QUEENSRŸCHE – Condition Hüman

Progresívni heavy metalisti QUEENSRŸCHE sa nám konečne rozhodli naservírovať novučičký album. Bohatá dávka náladotvorných peciek je v poradí už druhou s ešte stále čerstvým spevákom Toddom La Torrem.

La Torre nastúpil do oklieštenej zostavy nesmrteľných Washingtončanov po dobre známom zemetrasení, ktoré malo za následok právoplatný vyhadzov Geoffa Tateho, speváckej legendy, ale i starého známeho búrliváka. Oficiálny dôvod? Veď to isto všetci dobre poznáte. Kam nemôže čert – nastrčí predsa ženskú. So Susan, „ženuškou“ spomínaného frontmana a zároveň manažérkou QUEENSRŸCHE, bola kvôli dlhšie pretrvávajúcim nezhodám ihneď prerušená činnosť, čo pochopiteľne najťažšie niesol spomínaný pán manžel.

queensryche-condition-human

QUEENSRŸCHE – Condition Hüman

Lavína nepríjemných udalosti tak začala priam rýchlosťou svetla. Pľuvance, vyhrážky, súdne spory… Média sa v tú chvíľu mohli priam zblázniť. Dnes, dva roky po kvalitnom eponymnom albume s výborným nástupcom Toddom, sa však zdá byť situácia konečne vyriešená a hlavy definitívne vychladnuté. To zdarne dokumentuje i novučičká a hlavne podarená novinka, tentokrát nazvaná „Condition Hüman“. Dvanásť čerstvých kusov, vyše päťdesiat minút muziky a najmä rôznorodá zmes typických ingrediencií kapely.

Kým predchádzajúca doska stavala výhradne na dobre osvedčenom štýle ranných osemdesiatok, a teda heavy/power základe ala „Rage For Order“, novinke nechýba ani štipka prog metalových nálad a silných emócií, veľmi dobre známych z legendárnych drahokamov ako „Operation: Mindcrime“ či „Empire“.

queensryche-2015

QUEENSRŸCHE

QUEENSRŸCHE roku 2015 už  jednoducho nie sú o neustálom objavovaní neznámych teritórií. Priam naopak. Z pätice doslova srší chuť hrať si to svoje, na vlastnom piesočku, nič zbytočne nekomplikovať a baviť tým seba aj svojich verných fanúšikov. Výsledkom je tak sviežo znejúca, moderne nazvučená doska plná silných melódií, gitarových súbojov či pôsobivého vokálu majstra La Torreho.

Je iba málo aktuálnych nosičov, pri ktorých je kvalita hudobnej náplne rovnomerne rozložená po celučičkej stopáži. Ešte menej ich je ale takých, kde by sa s pribúdajúcimi minútami postupne zvyšovala. Novinka QUEENSRŸCHE je toho krásnym príkladom.

Štart v podobe melodickej „Arrow of Time“ a  heavy klipovky „Guardian“ znie pomerne štandardne, no nasledujúce „Toxic Remedy“ či „Selfish Lives“ už vykúzlia široký úsmev na tvári. Od čarokrásnej balady „Bulletproof“ (najlepšie „slaďáky“ kapely majú ťažkú konkurenciu!), až po prepracovanú záverečnú titulku je však doska „Condition Hüman“ doslova natrieskaná strhujúcimi momentmi. Tie dokonca neraz pripomenú tie najlepšie chvíľky QUEENSRŸCHE zo začiatku deväťdesiatych rokov, takže koniec dobrý – všetko dobré.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: heavy/progressive metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 2.10.2015
Web: www.queensryche.com
Zostava:
Todd La Torre – vokály
Michael Wilton – gitara
Parker Lundgren  – gitara
Eddie Jackson – basgitara
Scott Rockenfield  – bicie
Tracklist:
Aarow of Time (3:59)
Guardian (4:19)
Hellfire (5:04)
Toxic Remedy (4:09)
Selfish Lives (4:57)
Eye9 (3:20)
Bulletproof (4:00)
Hourglass (5:09)
Just Us (5:58)
All There Was (3:44)
The Aftermath (0:56)
Condition Hüman (7:45)
Diskografia:
The Warning – 1984
Rage For Order – 1986
Operation: Mindcrime – 1988
Empire – 1990
Promised Land – 1994
Hear In the Now Frontier – 1997
Q2K- 1999
Tribe – 2003
Operation: Mindcrime II – 2006
American Soldier – 2009
Dedicated To Chaos – 2011
Queensrÿche – 2013
Condition Hüman – 2015
Definitíva:
QUEENSRŸCHE opäť potvrdzujú, že s nimi musíme počítať. Materiál na „Condition Hüman“ totiž častokrát pôsobí priam brilantným dojmom a aj napriek niekoľkým slabším chvíľkam sa môže hrdo postaviť priamo pod najlepšie dosky tejto nezabudnuteľnej kapely.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články