W.A.S.P. – Golgotha

Jubilejný pätnásty zásek v diskografii nám prednedávnom stihli naservírovať nesmrteľní  W.A.S.P. na čele s  divochom Blackie Lawlessom. Ten je na nový  materiál v posledných rokoch akosi priskúpy, lenže ak je to na úkor kvality, nech sa páči…

Novinka nazvaná „Golgotha“ je však toho priamym dôkazom, takže predlhá šesťročná pauza asi mala svoje pravé opodstatnenie.  Deviatka tu ponúkaných skladieb je totiž až na maličké výnimky veľmi vyrovnanou kolekciou najlepších ingrediencií z dielne W.A.S.P. – dravé rockové vypaľovačky, prepracované a emóciami nabité suity, srdcervúce balady a v neposlednom rade takisto opäť fantastický prejav spomínaného frontmana.

wasp-golgotha-ok

W.A.S.P. – Golgotha

Aj  v takmer dôchodkovom veku je Blackie stále vo výbornej kondícii, či už sa bavíme o speve, alebo inštrumentálnych schopnostiach. Niekto by si pomyslel, že tento zanietený katolík (pred nedávnom „oficiálne“ prijal Ježiša Krista, aj preto taký názov aktuálneho albumu) na to už dnes nemá a roky divokej rebélie a hesla „sex, drogy a rock´n´roll“ sú už dávnou minulosťou, no to sa len tak poľahky rozhodne stratiť nedá. A znovu sme pri dôkazoch. Čím je teda „Golgotha“  tak výnimočná?

Ako som už načrtol o niečo vyššie, v tomto momente máme pred sebou typických W.A.S.P. so všetkým čo k nim patrí. Náladami je však novinka asi najviac podobná dvom legendárnym drahokamom z prelomu deväťdesiatych rokov, teda plackám „The Headless Children“ a najmä „The Crimson Idol“. Z druhej menovanej tu dokonca máme naservírovanú aj jednu predtým nepoužitú ukážku, ktorá sa jednoducho nevošla na vydanie z roku 1992. Ide  o majstrovsky vygradovanú baladu „Miss You“, a tá zaručene dostane každého, komu v žilách koluje tá správna krv.

wasp-2015

W.A.S.P.

Štartuje sa ale omnoho rezkejšie, lenže dravé rockové vypaľovačky ako „Scream“, „Last Runaway“ a „Shotgun“ mi prídu paradoxne ako tie najslabšie kusy. Síce im nechýba potrebný odpich a v neposlednom rade i množstvo skutočne chytľavých motívov, no aj napriek tomu mám silný pocit, že skutočnú kvalitu si Blackie a spol. skôr šetrili na druhú polovicu aktuálneho albumu.

Od spomínanej štvorky „Miss You“ sa totiž preraďuje na o niečo nižší rýchlostný stupeň, ale to vôbec nie je na škodu, skôr naopak. Od tejto chvíle máme čo dočinenia s obrovským množstvom prepracovaných kompozícií, kde sa to len hemží strhujúcimi nápadmi. Či už ide o pozoruhodný lyrický vklad, nádherný spev alebo fantastickú gitarovú prácu (musím ozaj pochváliť Douga Blaira, veď tak výborné sóla kapela nemala snáď už roky!), vždy je to trefa do čierneho. Skúste sa preto veľmi pozorne započúvať do hymien ako „Fallen Under“, „Hero of the World“ a napríklad titulnej „Golgotha“ a dáte mi zapravdu.

Rok 2015 je rokom heavy metalu a W.A.S.P. hrdo stoja na tých najvyšších priečkach. Klobúk dole!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: heavy rock/metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo:  Napalm Records
Dátum vydania: 2.10.2015
Web: www.waspnation.com
Zostava:
Blackie Lawless – vokál, gitara, klávesy
Doug Blair – gitara, doprovodný vokál
Mike Duda – basgitara
Michael Dupke – bicie
Tracklist:
Scream (5:04)
Last Runaway (5:29)
Shotgun (6:19)
Miss You (7:55)
Fallen Under (5:06)
Slaves of the New World Order (7:59)
Eyes of My Maker (5:10)
Hero of the World (5:01)
Golgotha (7:51)
Diskografia:
W.A.S.P. – 1984
The Last Command – 1985
Inside the Electric Circus – 1986
The Headless Children – 1989
The Crimson Idol – 1992
Still Not Black Enough – 1995
K.F.D. – 1997
Helldorado – 1999
Unholy Terror – 2001
Dying for the World – 2002
The Neon God: Part One – 2004
The Neon God: Part Two – 2004
Dominator – 2007
Babylon – 2009
Golgotha – 2015
Definitíva:
V prípade W.A.S.P. je dnešná definitíva veľmi jednoduchá. Ak máte radi prepracovaný heavy metal a štipka emócií v hudbe vám vôbec nerobí problém, nový album „Golgotha“ je pre vás priam ako stvorený.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články