ANNIHILATOR – Suicide Society

ANNIHILATOR v uplynulých dňoch vyrukovali so svojim v poradí už pätnástym štúdiovým počinom, tentoraz nazvaným „Suicide Society“. Typická produkcia posledných rokov, alebo azda vybočenie od dobre zavedených postupov?

Power/thrash metalová legenda prešla v nedávnom období jednou podstatnou zmenou a aj vy sami ste ju určite veľmi dobre zaregistrovali. Dave Padden, spevák a gitarista, sa rozhodol po dlhých dvanástich rokoch účinkovania v radoch tejto kanadskej stálice, odísť a sústrediť sa výhradne na svoju rodinu. Neustály kolotoč typu „turné/album/turné“ občas prináša svoje obete, no ANNIHILATOR sú typom zoskupenia, ktoré isté zmeny v zostave len tak nerozhádžu, ba priam naopak.

annihilator-suicide-society

ANNIHILATOR – Suicide Society

Jeff Waters, mozog i duša celého tohto cirkusu, je známy svojim zmyslom pre rotáciu spoluhráčov po svojom boku, no strata dlhoročného partnera v podobe Davea, jednoducho zabolí. Jeff sa však nevzdal a svoje myšlienky radšej nasmeroval niekam inam. Presne do polovice 90. rokov, kedy sa dokonca sám ujal mikrofónu pre trojicu albumov „Kill of the King“, „Refresh the Demon“ a dodnes nepochopený experiment „Remains“. Vskutku geniálna myšlienka! Jeho veľmi príjemný hlas bol vskutku ozdobou vyššie spomínaných nahrávok a na aktuálnej novinke „Suicide Society“ tomu nie je inak.

Charizmatický vokál je žiaľ jednou z mála svetlých chvíľok na novom albume. Iste, artwork, inštrumentálne výkony i celková produkcia bez problémov znesú i tie najprísnejšie kritéria, no pri tak výraznom skladateľskom potenciáli Jeffa Wattersa, jedného z najzaujímavejších gitaristov v power/thrashovom rybníku, je výsledná deviatka nových skladieb skôr sklamaním.

annihilatorband2015_638

Nová zostava ANNIHILATOR

Mnoho sľubných vecí totiž neskutočne zhadzujú rôzne výpožičky nielen z vlastnej kuchyne („Creepin´ Again“), ale i dokonca od omnoho slávnejších kolegov ako RAMMSTEIN („Snap“) či METALLICA („My Revenge“). Ďalšou kapitolou sú neuveriteľne stupídne texty a niektoré prosté refrény, kde sa náš frontman občas („Death scent – fear is in the air, Death scent – there´s blood everywhere) skutočne prekonáva.

Poďme však konečne k tým pozitívnejším zisteniam. Jemný návrat do obdobia míľnikov ako „Never, Neverland“ (čo do krkolomnosti), „Set The World On Fire“ (čo do atmosféry) a „Kill of the King“ (cit pre rockovú dravosť, ale aj silnú melódiu) musí potešiť aj tých najzarytejších odporcov a album tým skutočne iba naberá na sile a rôznorodosti. A to dnešní ANNIHILATOR potrebujú ako soľ!

K akýmsi vrcholom musím teda zaradiť neuveriteľne hravú titulku, ktorá si priam pýta miesto v setliste pri najbližšom turné. O niečo podobné sa môže pokúsiť thrashový „kvapík“ „Narcotic Avenue“, chytľavá hitovka „Snap“, ťažkopádny buldozér „The One You Serve“ či rozmanitá rocková perla „Every Minute“, ktorá skutočne chytí za srdce.

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

Žáner: power/thrash metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: UDR Music
Dátum vydania: 18.9.2015
Web: www.annihilatormetal.com
Zostava:
Jeff Waters – vokál, gitara, basgitara
Mike Harshaw – bicie
Tracklist:
Suicide Society (3:50)
My Revenge (5:07)
Snap (4:54)
Creepin´ Again (4:16)
Narcotic Avenue (5:19)
The One You Serve (5:43)
Break, Enter (5:47)
Death Scent (5:11)
Every Minute (5:00)
Diskografia:
Alice In Hell – 1989
Never, Neverland – 1990
Set the World On Fire – 1993
Kill of the King – 1994
Refresh the Demon – 1996
Remains – 1997
Criteria For A Black Widow – 1999
Carnival Diablos – 2001
Waking the Fury – 2002
All For You – 2004
Schizo Deluxe – 2005
Metal – 2007
Annihilator – 2010
Feast – 2013
Suicide Society – 2015
Definitíva:
Pán Waters síce opäť stojí za mikrofónom svojich ANNIHILATOR, no veľká hostina sa tentokrát nekoná. Poteší závan nálad 90. rokov, avšak čo ak celý výsledok padá na nepôvodnosti a hlavne (ne)kvalite hudobných nápadov? Skutočná česť niektorým výnimkám.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články