PARKWAY DRIVE – Ire

V súčasnosti je na svete veľa skvelých tvrdých kapiel, ktoré možno nie sú až tak známe v našich končinách, no za oceánom ich poznajú dlhé roky davy nadšených fanúšikov. Jednou nich sú aj PARKWAY DRIVE, ktorí sa stávajú čoraz populárnejšími aj v Európe.

Partia zvaná PARKWAY DRIVE pochádzajúca od protinožcov z mestečka Byron Bay v Novom Južnom Walese toho od svojho vzniku v roku 2003 stihla pomerne veľa. Okrem vydania štyroch štúdiových albumov, jedného DVD, vydala v roku 2009 aj knihu, v ktorej je zachytená celá história tejto metalcoreovej kapely od jej počiatkov. Za zmienku stojí tiež fakt, že jej posledné tri albumy patrili do top 10 v ARIA chart (Austrálska nahrávacia asociácia).

Parkway-Drive-Ire

PARKWAY DRIVE – Ire

Ich novým počinom je v poradí piaty štúdiový album s názvom „Ire“, ktorý vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Epitaph Records. Album obsahuje 11 skladieb, ktoré sú už tradične plné energie a dynamiky.

Titulná pieseň „Destroyer“ ma osobne upútala od prvého počutia, keďže jej charakter je vysoko melodický a tvrdý zároveň. Agresívny growl lídra Winstona McCalla, krásne gitarové vyhrávky, ktoré majú na svedomí  Jeff Ling a Luke „Pig“ Kilpatrick z nej robia veľmi chytľavú vec, ktorá sa stane iste obľúbenou. Rovnako ako sa už iste stali aj songy „Vice Grip“ a „Crushed“. K obom totiž behom necelých dvoch mesiacov, kapela vydala klipy, ktorými navnaďovala fanúšikov na prichádzajúcu novinku.

parkway_drive

PARKWAY DRIVE

Štýl akým sa PARKWAY DRIVE prezentuje na koncertoch je nepochybne poznať aj na novom albume. Väčšina skladieb totiž okrem klasického melodického charakteru, ktorý k štýlu ako metalcore jednoznačne patrí, je plná pasáží, v ktorých je práve fanúšik tým, ktorý dotvára song a baví sa ním naplno práve tým, že ho nabáda poriadne si zakričať, čo iste albumu pridáva na atraktivite.

Ako to už býva zvykom, všetko má svoj koniec. Skladba s príznačným názvom „A Deathless Song“ je poslednou, ktorá svojim charakterom a štýlom blížiaci sa koniec pripomína. Jej začiatok je charakteristický melódiou akustickej gitary, ktorá znie v slohách celej piesne v pozadí. Použitými aranžmánmi, sprievodnými vokálmi ju zjemňuje a tak oproti ostatným pôsobí na albume priam až baladicky baladicky, čo sa ku koncu takto energiou nabitého materiálu  skvele hodí.

Obrovská sila tejto formácie tkvie v živých vystúpeniach a už teraz som zvedavý, ako budú nové songy znieť práve pri živom prevedení, no niečo mi hovorí, že sa istotne máme na čo tešiť.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: metalcore
Krajina pôvodu: Austrália
Vydavateľstvo: Epitaph Records
Dátum vydania: 25.9.2015
Web: www.parkwaydriverock.com
Zostava:
Winston McCall – vokály
Jeff Ling – gitara
Luke „Pig“ Kilpatrick – gitara
Jia „Pie“ O‘ Connor – basgitara
Ben Gordon – bicie
Tracklist:
Destroyer (4:47)
Dying to Believe (3:12)
Vice Grip (4:23)
Crushed (4:36)
Fractures (5:32)
Writings on the Wall (4:23)
Bottom Feeder (4:20)
The Sound of Violence (3:24)
Vicious (4:20)
Dedicated (3:22)
A Deathless Song (5:53)
Diskografia:
Killing With a Smile – 2005
Horizons – 2007
Deep Blue – 2010
Atlas – 2012
Ire – 2015
Definitíva:
PARKWAY DRIVE neostali nič dlžní svojej povesti a nový album „Ire“ pripravili naozaj dobre. Štýlovo dynamická, energiou nabitá porcia jedenástich skladieb ponúka priestor pre každého poslucháča, ktorý má chuť sa pri počúvaní vyblázniť. Kapele sa podarilo dať dokopy slušný materiál, ktorý isto ulahodí uchu nejedného fanúšika metalcoru.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články