Tarja – What Lies Beneath

Posledné dni som mala možnosť ponoriť sa do Tarjinho aktuálneho albumu, What Lies Beneath. Ešte nedávno sedela so skupinou v štúdiu a nahrávala vokály. Informácie o priebehu nahrávania zdieľala prostredníctvom vlastného blogu. Posledné dva roky vystupovala v celej Európe, neobišla ani Slovensko, ani našich susedov. Rovnako ako jej hlas, sme všetci uvítali aj jej hudobníkov. To, že mala na turné za bicími Mikea Terranu bolo jedno veľké plus. Určite to potešilo veľa metalových fanúšikov. Tam, kde hrá Mike, nikdy nie je nuda. Tarja je známa precíznosťou a pevnou vôľou.  Na mňa pôsobí silným charakterom,  aj keď mám pocit, že sa v nej ukrýva čosi detské – ženské, zraniteľné. Osobne som Tarju videla párkrát. Aj sólo, aj s jej bývalou kapelou Nightwish.
What Beneath Lies je Tarjin tretí sólový album. Osobne ho ako sólovku nevnímam, keďže na tomto, ako aj na predošlom, spolupracovala s basákom Dougom Wimbishom a bubeníkom Mikeom Terranom.

Album by som ohodnotila celkovo ako dynamický, svižný, no nie veľmi divoký. Aj tie skladby, ktoré sú živšie, majú na konci pomalú časť. Hneď prvá Anterroom of Death, má folkový nádych a pravdu povediac ma veľmi prekvapila. Treba si ju vypočuť a pochopíte, čo tým myslím. Ku skladbe Until My Last Breath boli natočené dokonca až dve videá. Osobne sa mi páči skôr druhá verzia, pretože má svoj príbeh. Text je silný, prenikavý a plný energie – od začiatku po posledný tón. I Feel Immortal patrí medzi moje obľúbené. Na začiatku pomalá, pokojná, postupne naberá silu, odvahu a dynamiku.In For A Kill je zasa ako stvorená na koncerty. Je divoká a energická, kombinovaná silným operným hlasom. Underneath je  pomalšia a dominuje jej hlavne Tarjin hlas. Little Lies je podľa mňa typický trhák. Má jednoduchý a chytľavý refrén, ktorý šikovne podporujú gitarové riffy. Rivers of Lust je veľmi citlivá skladba o sexuálnom a psychickom zneužívaní. Čo viem z rozhovorov s Nightwish, Tarja spoznala svojho manžela Marcela Cabuliho práve vo chvíli, keď ju obťažoval v Argentíne fanúšik. Marcelo vtedy rýchlo konal Tarju ochránil, a tak sa vlastne spoznali. Skladba je krásna a pomalá – hoci, keď sa človek zamyslí nad textom, aj veľmi smutná. Smútok a žiaľ utíši nasledujúca dosť živá Falling Awake, na ktorej počuť menšie sólo známeho gitaristu Joe Satrianiho. Po striedačke pomalších a živších piesní uzatvára album cover od Whitesnake Still of the Night. Pri nej si Tarja dovolila experimentovať s hlasom. Miestami mi pripomína skôr typický komerčný song a to hlavne kvôli hlasovej farbe. Tarja miestami šepká, no zrazu vytočí hlas do operných výšin. Tento cover je takisto stvorený pre koncerty. Neviem, či vôbec niekedy bude spievať krásnu baladu Montañas de Silencio aj na živých vystúpeniach, no viem si predstaviť, žeby to bol krásny zážitok. V tejto balade dominuje Tarjin charizmatický hlas a to v španielčine.

U Tarji je ťažko čosi porovnávať, keďže dokopy vydala len tri albumy a prvý bol viac menej operný. Tento album ma však veľmi prekvapil a hlavne tým, že ostala pri kombinácií metalových prvkov a vysokých operných tónov. V Dark Star prekvapil aj nádych arabskej hudby. Viem si živo predstaviť, že turné s týmto novým albumom bude ešte lepšie, ako jej posledné s albumom My Winter Storm.. 

Poznámka autora: Na tomto albume spolupracovalo veľa hudobníkov, napr. Joe Satriani – gitara (Falling Awake), bratia Tarji Turunen Toni a Timo Turunen – spev (Still of the Night), ako aj slovenský symfonický orchester.

Žáner: Symphonic/gothic metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Universal Music, 2010
Web: www.tarjaturunen.com
Zostava:
Tarja Turunen – vokály, piáno
Alex Scholpp – gitara
Marzi Nyman – gitara
Doug Wimbish – basgitara
Mike Terrana – bicie
Christian Kretschmar – klávesy
Max Lilja – cello
Hostia:
Phil Labonte – vokály v Dark Star
Toni Turunen – vokály
Timo Turunen – vokály
Joe Satriani – gitara v Falling Awake
Will Cahoun – bicie v Crimson Deep
Van Canto (Anteroom of Death)
Jyrki Lasonpalo, Pauline Fleming a Rémi Monigeon – violína
Slovenský symfonický orchester a chór
Diskografia:
Henkäys Ikuisuudesta – 2006
My Winter Strom – 2007
What Lies Beneath – 2010
Tracklist (Deluxe Edition):
Anteroom of Death (4:41)
Until My Last Breath (4:34)
I Feel Immortal (4:35)
In For A Kill (4:35)
Underneath (5:27)
Little Lies (4:37)
Rivers of Lust (4:24)
Dark Star (4:33)
Falling Awake (5:14)
The Archive of Lost Dreams (4:49)
Crimson Deep (7:35)
Montaňas de Silencio (4:25)
We Are (4:16)
Naiad (7:19)
Still of the Night /Whitesnake cover/ (6:33)
Video: Tarja hovorí o albume What Lies Beneath (13:49)
Definitíva:
Pestrý a dynamický album
 skvelej opernej speváčky sa opäť vydaril.
Na albume nájdete všetko.
 Od pomalých skladieb až po energické sóla.
Tarja spolu s ostatnými znovu potvrdila,
že sólová kariéra nemusí byť vôbec fádna,
či v jej prípade čisto operná.
Tentokrát však viac pritvrdila,
čo má určite pozitívny efekt hlavne
 pre jej aktuálne turné.
Výsledkom tejto dobrej spolupráce tvorí perfektný album, ktorý ponúka aj kvalitný textový materiál.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla