Kiske/Sommerville – Kiske/Sommerville

V septembri nás potešil jeden vydarený hudobný skvost. Hlavne fanúšikovia melodického rocku a duetov si prišli na svoje. Niektorí ho myslím, že právom označujú za melodický hardrockový album roka. Michael Kiske (Helloween, Place Vendome, Unisonic) a americká speváčka a skladateľka Amanda Sommerville (Aina, Avantasia, Epica, Kamelot) po spolupráci v minulosti opäť spojili svoje dva úžasné hlasy a nahrali skvelý album. Priaznivci tzv. „tekvicového“ metalu, zas asi Kiskeho výkonom nadšení nebudú, keďže sa nedočkajú jeho prenikavých výšok. No položme si ruku na srdce, tie patria už len minulosti. Na veľké potešenie nás, verných fanúšikov, je tento rok dosť zaujímavý. Ohlásenie novej kapely, príprava albumu a konečne po dlhých 17 rokoch sme ho videli tam, kde sme chceli a kde nepochybne patrí –  na pódiu. K tomu projekt s Amandou, plus dva videoklipy a pripravované turné s Avantasiou.
Hlavným pútačom na tomto albume je práve Michaelov magický krásne sfarbený hlas. So ženami mu to vždy išlo, takže ja som tento album uvítala s obrovskou radosťou a veľkými očakávaniami, ktoré rozhodne sklamané neboli. Už pri prvých samploch bolo jasné, že album bude parádny, veď čo iné čakať od kombinácie Kiske – Somerville? Skutočne mám rada tento album. Michaelovi niet čo vytknúť. Je pre mňa srdcová záležitosť, u ktorej objektívnejší pohľad jednoducho zlyháva. Ťažko hľadám nejaké negatíva na tomto albume. Dúfajme, že sa dočkáme aj turné. Vidieť spievať naživo týchto dvoch spevákov, by mohol byť skvelý zážitok.Za projektom Kiske/Sommerville stojí producent a muzikant Mat Sinner (Primal Fear, Sinner), gitarista Magnus Karlsson (Primal Fear) a samozrejme Serafino Perugino z Frontiers Records. Album obsahuje 12 skladieb, z toho sú štyri pomalé balady. Súčasťou albumu je aj DVD s klipmi Silence a If I Had A Wish plus Making of. Amanda.

Tentoraz to najlepšie na začiatok, Nothing Left To Say. Je to „Kiskeho“ skladba, Amandu počuť len kde-tu v pozadí. Chytľavý refrén, ktorý len ťažko dostanete z hlavy. V celku jednoduchá vec, ja osobne mám v takýchto songoch Kiskeho najradšej. V Silence dostávajú veľký priestor klávesy, ktoré umocňujú melodickosť a podtrhujú dramatickú atmosféru epickej piesne. If I Had A Wish a Arise sú typické rockové „pecky“ plné energie. Neustále opakujúci sa refrén How Can I Go Wrong, How Can We Go On v skladbe End of the Road určite neomrzí. Táto smútkom nasiaknutá skladba vás priam chytí za srdce. Dont Walk Away je zas príjemná a pohodová pieseň. A Thousand Suns je naplnená hlbokými emóciami. Amanda ju napísala počas zložitého obdobia týkajúceho sa jej osobného života, keď mala značné problémy s dnes už bývalým manželom. Pre mňa najmenej zaujímavá skladba je Rain. Myslím, že neoplýva veľkou originalitou. Je veľmi jednoduchá, mám pocit, že refrén som už niekde počula. One Night Burning je naopak môj obľúbený kúsok. Pekná a pomalá skladba. Devil In Her Eyes je dynamický song s úžasným hlasovým „súbojom“ medzi Michaelom a Amandou. Poslednou zo štvorice balád je ďalšia emóciami nabitá Second Chance. Možno ju niekto bude považovať za tuctovú, ale podľa mňa má niečo do seba. Album uzatvára bonus Set Afire, ktorá zaujímavá hardrocková skladba.

Verím, že metalová scéna sa prestane pýtať na možnú budúcu spoluprácu s Kaiom Hansenom alebo stále riešiť „premárnenú“ metalovú Kiskeho kariéru a začne si užívať tento dar od jedného z najlepších, nielen metalových hlasov. Už teraz sa zvažuje aj pokračovanie tohto projektu. Myslím, že sa máme na čo tešiť a to hlavne v Michaelovom prípade, keďže sa zdá, že nabral druhý dych.

Žáner: Melodic hardrock
Krajina pôvodu: Nemecko, USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records, 2010
Web: www.michaelkiske.net
Zostava:
Michael Kiske – vokály
Amanda Somerville – vokály
Mat Sinner – basgitara, sprievodné vokály
Magnus Karlsson – gitary, klávesy
Sander Gommans – gitary
Martin Schmidt – bicie
Ramy Ali – bicie
Jimmy Kresic – klávesy
Diskografia:
Kiske/Sommerville – 2010
Tracklist:
Nothing Left To Say
Silence
If I Had A Wish
One Night Burning
Arise
End Of The Road
Dont Walk Away
Devil In Her Heart
Rain
A Thousand Suns
Second Chance
Set A Fire (bonus track)
Definitíva:
Veľmi vydarený hardrockový album.
Určite zaujme širší okruh poslucháčov
 a nielen fanúšikov „božského“ Kiskeho hlasu,
poprípade Amandinho krásneho vokálu.
Prevažne dynamické songy s chytľavými
melódiami doplňujú štyri nádherné pomalé skladby.
Táto spolupráca sa fakt podarila na výbornú.

Autor: Shelvis

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla