SLAYER – Repentless

SLAYER, bez pochýb najslávnejšia rýdzo thrash metalová stálica, nedávno vyrukovala zo svojim v poradí už dvanástym štúdiovým albumom a ako sa dalo čakať, udalosť je to poriadne kontroverzná. Čo na to vy, milí čitatelia?

Za posledné dva týždne zaplavili SLAYER snáď každý známejší metalový web či novinový plátok. Rozhovory, reportáže, rozbory či recenzie. Veru tie recenzie… Väčšiu rôznorodosť by ste nenašli ani v krabičke lentiliek. Kým niektoré vynášajú novú dosku s názvom „Repentless“ do nebeských výšin, druhá polovica prináša omnoho triezvejšie dojmy. Tak či onak, najdôležitejší boli, sú a vždy budú samotní fanúšikovia a až tí rozhodnú, kam nakoniec bude patriť spomínaná novinka.

slayer-repentless

SLAYER – Repentless

Jedno je však isté. „Repentless“ prináša celý rad nezanedbateľných prvenstiev, ktoré sa patrí aspoň prinajmenšom spomenúť. Nech už je to premiéra jednoslovného názvu, suverénne najdlhšia štúdiová pauza v histórií kapely, no najmä všetci máme tú česť s vôbec prvým albumom bez šikovných rúk zosnulého gitaristu Jeffa Hannemana. Toho po mnohých peripetiách nakoniec nahradil spoľahlivý Gary Holt, dobre známy zo spriaznených EXODUS. Na novinku prispel hneď niekoľkými podarenými sólami.

Až na jeden jediný prípad tak mal celý songwritting na svedomí momentálny líder Kerry King, a to je teda už poriadna zodpovednosť. Tu sa však pomaly, ale isto dostávame k zásadnému problému dnešných SLAYER. Kerry, nech sa snaží akokoľvek ako len vie, celý album sám bez Jeffa jednoducho neutiahne. Zvuk z dielne Terryho Datea (PANTERA) sa náramne podaril, vokál Toma Arayu ma stále svoje obrovské čaro a kanonáda bicích Paula Bostapha je priam bezchybná, lenže čo ak je to najdôležitejšie, samotné skladby, vo viacerých prípadoch takpovediac nie pravé orechové?

Slayer - 2015

SLAYER

Pritom prvá pätica vecí znesie i tie najprísnejšie kritéria. Štartuje pozoruhodné intro a už rázom máme bleskurýchlu titulku s jednoduchým, ale nesmierne chytľavým refrénom. Úvod ako hrom! „We will take control“ vrieska nasrdený Tom v nasledujúcom hromobití a vy mu to musíte žrať i s navijakom. „Vice“ je šmrncnutá poriadnym groove metalom, no riff uprostred je doslova thrashová klasika. Boha jeho, toto je SLAYER! Niečo podobné sa odohráva i v „Cast The First Stone“, kde cítiť ducha deväťdesiatych rokov. A kapelu, ktorá sa vtedy vôbec nebála experimentovať so svojim zvukom…

S príchodom pomalšej „When The Stillness Comes“ však ide akosi všetko do hája. Kerry sa síce snaží priblížiť atmosfére legendárneho „South of Heaven“, lenže výsledkom je iba slabý odvar a veľmi nešťastne skomponovaná pieseň (nepochopiteľne uťatá v tom najlepšom). Od tejto chvíle je to ako na hojdačke, kde skutočne slabé veci („Implode“, „You Against You“) striedajú tie lepšie („Pride In Prejudice“, „Atrocity Vendor“). Hotovou lahôdkou je až skladba „Piano Wire“, jediný skladateľský príspevok Jeffa Hannemanna. Práve tu sa ukazuje jeho veľkosť a cit pre chytľavý riff, či pôsobivú melódiu. A „Piano Wire“ na novinke naozaj vyčnieva.

Nový SLAYER je skutočne nesmierne kontroverzným počinom, ale to boli v mnohých prípadoch aj predchádzajúce dosky. Nechcem sa síce hrať na proroka, no až budúcnosť napokon ukáže, kam presne patrí „Repentless“. Žiaľ, boj o vrcholné priečky to asi nebude…

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 11.9.2015
Web: www.slayer.net
Zostava:
Tom Araya – vokál, basgitara
Kerry King – gitara
Gary Holt – gitara
Paul Bostaph – bicie
Tracklist:
Delusion if Savior (1:55)
Repentless (3:20)
Take Control (3:14)
Vice (3:32)
Cast the First Stone (3:43)
When the Stillness Comes (4:21)
Chasing Death (3:45)
Implode (3:49)
Piano Wire (2:49)
Atrocity Vendor (2:55)
You Against You (4:21)
Pride And Prejudice (4:14)
Diskografia:
Show No Mercy – 1983
Hell Awaits – 1985
Reign In Blood – 1986
South if Heaven – 1988
Seasons In the Abyss – 1990
Divine Intervention – 1994
Undisputed Attitude – 1996
Diabolus In Musica – 1998
God Hates Us All – 2001
Christ Illusion – 2006
World Painted Blood – 2009
Repentless – 2015
Definitíva:
Mám pocit, že aj napriek pomerne lichotivej známke je pre mňa nový SLAYER miernym sklamaním. Ide to síce aj bez legendárneho dua Hanneman/Lombardo, ale o dokonalo namazanom stroji na zabíjanie sa už ani z ďaleka hovoriť nedá.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla