SPOMIENKA NA ZOSNULÝCH HUDOBNÍKOV

Vážení čitatelia, ku príležitosti dňa pamiatky zosnulých, sme si dovolili zaspomínať na ľudí, ktorí sa aj napriek predčasnému odchodu na druhú stranu zapísali do dejín rockovej a metalovej hudby. Náš prehľad možno nezahrňuje všetkých hudobníkov, ale pripomenie tých najpodstatnejších a ich príčiny smrti.
Brian Jones (The Rolling Stones) 1942-1969
Našli ho mŕtveho na dne bazéna pri jeho dome. Označili to za nehodu, ktorú mohol spôsobiť aj zlý zdravotný stav následkom nadmerného užívania drog a alkoholu. V roku 2009 však investigatívny reportér na základe nových skutočností dokázal, že sa jednalo o vraždu. Zabiť ho mal pri bitke stavbár, ktorý v tom čase rekonštruoval jeho dom.

Jimi Hendrix 1942-1970
Prehnané množstvo tabliet na spanie a vína, zapríčinilo, že sa tento najtalentovanejší gitarista v histórií udusil počas spánku vlastnými zvratkami.

Janis Joplin  1943-1970
Rocková princezná sa predávkovala spojením heroínu a alkoholu. Je však možné, že šlo o nehodu, kvôli zlej koncentrácií heroínu, pretože sa predávkovalo viacej zákazníkov jej dílera. Jej posledný záznam bol narodeninový pozdrav pre Johna Lennona, ktorý k nemu dorazil po jej smrti.



Jim Morrison (The Doors) 1943-1971
Oficiálne sa uvádza, že zomrel na zlyhanie srdca. Chýba však oficiálny záznam z pitvy, čo vyvolalo mnoho otázok. Teórie sú rôzne. Bola za jeho smrť zodpovedná jeho priateľka, alebo si pomýlil heroín s kokaínom a predávkoval sa?

Elvis Presley (1935-1977)
Zhoršujúci sa zdravotný stav a pribúdajúca nadváha zapríčinili, že tento kráľ rock n rollu zomrel na infarkt. Mnoho fanúšikov však tomu nechcelo uveriť a tak vzniklo viacero teórií jeho smrti. Napríklad, že ho uniesli mimozemšťania alebo, že jeho smrť bola kamufláž a doteraz sa schováva kdesi na ostrove a žije pokojným životom.

Keith Moon (The Who) 1946-1978
Tento originálny bubeník mal problémy s alkoholizmom. Mal preto predpísané lieky, ktoré mali zabrániť jeho chuti na alkohol. Maximálna dávka však bola stanovená na 3 tablety denne. Keith si ich vzal naraz 32, čo ho usmrtilo.

Sid Vicious (Sex Pistols) 1957-1979
Zrejme najznámejší člen punkovej legendy. Basgitarista, ktorý svoje meno zanechal aj koženej bunde dodnes nazývanej aj „Sidovka“. Zomrel na predávkovanie heroínom po tom čo bol obvinený z vraždy svojej priateľky Nancy.

John Bonham (Led Zeppelin) 1948-1980
Jeden z najuznávanejších bubeníkov vôbec doplatil na svoju chuť po alkohole. V priebehu dňa vypil 40 panákov vodky. Zaspal  v dome Jimmyho Pagea a udusil sa vlastnými zvratkami.

Bon Scott (AC/DC) 1946-1980
Ďalší prípad, kde otrava alkoholom spôsobila, že sa muzikant udusil vlastnými zvratkami.

John Lennon  (Beatles) 1940-1980
Azda najslávnejší člen liverpoolskych Beatles. John bol zavraždený v New Yorku pred vstupom do budovy, kde býval. Z piatich výstrelov ho zasiahli štyri. Vrah zostal kľudne sedieť na mieste činu a na otázku vrátnika, či vie čo práve spravil, s kľudom odpovedal: „I just shot John Lennon.“

Bob Marley 1945-1981
Bob si pri futbale zranil palec. Pri vyšetrení mu však objavili nádor. Amputáciu odmietol. Rakovina sa mu rozšírila takmer do celého tela. Bob tento boj nakoniec prehral v nemocnici v Miami. Jeho posledné slová synovi boli „Money cant buy life“.

Randy Rhoads (Ozzy Osbourne) 1956-1982
Na ceste s kapelou sa zastavili na usadlosti, kde boli malé lietadlá a helikoptéry. Jedno z lietadiel patrilo šoférovi autobusu. Pár členov štábu sa teda rozhodlo previezť. Druhého letu sa zúčastnil aj Randy a ten sa mu stal osudným. Pri tejto nočnej zábave sa krídlo lietadla zachytilo o zadnú časť tourbusu a skončilo v garáži susedného domu, kde zhorelo. Haváriu nik neprežil.



Cliff Burton (Metallica) 1962-1986

Osudnou sa mu stala havária tourbusu na ceste zo Švédska do Kodane. Táto tragédia navždy poznačila túto veličinu. Albumy, ktoré nahrala Metallica s Cliffom sú dodnes fanúšikmi považované za najlepšie.

Jaco Pastorius (Weather Report) 1951-1987
Basgitarový mág Jaco sa dostal do potýčky s vyhadzovačom v nočnom bare, pretože  vykopol sklenené dvere. V tomto súboji však utrpel zranenia, kvôli ktorým upadol do kómy. Pár dní na to zomrel na poškodenie mozgu.

Roy Orbison 1936-1988
Po vyčerpávajúcich koncertoch v Európe sa  vrátil domov. Strávil deň so svojím synom, obedoval s matkou a následne umrel na infarkt.

Freddie Mercury (Queen) 1946-1991
V roku 1987 bola tomuto bisexuálovi s božským hlasom diagnostikovaná zákerná sexuálna choroba AIDS. Na jej následky zomrel o štyri roky neskôr vo veku 45 rokov. Bolo to len deň po jeho oficiálnom potvrdení informácie, že trpí touto chorobou.

Eric Carr (KISS) 1950-1991
Tomuto bubeníkovi bola diagnostikovaná nezvyčajná rakovina srdca.

Frank Zappa 1940-1993
Zomrel v kruhu svojej rodiny, vo svojom dome. Prehral boj s rakovinou prostaty.

Jeff Ward (Nine Inch Nails & Revolting Cocks & Ministry) 1962-1993
Jeff sa zamkol v aute svojej garáže, naštartoval ho a otrávil sa výfukovými plynmi.

Kurt Cobain (Nirvana) 1967-1994
Na jeho smrť sú dodnes rozdielne názory. Oficiálne stanovisko uvádza ako príčinu smrti samovraždu. Mnoho fanúšikov a ľudí jemu blízkych však tvrdí, že sa jednalo o dobre naplánovanú vraždu. O život ho pripravila strela z brokovnice do hlavy. Kurt mal vtedy v sebe aj také množstvo drog, ktoré by mu vraj neumožnilo ani len tú zbraň zdvihnúť. Mohol to však urobiť skôr, ako začali účinkovať. Ako to teda naozaj bolo, ostane už asi navždy záhadou.

Ingo Schwichtenberg (Helloween) 1965-1995
Stupňujúce sa problémy s alkoholom a schizofréniou donútili členov kapely aby tohto šikovného bubeníka vyhodili.  Následne na to sa Ingo rozhodol ukončiť svoj život skokom pod vlak metra.

Joey Ramone (The Ramones) 1951-2001
Štyri roky bojoval s rakovinou lymfatických uzlín. Bohužiaľ však neúspešne. O rok neskôr ho nasledoval jeho brat Dee Dee. Predávkoval sa heroínom. V roku 2004 zomrel aj tretí Ramone, Johnny.

George Harrison (The Beatles) 1943-2001
Tento Beatle od roku 1997 bojoval s rakovinou. Najprv nádor v krku, potom mozgu a pľúc. Ten posledný sa mu stal osudným. George bol tuhým fajčiarom.

Chuck Schuldiner (Death) 1967-2001
V roku 1999 Chuck začal pociťovať bolesť v krku. Vyšetrenia ukázali, že sa jedná o rakovinu. Dva roky na to Chuck tento boj prehral.

Layne Staley (Alice in Chains) 1967-2002
V jeho poslednom interview povedal, že je blízko smrti, pretože dlhé roky bral crack a heroín. Keď niekoľko dní o ňom nebolo počuť, rodina upozornila políciu. Tá ho našla v jeho dome. Predávkoval sa kombináciou kokaínu a heroínu, nazývanej aj speedlball.



Dimebag Darrell (Pantera a Damageplan) 1966-2004

Snáď najtragickejšia udalosť v hudobnom priemysle. Počas koncertu kapely Damegaplan vybehol na pódium šialenec, ktorý začal strieľať po kapele a aj ľuďoch v hľadisku. Dimebag okamžite zomrel pred očami svojho brata a priateľov. Prvá teória motívu tohto brutálneho činu bola, že útočník sa hneval na Darrella kvôli rozpade kapely Pantera. Druhá bola, že mu Darrell ukradol skladby, ktoré napísal. Vyšetrovanie však na základe zápiskov vraha ukázalo, že trpel paranoidnou schizofréniou a veril, že kapela dokáže čítať jeho myšlienky, že mu ich kradne a smeje sa mu.

Mieszko Talarczyk (Nasum) 1974-2004
Stal sa obeťou ničivého Tsunami počas dovolenky v Thajsku. Jeho žene sa aj napriek vážnym zraneniam podarilo prežiť.

Quorthon (Bathory) 1966-2004
Bol nájdený vo svojom apartmáne. Príčinou smrti bolo srdcové zlyhanie.

Krysztof „Docent“ Raczkowski (Vader) 1970-2005
Srdcové zlyhanie pripravilo o život tohto bubeníka poľskej legendy. Docent sa však ešte predtým liečil z drogovej závislosti.

Michael Jackson 1958-2009
Prvotná informácia uvádzala, že kráľovi popu zlyhalo srdce. Pitva však ukázala, že ho zabilo priveľké množstvo liekov a z jeho smrti bol obvinený osobný lekár.  Jacskon obľuboval spoluprácu s rockovými gitaristami ako Slash, alebo Eddie Van Halen.

The Rev (Avenged Sevenfold) 1981-2009
Tohto bubeníka našli mŕtveho v jeho dome. Jeho smrť bola označená za prirodzenú. Pitva však ukázala, že Rev skombinoval  rôzne lieky a alkohol, čo ho stálo život.

Ronnie James Dio (Black Sabbath, Rainbow, Dio, Heaven and Hell) 1942-2010
Za posledný rok sa v médiách objavilo viacero protichodných informácií o zdravotnom stave tohto speváckeho klenotu. Bohužiaľ pravdivé boli tie negatívne. Dio zomrel na rakovinu žalúdka.

Peter Steele (Type O Negative) 1962-2010
Tomuto charizmatickému spevákovi v tomto roku zlyhalo srdce. Peter, tak ako mnoho iných muzikantov sa liečil zo závislosti na alkohole. Tesne pred smrťou sa vrátil z protialkoholického liečenia a chcel začať nahrávať nový album.

Paul Grey (Slipknot) 1972-2010
Neúmyselné predávkovanie liekmi vzalo tomuto basákovi život. Pitva taktiež ukázala, že mal závažnú poruchu srdca.

Autor: Bulljoe