viacerými názormi, že SUNN O))) predviedli najlepší koncert na celom tohtoročnom Brutale. Žiaľ, mňa okolnosti, ktoré som vám opísala znechutili natoľko, že som si ich set nevedela už vychutnať.

brutal-assault-2015-sunn-o-1

Atmosféra počas úvodu koncertu SUNN O)))

Po tomto som sa rozhodla radšej zbaliť svoje „nádobíčko“ a pobrala som sa na ubytovňu v Jaroměři. Veď pred nami boli ešte ďalšie tropické dva dni nabité skvelými kapelami.