SAXON – Battering Ram

Britská flotila rozhodne patrí medzi najpracovitejšie spolky v heavy metalovom odvetví, čo poľahky potvrdzuje aj novinka „Battering Ram“, vo veľmi bohatej diskografií SAXON už dvadsiata prvá dlhohrajúca doska.

Yorkshirskí gentlemani nás síce nezásobujú novými štúdiovými zásekmi podobne ako na začiatku kariéry, keď sa ostrými nábojmi strieľalo aj dvakrát do roka, ale momentálna dvoj, až trojročná pauza medzi jednotlivými albumami je skutočne fajn. Vzhľadom na vek hlavných protagonistov (pokročilú dôchodcovskú etapu svojho života nezaprú až traja!) a úctyhodnú kvalitu nahrávok dokonca až veľmi fajn!

saxon-battering-ram

SAXON – Battering Ram

Legendárnym SAXON to tak evidentne vyhovuje a verný fanúšik sa takisto nemôže sťažovať. To je aj prípad ich najnovšieho výlisku, tentokrát so zaujímavým názvom „Battering Ram“. Približne 45-minútová kolekcia pomenovaná po slávnom bojovom stroji, určenom na ničenie brán nepriateľských pevností (po našom jednoducho „baranidlo“), obsahuje rovnú desiatku skladieb, čo je absolútny ideál a presne tak akurát na vstrebanie.

Zabudnite na neuveriteľne nudnú a naťahovanú sterilitu v podobe poslednej dosky IRON MAIDEN. Tu sa ide rovno na vec! Síce sa nájdu i pomalšie a o niečo premyslenejšie kompozície (tie patria k samotným vrcholom, no o nich hneď za okamih), lenže SAXON to sú hlavne riffy, riffy a ešte raz riffy.

saxon

SAXON

Celkové vyznenie „Battering Ram“ je akosi o niečo metalovejšie než na predchádzajúcich albumoch a najmä gitary neraz režú priamo do kosti. Rytmická sekcia väčšinu stopáže doslova buráca, no celému tomuto hromobitiu z vysoko postaveného miestečka nebojácne velí iba jeden jediný človek, a to rozhodne ten najpovolanejší. Pán Bill Byford. Tento dnes už 64-ročný, riadne prešedivelý frontman totiž na novinke skutočne vládne a neraz predvádza dychberúci spevácky výkon.

Zvukovo dokonalo ošetrenú nahrávku (pochváliť musím istotne finálny artwork, ktorý sa taktiež náramne podaril) štartuje veľmi ostrá titulka. O zaradení do koncertného setlistu priam nie je najmenších pochýb! Spomínaný cit pre kvalitný riff, metalová výbušnosť aj jednoduchý, ale o to účinnejší refrén. V ničom nezaostáva ani nasledujúca, lyricky veľmi zaujímavo koncipovaná „The Devil´s Footprints“, ba aj ťažkotonážne oceľové kladivá „Destroyer“, „Stand Your Ground“ (všimnite si ten nádherný klávesový predel uprostred skladby), „Eye of the Storm“.

Okúzľujúca „Top of the World“ naopak ponúkne radu vznešených melódií, no to všetko je iba akýmsi predkrmom pred duom majestátnych hymien „Queen of Hearts“ a najmä „Kingdom of the Cross“, kde kapela doslova pripomína heavy metalových PINK FLOYD. Neuveriteľne očarujúci zážitok, ktorý tento komplet posunul ešte o level vyššie.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: UDR Records
Dátum vydania: 16.10.2015
Web: www.saxon747.com
Zostava:
Bill Byford – vokál
Paul Quinn – gitara
Doug Scarratt – gitara
Nibbs Carter – basgitara
Nigel Glockler – bicie
Tracklist:
Battering Ram (4:56)
The Devil´s Footprint (4:08)
Queen of Hearts (5:07)
Destroyer (3:20)
Hard and Fast (4:45)
Eye of the Storm (3:54)
Stand Your Ground (4:13)
Top of the World (4:00)
Tears of A Clown (5:50)
Kingdom of the Cross (6:09)
Diskografia:
Saxon – 1979
Wheels of Steel – 1980
Strong Arm of the Law – 1980
Denim and Leather – 1981
Power and the Glory – 1983
Crusader – 1984
Innocence Is No Excuse – 1985
Rock the Nation – 1986
Destiny – 1988
Solid Ball of Rock – 1990
Forever Free – 1992
Dogs of War – 1995
Unleash the Beast – 1997
Metalhead – 1999
Killing Ground – 2001
Lionheart – 2004
The Inner Sanctum – 2007
Into the Labyrinth – 2009
Call To Arms – 2011
Sacrifice – 2013
Battering Ram – 2015
Definitíva:
Uctievači „železnej panny“ i „judáša“ nech mi to nemajú za zlé, no vlastné pocity mi vravia, že zo starých harcovníkov, to dnes ide najlepšie ACCEPT a práve recenzovaným SAXON. Album „Battering Ram“ nech je toho pravým dôkazom. Vskutku dychberúca nahrávka!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články