Výborne zostavený playlist, super atmosféra a charizma Fernanda Ribeira, to boli MOONSPELL v Bratislave

Posledný októbrový utorok sa niesol v znamení zaujímavej návštevy. Do Bratislavy dorazili v rámci turné portugalskí náladotvorcovia MOONSPELL s hosťami DAGOBA a JADED STAR.

V poslednej dobe sa s koncertmi v našom hlavnom meste doslova roztrhlo vrece. Teda, nieže by tomu nebolo tak v minulosti, ale posledné dni boli veruže poriadne nabité. No uznajte sami. THERION, LEPROUS, PARADISE LOST, prešli dva dni a Majestic vítal ďalšie významné meno – MOONSPELL. Preto bola na mieste otázka, či Bratislava je vhodná zastávka pre toto turné. Organizátori chceli radšej iné mesto, ale manažment si prial Bratislavu…

Prečo o tom píšem? Z jednoduchého dôvodu. Mnoho fanúšikov by si istotne rado našlo cestu do Majesticu aj v posledný októbrový utorok, ale jednoducho, dobrých koncertov je naozaj mnoho a nedá sa to stíhať, nielen časovo, ale ani finančne. A veruže zo začiatku Majestic zíval prázdnotou. Samozrejme, odhadom možno 80 až 100 fanúšikov v klube bolo, ale porovnať to s návštevou, povedzme septembrového koncertu MACHINE HEAD, kedy som aj ja bol naposledy vtedy v Majesticu sa ani nedalo. Tribúna na sedenie logicky zavretá, bar fungoval iba dolný a veruže to bohate aj stačilo.

moonpell-bratislava-2015-jaded-star-1

JADED STAR

Prvou kapelou večera boli Gréci JADED STAR, s ktorými som sa naživo a myslím, že aj všeobecne stretol prvý raz. Rovno dodám, že verím, že aj posledný. Kapela hrá power metal so ženským spevom a v apríli vydali debutový materiál „Memories from the Future“. Istotne zaujala svojim hlasom speváčka Maxi Nil, no zaujala aj tým, že počas celej jednej skladbe jej nešiel mikrofón a ani keď dostala od technika druhý, nešiel ani ten. Kapela mala za úlohu dostať publikum do varu a nie som si istý, či sa im to podarilo. Záverečné dve piesne mi prišli ako vystrihnuté z dielne populárnych AMARANTHE, hodiace sa skôr na diskotéku, ako na takýto metalový koncert.

moonpell-bratislava-2015-dagoba-23

DAGOBA

Francúzi DAGOBA však našťastie boli už o niečom inom. Na nich som sa celkom aj tešil, ich groove/industrial metalcore je zaujímavý a od úvodného tónu, kapela do publika nasúkala poriadnu energiu. Vokalista Showter je rodený frontman, s publikom sa snažil komunikovať o stošesť, to už reagovalo o niečo lepšie ako na prvú skupinu, no bolo vidieť, že predsa len žánrovo je DAGOBA fanúšikom MOONSPELL vzdialená. Niekedy nepochopím namiešanie kapiel rôznych štýlov do jedného tour balíka od manažmentu.  Francúzi taktiež prezentovali aktuálnu novinku „Tales of the Black Dawn“, ktorá im vyšla v júni. V závere sa už viac chytalo aj publikum, Showter vtipkoval, že na Slovensku sa pije vodka, dokonca si vzal od jedného fanúšika aj nejaký drink, ktorý však nevypil iba efektne po prevrátení pohárika vypľul. Po hudobnej stránke, energické vystúpenie, ktoré ma zaujalo.

Od úvodu večera zdobila pódium veľká a treba podotknúť, že krásna plachta s motívmi aktuálneho albumu „Extinct“. Nemôžem opomenúť ani nádherne upravené bicie Miguela Gaspara, ktoré boli obohatené o obrovské rohy s lebkou. Do oka padli aj Pedrove klávesy, ktoré trocha pripomínali Tuomasove Holopainenove z NIGHTWISH počas ich koncertu na Wackene 2013. Majestic sa pred hlavnou hviezdou večera veruže aj slušne zaplnil, odhadujem približne 350 hláv, ktoré vytvorili spolu s kapelou naozaj vynikajúcu atmosféru. Za zvukov „La Baphomette“ vyšiel s cigaretou najskôr bubeník Miguel, pridali sa ostatní členovia a na záver prišiel samotný, charizmatický líder kapely Fernando Ribeiro.  MOONSPELL si zakladajú na imidži, tentokrát však Fernando neprišiel v žiadnej róbe (ako počas turné k albumu „Memorial“) alebo s maskou (turné k „Alpha Noir“), ale tentokrát mal kožený kabát, ktorý postupne zhadzoval a istotne tým potešil nejedno ženské oko. Čím však potešil všetkých bol charizmatický prejav a bezchybný spev, ktorý znel ako z nahrávok.

moonpell-bratislava-2015-17

Fernando Ribeiro

MOONSPELL propagujú aktuálnu marcovú novinku „Extinct“, ktorej bol pochopiteľne venovaný najväčší priestor. Koncert odpálili skladbou „Breathe (Until We Are No More)“ a novinkovou „Extinct“. Došlo potom na „Night Eternal“ a skvelú „Opium“. Fanúšikovia boli správne naladení, atmosféra bola strhujúca. Fernando nezabudol pripomenúť, že práve v tomto roku si kapela pripomína 20. výročie vydania prvého a dnes už kultového albumu „Wolfheart“. Z neho sa hrali povinné jazdy „… of Dream and Drama (Midnight Ride)“, „Vampiria“ a pred prvou rozlúčkou hymna „Alma Mater“. Aj v recenzii na aktuálnu novinku som napísal, že nový album je chytľavý, ale kapela výraznejšie zjemnila a zmäkčila, bolo preto zaujímavé sledovať kontrast medzi novými skladbami a tými staršími. MOONSPELL však playlist namiešali parádne a predviedli v skutku výborný koncert. Ja osobne som sa s kapelou už stretol naživo piatykrát (druhýkrát v klube) a dovolím si tvrdiť, že táto formácia ma ešte nikdy nesklamala. Pospevoval som si každú jednu skladbu, takisto ako celý Majestic. Bolo vidieť, že fanúšikovia poznajú celú tvorbu. Z nového albumu odznelo dokopy šesť z desiatich piesní.

moonpell-bratislava-2015-46

MOONSPELL v plnej paráde

Zamrzelo, že z môjho obľúbeného albumu „Memorial“ nezahrali ani jedinú vec, taktiež orientálna „Medusalem“ znie lepšie z albumu. Ale to sú len maličkosti, pretože celý koncert hodnotím absolútne pozitívne. Potešil aj duet Fernanda Ribeira s Maxi Nil z JADED STAR pri piesni „Scorpion Flower“ (konečne sa nepúšťal podmaz spevu Anneke van Giersbergen), kde Maxi odspievala svoje časti vskutku výborne a navyše sa obaja speváci na pódiu výborne zladili aj pohybovo. Potešili aj fanúšikovia, ktorí zo trikrát skandovali „Moonspell, Moonspell, Moonspell“, čo sa samozrejme páčilo aj kapela samotnej. Po návrate na pódium dali MOONSPELL ešte ako prídavky „Everything Invaded“, novinková „The Future is Dark“, z čoho som ostal prekvapený, ale úplný záver obstarala ako inak „Full Moon Madness“, kde Fernando opäť „pomáhal“ v závere Miguelovi na bicích.

MOONSPELL dokázali strhnúť slovenské publikum, ktoré vytvorilo super atmosféru a celý koncert sa vydaril. Našťastie sa ani veľmi nenaplnili obavy z možnej slabšej fanúšikovskej účasti, aj keď jedným dychom dodám, že ešte o nejakých 100 hláv navyše by si títo Portugalci zaslúžili. Nechcem napísať, že najlepší koncert MOONSPELL, aký som videl, pretože táto kapela naživo stojí vždy zato. Rozhodne to bol zážitok pre každého návštevníka tohto koncertu.

Playlist MOONSPELL: „La Baphomette“, „Breathe (Until We Are No More)“, „Exctinct“, „Night Eternal“, „Awake!“, „…of Dream and Rama (Midnight Ride)“, „The Last of Us“, „Medusalem“, „Scorpion Flower“, „Malignia“, „Vampiria“, „Ataegina“, „Alma Mater“ – „Everything Invaded“, „The Future Is Dark“, „Full Moon Madness“.

PLUSY:
MOONSPELL, playlist, scéna, charizma Fernanda Ribeira, atmosféra

MÍNUSY:
JADED STAR, pár fanúšikov navyše by nezaškodilo

Foto: Tímea Čániová