Serj Tankian – Imperfect Harmonies

Nikdy som nepatril k veľkým fanúšikom System of A Down. V podstate všetko, čo som od nich vnímal bol ako-tak album Toxicity a hity ako skvelá balada Lonely Day a Chop Suey. Táto skladba ma pravdepodobne len tak zo zvedavosti priviedla k prvej sólovke speváka Systemu Serja Tankiana s názvom Elect The Dead. Tento album bol asi najspornejší v mojom okolí. Najspornejší v tom slova zmysle, že pre každého okrem mňa to bola nevýslovná blbosť, no ja som sa do toho albumu doslova zamiloval a keby som vtedy písal recenzie, Serj by mal odo mňa jedenásť bodov z desiatich.
Aj preto som sa na nový Serjov album tešil snáď viac ako na novú Avantasiu, alebo na čokoľvek iné. Latka bola nasadená vysoko, ale Serj v sólovej tvorbe bol po Elect the Dead u mňa proste „maestro“ a tak som veril, že to dokáže minimálne prekonať. Po troch rokoch teda vydal svoju druhú sólovku s názvom Imperfect Harmonies. Tú otvára skladba Disowned Inc., ktorá začína klasickým štýlom – hutné, rýchlejšie gitary, po ktorých sa dá tušiť pokračovanie – pomalšie slohy a zbesilo rýchlo spievaný refrén. V úvodnej skladbe som sa tešil asi tak šesť sekúnd. Po krátkom rýchlom intre prišla na rad pomalšia skladba bez povzbudivých prvkov, na aké som bol zvyknutý. Vravím si, začíname pomaly, Serj to ešte rozprúdi. Jeho zaužívaný koncept sa ako-tak ukázal v nasledujúcich dvoch skladbách Borders Are a Deserving?, ale dialo sa to asi tak v polovičnom tempe, aj to možno preháňam. Keďže ide o môjho obľúbeného autora, tak album som počul pred recenziou asi dvadsaťkrát a na niektoré skladby som si zvykol, ale to nebráni môjmu hodnoteniu. Zvyšok albumu je neskutočne depresívny. Áno, zvykol som si na niektoré songy, s podobnou štruktúrou ako u predchádzajúcich (Reconstructive Demonstraction), ale stále sa sám seba pýtam: „Kde do pekla je tu rýchlosť, poriadne gitary s bicími a hlavne, kde je tu metal?!? Keď som si prečítal otázku na Serjovej facebookovskej stránke pre fanúšikov, že ktorá skladba z nového sa im páči najviac, tak som nevedel, či sa mám nad tým smiať, alebo plakať. K Serjovej klasike sa asi ešte najviac približuje predposledná Left of Center. Garantujem vám, že nejde o moje prehnané očakávanie k tomuto albumu, ale jednoducho som sa cítil ako keby som počúval iba lacnú a trápnu napodobeninu toho, na čo som tri roky do nového albumu fičal! A hlavne, na celom albume som nenašiel skoro ani náznak metalových prvkov.

Je to obrovská škoda, keďže Serj podľa mňa na to predpoklady má a navyše sa pred ním skláňam za takzvanú samoprodukciu tohto (aj predchádzajúceho) albumu, ale Imperfect Harmonies je pre mňa jednoznačne sklamaním roka. Na niektoré skladby som si zvykol len pre nespočetné množstvo vypočutí. Názov albumu sa (bohužiaľ) Serjovi vydaril – sú to naozaj vo voľnom preklade nevydarené súzvuky.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 2,5 / 10

Názor redakcie:
V podstate sa tiež prikláňam k Fijovým pocitom z tohto albumu, až na jeden menší rozdiel. Podľa mňa tento album nie je zlý, ale ani tak skvelý, akoby to asi očakával fanúšik skupiny System of Down. Celý album je temperamentný, veselý a dynamický, no nie metalovo-divoký. V niektorej skladbe ma napadne Pain of Salvation, v inej zasa Linkin Park a koniec koncov je to typický Tankian. Osobne sa mi tiež veľmi páči skladba Borders Are. Hranice sú, aj keď kráľ už padol. Metalová hudba to pre mňa tiež nie je. Skôr nová forma alternatívneho metalu. Jedno však zostáva, Tankianov jedinečný rozprávkový hlas, ktorý aj na tomto albume krásne vyniká. Jeho hlas bol vždy iný a nie taký typicky tvrdý, chrapľavý, ako je viac-menej zvykom u metalových skupín. Vždy tak trochu vynikal o čosi viac a myslím si, že práve tu sa Tankian viac našiel a šiel svojou vlastnou cestou. Otázne je, či sa dá vôbec tento album hodnotiť neutrálne. Ja si myslím, že áno a pre mňa to ma neutrálnych 5 bodov.  Viac neutrálnosti snáď bodmi ani vyjadriť neviem.

Prekvapenie roka. Pre niekoho negatívne, pre iných pozitívne. Album vystihuje aktuálne témy ako hranice, strach, melanchólia atď. Ak by som mala teraz niekam cestovať , určite by som si pustila na cestu skladbu Borders Are. Celý album je prijemné dielo na počúvanie, no milovník gitarových ríffov, sól a heavy metalu bude sklamaný. Album osloví hlavne melancholické duše, ktoré majú radi ťažkú hudbu v spojení s orchestrom a alternatívnym/experimentálnym metalom.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: alternative metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Serjical Strike, 2010
Web: www.serjtankian.com
Zostava:
Serj Tankian – vokály, klávesy, piano, gitara, basová gitara, bicie nástroje
Diskografia:
Elect The Dead – 2007
Imperfect Harmonies – 2010
Tracklist:
Disowned Inc. (4:08)
Borders Are (4:37)
Deserving? (4:06)
Beatus (4:41)
Reconstructive Demonstration (5:02)
Electron (3:45)
Gate 21 (2:41)
Yes, It´s Genocide (3:08)
Peace Be Revenged (3:55)
Left Of Center (3:06)
Wings Of Summer (4:47)
Definitíva:
Jednoznačne sklamanie roka.
Tento album nemá s predošlým
 takmer nič spoločné, ba čo viac,
nemá takmer nič spoločné ani s metalom.
Imperfect Harmonies môže podľa mňa
 zaujať iba neskutočne zaslepených fanúšikov Serja Tankiana, ktorí neberú ohľad na hudbu,
alebo ľudí v ťažkej depresii. Alebo fanúšikom,
ktorým sa okrem pomalých
a nudných skladieb budú do depresie
 určite hodiť aj slová skladieb.

Foto: Hanout.eu


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla