THE BLACK DAHLIA MURDER – Abysmal

THE BLACK DAHLIA MURDER zatiaľ stihli vydať všetky svoje albumy s dvojročnou pauzou, vrátane novinky „Abysmal“. Detroitských pánov skrátka len tak niečo nezastaví. Ani personálne zmeny, ktoré kapelu v priebehu jej existencie neobišli.

Hneď na úvod by som rád poznamenal, že po odchode Shannona Lucasa z tejto kapely v roku 2012 som mal isté obavy o budúcnosť týchto melodic death metalových maniakov. Mladá bubenícka krv v podobe Alana Cassidyho však kapele iba prospela. Alan je viac ako len adekvátna náhrada, čoho dôkazom je famózny, priam až nadľudský výkon na albumoch „Everblack“ a novinke „Abysmal“.

the-black-dahlia-murder-abysmal-ok

THE BLACK DAHLIA MURDER – Abysmal

Tú tvorí 10 kúskov v celkovej dĺžke 37 minút a hneď po odznení slákov v úvodnej „Receipt“ poslucháč presne vie, s kým má dočinenie. THE BLACK DAHLIA MURDER si stihli za svoju kariéru vytvoriť charakteristickú tvár a ich tvorbu si poslucháč len veľmi ťažko zamení s inou bandou. Mrazivo, priam až hororovo znejúci death metal s melodickými prvkami, sprevádzaný prepracovanými sólami, technickými vyhrávkami, rýchlymi „sypačkami“ a v neposlednom rade vysokým škrekotom Trevora Strnada. To sú hlavné znaky, ktoré kapelu sprevádzajú celou jej kariérou vrátane novinky, ktorá poslucháča baví už na prvé počutie.

Veľkým plusom je rozmanitosť jednotlivých skladieb. Páni síce vedia hrať rýchlo a technicky, no vedia aj kedy je správny čas na valivejšie a pomalšie pasáže. Zvuk je dokonalý, skladby nenudia, povestné vyhrávky a sóla nechýbajú a o muzikantských zručnostiach tiež nemôže byť pochýb.

The-Black-Dahlia-Murder-2015-Promo-Deaf-Church

THE BLACK DAHLIA MURDER

Napriek tomu by som ale nahrávke predsa niečo vytkol. Ide o skutočnosť, že „Abysmal“ je skrátka „len“ (úvodzovky sú v tomto prípade naozaj na mieste) dobre spravených, výborne naaranžovaných a kvalitne nahratých 10 skladieb. Nič viac a nič menej. Osobne mi na albume chýba akási stopa, ktorá by odlíšila „Abysmal“ od predchodcu „Everblack“, čo vytvára dojem, akoby páni robili novinku bez akejkoľvek snahy obohatiť ju (príjemným osviežením by bola napr. inštrumentálka, koncepčný album venovaný konkrétnej hororovej tematike, alebo značnejší štýlový posun). Jediným takýmto prvkom je môj osobný dojem, že na novinke pribudlo zopár blackovejších elementov, ktoré celkovú mrazivú atmosféru nahrávky ešte viac umocňujú (konkrétne ide o skladby „Abysmal“ a „The Fog“).

THE BLACK DAHLIA MURDER si už zrejme našli svoju osvedčenú cestu, z ktorej nehodlajú vybočiť, čo môže skalných nadšencov kapely iba potešiť, no tých, ktorí by uvítali žánrový progres v kapele, naopak odradiť.  Odhliadnuc od tejto výhrady je však „Abysmal“ silno návykovým albumom s množstvom zaujímavých momentov až do poslednej skladby (čo beriem ako veľké pozitívum, o žiadnej „hudobnej vate“ v záverečných skladbách nahrávky nemôže byť ani len reč), ktorý stálych fanúšikov kapely rozhodne poteší.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo:  Metal Blade Records
Dátum vydania: 18.9.2015
Web: www.tbdmofficial.com
Zostava:
Trevor Strnad – vokály
Brian Eschbach – gitara
Ryan Knight – gitara
Max Lavelle – basgitara
Alan Cassidy – bicie
Tracklist:
Receipt (4:02)
Vlad, Son of the Dragon (2:56)
Abysmal (3:41)
Re-Faced (3:50)
Threat Level No. 3 (3:46)
The Fog (3:50)
Stygiophobic (3:14)
Asylum (3:38)
The Advent (3:41)
That Cannot Die Which Eternally Is Dead (4:29)
Diskografia:
Unhallowed – 2003
Miasma – 2005
Nocturnal – 2007
Deflorate – 2009
Ritual – 2011
Everblack – 2013
Abysmal – 2015
Definitíva:
Z novinky „Abysmal“ budú sklamaní iba tí poslucháči, ktorí by od THE BLACK DAHLIA MURDER čakali akúkoľvek väčšiu žánrovú zmenu oproti predošlým počinom. Naopak, potešení budú rozhodné tí, ktorým stará osvedčená tvár kapely vyhovuje. „Abysmal“ totižto nesie všetky osvedčené žánrové črty, ktoré si kapela počas svojej kariéry dokázala vypestovať a s ktorými dokáže stále pracovať. Výsledkom je tak nahrávka, ktorá prináša množstvo vydarených hudobných momentov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla