Angra – Aqua

Na novú Angru som bol naozaj zvedavý, keďže sa mi po dlhšom čase na recenziu dostalo naozaj zvučné meno power metalovej scény. Dvojročnú prestávku medzi albumami hudobníci určite nestrávili na Copacabane, práve naopak. Po dvoch rokoch priniesli fanúšikom najnovšiu porciu bleskurýchleho metalu. Naplní bývalá kapela legendárneho Andrého Matosa očakávania fanúšikov?
Keď si odmyslím úvodné minútové intro, tak musím skonštatovať, že album začína priam famózne. Pilotná Arising Thunder vtiahne poslucháča priamo do diania. Pravé speedové riffy a perfektný rytmus je to, čo vás správne naladí. Úvod je obstaraný naozaj výborne a túto eufóriu umocňuje aj nasledujúca Awake From Darkness, ktorá okrem iného zaujme aj „mini introm“, ktoré obstarali bicie. Vokál Eda Falaschiho je priam až návykový od prvého vypočutia. Jednoznačne mu k tomu dopomáhajú aj výborné hrané časti medzi jednotlivými slohami – po každej jednej sa dá hovoriť o malom gitarovom skvoste a balzamom pre power metalové uši. Po dvoch skladbách brazilčánia trochu spomalili a na rad prišla pomalá Lease Of Lie, ktorá opäť zaujme aj introm, tento krát na  klavíri. Po pomalých, priam až recitovaných štyroch minútach vyťahuje Edu svoje výšky a majestátne skladbu končí. Druhú polovicu otvára Spirit Of The Air, kde  sa striedajú pomalé hrané časti medzi slohami s opäť vysokým a hlavne chytľavým refrénom. Všeobecne, druhá polovica síce nie je pomalá, ale neprekračuje nasadenú latku z úvodu. Hlavne hrané pasáže trochu upadli do stereotypu, lenže Aqua je power metalový album, ktorý vás dostane aj bez šialeného tempa v každej skladbe. Neviem, ako to Edu robí, ale aj pri pomalších skladbách akou je napríklad aj A Monster In Her Eyes som sa dokázal vyblázniť a dočerpať energiu zároveň. Weakness Of A Man tiež nie je rýchla vypalovačka, ale každý si počas šiestich minút určite nájde to svoje.

Slabší záver albumu vôbec neuškodil. Zázračné sú hlavne Eduove refrény, ktorý keby podľa mňa spieval aj „Medveďku daj labku“, znelo by to ako skvelá vec. Pozitívne hodnotím aj dĺžku jednotlivých skladieb, drvivá väčšina z nich totiž presahuje päť minút a garantujem vám, že ani pri jednej sa nebudete nudiť. Raz darmo, dlhoročná skúsenosť sa pozná hneď.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:

Po štvorročnej odmlke sa o slovo prihlásila elitná brazílska formácia Angra. Po deviatich rokoch sa do kapely vrátil aj stratený syn Ricardo Confessori, ktorý vystriedal Aquilesa Priestera. Ako spomína kolega Fiju album je plný sviežich melódií, skvelých gitarových sól a vynikajúceho spevu Eda Falaschiho. Prvá polovica albumu je power/speedová. V druhej dokazuje Angra, že sa vie pobrať aj do progresívnejších vôd. Ale nemajte obavy, žiadne dlhé skladby alá Dream Theater vás nečakajú. Všetko je to umne zabalené do Angra štýlu. Takisto ako kolega by som chcel vyzvihnúť baladu A Monster In Her Eyes. Novinka Aqua určite poteší skalných fanúšikov, hladných po tvorbe týchto Brazílčanov. A samozrejme, že musia len ticho dúfať, že sa počas európskeho turné objavia aj na Slovensku.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: SPV, 2010
Web: www.angra.net
Edu Falaschi – vokály
Rafael Bittencourt – gitara, vokály
Kiko Loureiro – gitara, vokály
Felipe Andreoli – basová gitara, vokály
Ricardo Confessori – bicie
Diskografia:
Angels Cry – 1993
Holy Land – 1996
Fireworks – 1998
Rebirth – 2001
Temple of Shadows – 2004
Aurora Consurgens – 2006
Aqua – 2010
Tracklist:
Viderunt Te Aque (1:01)
Arising Thunder (4:52)
Awake From Darkness (5:54)
Lease Of Life (4:34)
The Rage Of The Waters (5:34)
Spirit Of The Air (5:23)
Hollow (5:31)
A Monster In Her Eyes (5:16)
Weakness Of A Man (6:12)
Ashes (5:11)
Definitíva:
Aqua je power metalový album,
ktorý na vysoké hodnotenie nepotrebuje
 mať zbesilo rýchle skladby za každú cenu. 
Úvod albumu nemôže nikoho sklamať,
ide naozaj o power metalové skvosty tohto roka.
Novinka má potenciál, okrem skalných,
 osloviť aj fanúšikov, ktorí sa ku Angre
doposiaľ nedostali (ak takí vôbec existujú).

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla