GRAVE – Out of Respect for the Dead

Je fajn mať v živote nejaké istoty a je takisto je dobré ich mať aj vo svojej obľúbenej hudbe. Jednou  z kapiel patriacich do kategórie, kedy presne viete čo od nich na ďalšej nahrávke dostanete, sú určite aj staromilskí švédski death metaloví veteráni GRAVE.

Formácia GRAVE oficiálne ťahá death metalovú káru už takmer 30 rokov a v októbri vyvrhli sa svetlo sveta svoju už v poradí jedenástu radovku s názvom „Out of Respect for the Dead“, o ktorej artwork sa opäť postaral Costin Chioreanu. A ako vyzerá ich kov smrti v roku 2015?

ArtiosCAD Plot

GRAVE – Out of Respect for the Dead

Samozrejme, máme čo dočinenia s klasickým death metalom, ktorý definoval kov smrti pochádzajúceho zo Švédska zabaleného do jasne rozpoznateľného typického soundu a na týchto veteránov rozhodne nepadla na novej nahrávke žiadna únava alebo tápanie.

Na aktuálnej novinke s deviatimi skladbami na ploche cez 48 minút  dostaneme vo väčšine času rezký, nadupaný death metal  s chrastivo špinavými gitarami a chytľavými riffovačkami, čoho jasným dôkazom je napríklad výborná otváračka „Mass Grave Mass“ s thrashovým riffom, no noha na plyne nie je stále len na podlahe a nahrávka je popretkávaná aj pomalšími pasážami držiacimi sa v strednom tempe. Treba povedať, že tento pomer je v rozumnej rovnováhe s vypaľovačkami.

Grave_2015-500x333

GRAVE

Ukážkou pomalších záležitostí je napríklad „Plain Pine Box“, ktorá má silný groove alebo „Grotesque Glory“. Kapela občas navštívi na krátku dobu aj zákutia pomalého doom metalového bahna, konkrétne v „Flesh Before My Eyes“ zdobiacu hutné gitary, ale hlavne v skladbe „The Ominous They“, kde vám dosť výrazne pripomenú amerických mäsiarov AUTOPSY.

Do uší za vám napríklad vkradne aj odkaz na legendárnych SLAYER, presnejšie v titulnej skladbe „Out of Respect for the Dead“, stačí sa hneď na začiatku zamerať na riff a je to jasné. Celému ansámblu velí samozrejme jediný pôvodný člen, vokalista Ola Lindgren a so svojím zúrivým growlom sebavedomo diktuje old schol death metal v podaní GRAVE..

Nahrávka je zabalená do výborne znejúceho zvuku a kvalitatívne vyrovnaná, hluché miesta tu nenájdete, no dá sa povedať, že album pekne graduje a naberá na najväčšej sile a obrátkach záverečnou trojicou piesní „Redeemed  Through Hate“, „Deified“ a „Trail of Ungodly Trades“. Úplný záver albumu zahrňuje dlhá, takmer 10-minútová „Grotesque Glory“ nesúca sa hlavne v pomalej a zlovestnejšej atmosfére, no v polovici prejde do rezkejšieho razenia.

GRAVE neostali nič dlžní svojej reputácii a nahrali poctivý a pre nich typický old school death metalový materiál, ktorý určite nenudí.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 16.10.2015
Web: https://www.facebook.com/#!/GraveOfficial
Zostava:
Ola Lindgren – vokály, gitara
Mika Lagrén – gitara
Tobias Cristiansson – basgitara, vokály
Ronnie Bergerstål – bicie
Tracklist:
Intro/ Mass Grave Mass (5:32)
Flesh Before My Eyes (5:16)
Plain Pine Box (4:20)
Out of Respect for the Dead (4:11)
The Ominous „They“ (5:26)
Redeemed Through Hate (4:43)
Deified (4:26)
Trail of Ungodly Trades (4:38)
Grotesque Glory (9:48)
Diskografia:
Into the Grave – 1991
You´ll Never See… – 1992
Soulless – 1994
Hating Life – 1996
Back from the Grave – 2002
Fiendish Regression – 2004
As Rapture Comes – 2006
Diminion VIII – 2008
Burial Ground – 2010
Endless Procession of Souls – 2012
Out of Respect for the Dead – 2015
Definitíva:
Na novom albume „Out of Respect for the Dead“ nám GRAVE naservírovali poctivý a rezký death metal popretkávaný v rozumnej rovnováhe aj s pomalšími, miestami až doomovými pasážami. Celé to je zabalené do výborne znejúceho zvuku.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla