CHILDREN OF BODOM – I Worship Chaos

Fíni CHILDREN OF BODOM majú vo svete tvrdej muziky skvelé meno už dlhé roky. A preto formáciu okolo frotmana Alexiho Laiha, netreba nikomu zvlášť predstavovať. Kapela v týchto dňoch prichádza na trh s dlho očakávanou novinkou „I Worship Chaos“.

S vydaním nového albumu prichádza v kapele k pohybu a viacerým zmenám. Skupinu po desiatich rokoch opúšťa jej dlhoročná opora a Alexiho veľký vzor Roope Latvala, ktorý sa takto rozhodol ešte pred jeho nahrávaním v máji 2015. Dlho však miesto druhého gitaristu nezostalo prázdne. Jasnou voľbou kapely bolo angažovanie Anttiho Wirmana ako koncertného gitaristu, ktorý je mladším bratom klávesáka Janneho a je štýlovo veľmi blízko tvorbe CHILDREN OF BODOM.

children-of-bodom-i-worship-chaos

CHILDREN OF BODOM – I Worship Chaos

Preto je nový album po prvý raz dielom štvorice a všetky gitarové pasáže si vzal na starosť gitarista, spevák a líder skupiny Alexi Laiho. Novinku „I Worship Chaos“ už tradične uvádza na trh vydavateľstvo Nuclear Blast. Nový album obsahuje 10 nabitých a tvrdých songov, ktoré sa nahrávali v Danger Jonny Studios a mixovali vo Finnvox Studios v Helsinkách. Produkciu mal na starosti starý známy Mikko Karmila, ktorý s kapelou spolupracoval aj pri predchádzajúcich albumoch.

V skladbách „I Worship Chaos“, „I Hurt“ či „Morrigan“, ktoré boli postupne prezentované ešte pred vydaním albumu, si je možné všimnúť, že hoci sa zloženie kapely zmenilo, štýlovo sú to stále tie charakteristicky melodické „childrenovky“, plné správnej agresivity a samozrejme Alexiho typockého prejavu. Ten znovu dokazuje prečo sa mu hovorí aj „Wildchild“. Nielen vďaka svojmu svojmu nezameniteľnému hlasu, ale aj vďaka svojmu prejavu dáva každej skladbe osobitý štýl.

Children-of-Bodom-Promo

CHILDREN OF BODOM

Spôsob akým sa títo štyria „šialenci“ na albume vybláznili je nepochybne cítiť hlavne v dlhých a krásne spracovaných sólach jednotlivých trackov. A nie sú to len gitary, ktoré ich piesňam dodávajú dynamickú a dych vyrážajúcu silu. Janne na klávesoch predvádza krásne vyhrávky a v spojení s Alexiho gitarou to dostane azda každého, kto si novinku pustí.

Silnými a veľmi tvrdými skladbami sú aj „Hold Your Tongue“ a „Suicide Bomber“ v ktorých sa nám hneď od začiatku predvedie Jaska W. Raatikainen na bicích. Zaujímavosťou je, že pri oboch bolo použité štandardné C ladenie, pričom pri ostatných skladbách sa používa ladenie B.

Býva zvykom, že na každom správnom albume by nemala chýbať pomalšia vec. Ani CHILDREN OF BODOM nie sú výnimkou, hoci v ich ponímaní sa nedá hovoriť o vyslovene pomalej skladbe. Reč je o „All For Nothing“. Jej celkový dojem hlavne v baladicky znejúcom refréne znie veľmi príjemne, čo na mňa pôsobilo po doterajšom priebehu albumu veľmi pokojne.

Aký začiatok, taký koniec. To do bodky platí pri finálnom songu „Widdershins“, ktorý je nabitý a melodický tak, ako tomu bolo od začiatku. Na rozšírenej verzií albumu sa okrem spomínaných songov fanúšikovia môžu tešiť na tri bonusové piesne, ktoré súcover verziami. „Mistress Of Taboo“ od PLASMATICS, „Danger Zone“od KENNY LOGGINS a najviac istotne zaujme cover AMORPHIS „Black Winter Day“.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: melodic death/power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 2.10.2015
Web: www.cobhc.com
Zostava:
Alexi Laiho – vokály, gitara
Henkka T. Blacksmith – basgitara
Janne Warman – klávesy
Jaska W. Raatikainen – bicie
Tracklist:
I Hurt (4:29)
My Bodom (I Am the Only One) (4:19)
Morrigan (5:06)
Horns (4:10)
Prayer for the Afflicted (4:55)
I Worship Chaos (3:40)
Hold Your Tongue (4:02)
Suicide Bomber (3:33)
All for Nothing (5:42)
Widdershins (5:08)
Diskografia:
Something Wild – 1997
Hatebreeder – 1999
Follow the Reaper – 2000
Hate Crew Deathroll – 2003
Are You Dead Yet? – 2005
Blooddrunk – 2008
Relentless Reckless Forever – 2011
Halo of Blood – 2013
I Worship Chaos – 2015
Definitíva:
Novinka „I Worship Chaos“ v sebe skrýva slušný potenciál hodný mena CHILDREN OF BODOM. Ide opäť o kvalitne zložený album plný tvrdej melodickej porcie skladieb, ktoré dopĺňajú chytľavé melodické pasáže. Alexi Laiho na albume spracoval gitary skutočne prvotriedne a preto by mala novinka splniť očakávania fanúšikov na celom svete. Charakteristicky nahrávka stále znie ako „Childrenovka“, čo rozhodne nie je zlé, aj keď sa určite nájdu aj poslucháči, ktorí čakali výraznejšiu zmenu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla