Bilancujeme: Top albumy roka 2015

Rok 2015 je už niekoľko hodín minulosťou. Je čas sumarizovať a bilancovať. Najskôr sa pozrieme na najlepšie albumy roka 2015 podľa jednotlivých členov tímu Valhalla.sk.

Nových hudobných diel v roku 2015 vyšlo vskutku neúrekom. Vlaňajšok bol bohatý na vskutku skvelé albumy, parádne koncerty a významné udalosti. Žiaľ, rok sa skončil veľmi smutne, smrťou Lemmyho Kilmistera (MOTÖRHEAD). My sa však v nasledujúcich riadkoch zameriame na najlepšie albumy roka 2015. Každý jeden z členov tímu vám prezradí, ktoré považuje za najlepšie.

titulka-top-albumy-2015

Aj tieto albumy NIGHTWISH, SLAYER alebo NAPALM DEATH patria medzi to naj, čo vyšlo v roku 2015

Stillborn

Moje naj albumy budú bez poradia a podľa abecedy.

AGNOSTIC FRONT – The American Dream Died – Poriadna jazda od začiatku až do konca a skutočný návrat ku koreňom. „The American Dream Died“ ponúka viacero hymien, najvýraznejšou sa už stala „Old New York“! AGNOSTIC FRONT opäť dokázali (aj keď to už nikomu nemusia), že sú žijúcimi legendami NYHC. A keď tak rozmýšľam, tento album som počas vlaňajšieho roka točil v prehrávači asi najčastejšie.

AMORPHIS – Under the Red Cloud – Novinka od fínskych AMORPHIS je ako balzam na dušu. Koktejl melodiky, orientálnych a folkových prvkov, tvrdých pasáží, silných riffov, skvelého vokálu a kláves robí „Under the Red Cloud“ jeden z najsilnejších materiálov AMORPHIS od príchodu Tomiho Joutsena.

BLIND GUARDIAN – Beyond the Red Mirror – Nemeckí Bardi na čele s Hansim Kurschom vydali začiatkom roka 2015 najlepšiu nahrávku od albumu „Nightfall in Middle-Earth“. Album oplýva mnohými nápadmi,  dobrým Hansiho spevom, kvalitnými a nie prehnanými aranžmánmi a nechýba ani poriadne tvrdý úlet hodný mena BLIND GUARDIAN.

ENSLAVED – In Times – „In Times“ rozhodne nie je najvydarenejším albumom ENSLAVED, no svoj vysoký štandard si kapela udržala a istotne patrí tento album medzi najlepšie nahrávky roka. Len ma mrzí, že mi unikli naživo.

LINDEMANN – Skill In Pills – Čo môže vzniknúť, keď sa spoja dvaja excelentní hudobníci so zmyslom pre úchylnosť, akými sú Till Lindemann a môj najväčší obľúbenec Peter Tägtgren? Hudobne nič prevratné a originálne, ale rozhodne je to vydarený album s nezameniteľným rukopisom týchto dvoch pánov.

MARDUK – Frontschwein – MARDUK nesklamali a vydali opäť ďalšie poriadne black metalové peklo.

NAPALM DEATH – The Apex Predator – Easy Meat  – Starí harcovníci to stále vedia a ich poriadna jazda v podobe albumu zo začiatku vlaňajška je naozaj lahôdka.

NIGHTWISH – Endless Forms Most Beautiful – O NIGHTWISH som si vždy myslel, že je okolo nich prehnaný boom. Éra s Tarjou mi nie je príliš po vôli, éra s Anette taktiež priam katastrofa, ale prišla Floor a môj postoj sa zmenil. Do tohto albumu som sa dokázal ponoriť, Tuomas Holopainen ma zas dokázal vtiahnuť do príbehu a myslím, že vzniklo veľmi kvalitné dielo. Treba sa naň však pozerať s odstupom nejakého času. Zo začiatku ani mne album veľmi nepasoval, ale momentálne ho s kľudným svedomím zaradím medzi najlepšie albumy roka 2015.

PARADISE LOST – The Plague Within – „The Plague Within“ je vynikajúci materiál a skvelý návrat ku koreňom. Nahrávka je nasiaknutá pochmúrnosťou a melanchóliou, od začiatku do konca. Po vydaní som tento album nie a nie dostať z prehrávača a rád sa k nemu vraciam počas celého roka.

SHINING – IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends – Niklas Kvarforth so svojim SHINING trošku ubral z agresívnejších pasáží, do popredia sa dostávajú kľudnejšie, obohatené o jeho nezameniteľný prejav. Máme tu ďalšie skvostné dielo v podaní týchto švédskych majstrov, ktoré bavilo počas celého roka.

SLAYER – Repentless – Spočiatku mi novinka až tak do uší nešla, ale dal som jej druhú šancu a osvedčené thrashové riffy starých harcovníkov nesklamali a z „repentless“ robia jeden z naj albumov tohto roka.

SOLEFALD – World Metal.Kosmopolis Sud – SOLEFALD opäť posúvajú hranice svojej avantgardy, nový album je ďalším hudobným klenotom, v ktorom budete aj po mnohých posluchoch objavovať stále nové veci.

Demonick

W.A.S.P. – Golgotha – skutočne predlhá, šesťročná čakacia doba sa jednoznačne vyplatila, keďže ide bezpochyby o jednu z najlepších nahrávok kalifornských divochov.

SAXON – Battering Ram – SAXON nie a nie natočiť čoby priemerné cd a „Battering Ram“ je toho priamym dôkazom. Strhujúce heavy metalové predstavenie s hymnou „Kingdom of the Cross“!

SCORPIONS – Return To Forever – nemeckí „škorpící“ to akosi nechcú tak skoro zabaliť, no či už ide o lásku k muzike, alebo peniazom, jedno je isté – posledná placka je nabitá výborným materiálom. Teším sa na koncert v Košiciach.

ARMORED SAINT – Win Hands Down – John Bush dal definitívne zbohom slávnym ANTHRAX a spolu s dávnymi parťákmi natočil bezkonkurenčnú hard ´n´ heavy jazdu. Mľask, mľask!

APOCALYPTICA – Shadowmaker – APOCALYPTICA zariskovala, pribrala do svojich radov speváka Frakyho Pereza a natočila emocionálnu bombu, ktorú môžeme smelo radiť k najkvalitnejším nahrávkam roku 2015.

FAITH NO MORE – Sol Invictus – obrovský comeback zavŕšený albumom „Sol Invictus“ mohol kadekoho sklamať, no i napriek tomu ide o výživný hudobný pokrm, kde kapela zúročuje svoje bohaté skúsenosti.

SLAYER – Repentless – prvotné sklamanie je definitívne preč a noví SLAYER v poslednej dobe nečakane kraľujú môjmu prehrávaču. Iste, „Repentless“ má svoje nedostatky, všeličo sa dalo zmeniť či vylepšiť, avšak baví ma, a to je hlavné.

ANGELUS APATRIDA – Hidden Evolution – týchto Španielov poznám iba krátko a veľmi letmo, lenže ich aktuálna vec tak mrzko nakopáva rite, že sa rázom stáva jedným z kandidátov na album roku. Odporúčam!

DR. LIVING DEAD! – Crush The Sublime Gods – donedávna ďalšia neznáma, ktorú momentálne nemôžem vyhnať z hlavy. Škandinávski podivíni vo februári totálne zmasakrovali Košice a aby toho nebolo málo, vydali uragán „Crush the Sublime Gods“ a mne sa iba podlamujú kolená…

FEAR FACTORY – Genexus – po slabučičkom predchodcovi nám kapela napravuje chute touto kvalitnou dosko i napriek tomu, že o vrcholný počin v kariére týchto kyborgov nejde ani náhodou.

PARADISE LOST – The Plague Within – tomu sa hovorí návrat ku koreňom ako hrom! Nick Holmes vytiahol zo zálohy smrtonosný growl, zvyšok osadenstva záhrobný zvuk a spolu vzniklo čarovné doom/death metalové dielo.

KATAKLYSM – Of Ghosts and Gods – Kanaďania svojimi poslednými doskami síce stoja dosť na mieste, no novinka „Of Ghosts and Gods“ toto tvrdenie konečne do istej miery vyvracia. Veľmi temný, hutný, ale i chytľavý materiál, ktorý v januári zrovná bratislavské MMC so zemou.

CATTLE DECAPITATION – The Anthropocene Extinction – síce už nejde o takú prekvapujúcu šlehu, akou bola svojho času „Monolith of Inhumanity“, no „Dekapiťáci“ aj tak bez problémov obhajujú pozíciu grind/death metalového stropu.

MARDUK – Frontschwein – black metal war machine je späť! Nekorunovaní švédski králi black metalu vydali v januári vojnový soundtrack, kde sa to doslova iba tak hemží rôznymi zverstvami – lyrickými aj hudobnými. Perfektná práca!

Fiju

1. HALESTORM – Into the Wild Life – Víťazným albumom za rok 2015 sa u mňa paradoxne stáva nahrávka, ktorú som ani nerecenzoval. K americkej formácii HALESTORM na čele s viac než sympatickou Lzzy Hale som sa v podstate dostal len náhodou a to po prečítaní recenzie kolegyne Darksinie. Dovtedy som o žiadnu tvorbu Lzzy a spol ani nezakopol. Ich tretí štúdiový album „Into the Wild Life“ ma zaujal natoľko, že som sa prepracoval aj k zvyšku diskografie a HALESTORM sa stali mojimi favoritmi. Navyše po rokoch strávených hlavne pri speed a power metale je hard rock v ženskom podaní príjemnou zmenou.

2. KORPIKLAANI – Noita – Striebornú priečku si u mňa vyslúžila táto veselá partia z krajiny tisícich jazier. KORPIKLAANI u mňa patria ku kapelám, na ktorých som vyrastal a s ktorými som pri metale začínal, takže v podstate srdcovka. Deviaty štúdiový album „Noita“, by som nazval takým malým zmŕtvychvstaním, pretože 3 – 4 albumy boli pre mňa priam utrpením a s pôvodnou tvorbou sa nedali porovnať. „Noita“ našťastie priniesla oživenie a aj keď na prvých priečkach v diskografii stále zostávajú staršie albumy, novinka zo Severu je natoľko dobrá, že si našla trvalé miesto v mojom playliste.

3. KISKE/SOMERVILLE – City of Heroes – Na pomyselnej bronzovej priečke môjho tohtoročného hodnotenia albumov sa nachádza druhý album zoskupenia KISKE/SOMERVILLE. Aj keď ide o len o druhá štúdiový album pod týmto názvom, títo dvaja hudobníci sa poznajú viac než dobre. Niekomu sa „City of Heroes“ môže zdať ako presladené agro, čo sa však tomuto albumu nedá uprieť je nesporná kvalita obidvoch spevákov a tak tento album ponúka vyváženú porciu kvalitnej hudby. „City of Heroes“ možno, podobne ako mne, nesadne na prvé vypočutie, ale skladby sa umne dostávajú časom pod kožu, čo je ďalšou známkou kvality spevákov, ale aj ostatných členov formácie.

Čviro

BETWEEN THE BURIED AND ME – Coma Ecliptic – na novinku od jednej z mojich najobľúbenejších kapiel som bol počas roka veru skutočne zvedavý. Kapela sa opäť posunula žánrovo vpred smerom, ktorý mi je veľmi sympatický.

ARCTURUS – Arcturian – osobne nie som veľkým prívržencom comebackov, väčšine kapiel ich veľký návrat nevyjde. V prípade avantgardne ladených Nórov ide ale o výnimku. ARCTURIAN je prekrásna záležitosť a skladba  „Crashland“ z novinky je pre mňa naj skladbou roka.

NAPALM DEATH – Apex Predator – Easy Meat – grindcoroví veteráni nesklamali ani tento rok. Pánom to hrá stále na výbornú, z agresie vôbec neubrali a ich posledný počin je skrátka radosť počúvať. IN GRIND WE TRUST!

LEPROUS – The Congregation – s novinkou od týchto talentovaných pánov som mal zo začiatku problémy kvôli ťažkým aranžmá, ktorých je na albume viac než dosť. Čím viac som album počúval, tým sa mi dostával viac pod kožu.

Darksinia

LEAVES EYES  – King of Kings – Skupina ma predošlými albumami nie veľmi potešila, o to viac ma oslovil tento ich posledný album, na ktorý si zavolali aj externých spevákov. Nie každý zdieľa môj  názor, no pre mňa jednoznačne top roku 2015. Liv opať potvrdila, že je bohyňou na metalovej scéne. Som zvedavá na ďalší album.

NIGHTWISH  – Endless Forms Most Beautiful – Fínska skupina NIGHTWISH je od začiatku ich vzniku mojou súčasťou. Na vine je môj manžel, ktorý ma na túto skupinu upozornil slovami: toto je jemnejšie a spieva tam žena podobná tebe. V tom čase, keď mi to povedal, som bola ešte začiatočník, čo sa týka metalovej hudby a nechcel ma vylakať. Spomínaný album je so speváčkou Floor Jansen, ktorú som už v kapele AFTER FOREVER zbožňovala a o to viac ma potešilo, že po nudnej Anette Olzon vzali do grupy niekoho schopného.

DISTURBED – Immortalized – Skupinu DISTURBED som si obľúbila vďaka ich agresívnej, no predsa len pre mňa prijateľnej hudbe. Osobne preferujem skôr „jemnejší“ metal. DISTURBED sú síce tvrdší oriešok, ale stále je to ďaleko od death metalu. Keďže trénujem vo fitku, osvedčila sa mi práve ich hudba, ktorá ma ženie vopred a vďaka tomuto albumu zvládnem viac. Davidov hlas mi je sympatický, ako aj celá ich tvorba. „Immortalized“ patrí u mňa taktiež k best of 2015.

Juldo

NIGHTWISH – Endless Forms Most Beautiful – mojou jednoznačnou jednotkou a top albumom zároveň za rok 2015 je novinka fínskych NIGHTWISH.  Skvelá hudba, veľkolepá reklama a samozrejme príchod nových členov do kapely pridali albumu nielen na očakávaniach, ale nakoniec aj na kvalite.

CHILDREN OF BODOM – I Worship Chaos – v poradí deviatu štúdiovú „pecku“ nám tento rok priniesli aj CHILDREN OF BODOM. Ich dlhoočakávaná novinka si od prvých uvoľnených skladieb získavala čoraz väčšiu popularitu. Dych vyrážajúce sóla a majstrovsky nahraté gitary, ktoré si Alexi tentokrát vzal na starosť sám dodali albumu tú správnu šťavu.

IRON MAIDEN – The Book of Souls – dlho očakávanú novinku vydala tento rok aj najslávnejšia heavy metalová kapela IRON MAIDEN. V poradí už šestnásty album hoci nepatrí k najlepším, disponuje opäť kvalitne tradičnou porciou heavíku, ktorá by nemala uniknúť žiadnemu fanúšikovi.

PARKWAY DRIVE – Ire – poriadna porcia melodicky chytľavého a dynamicky nadupaného materiálu priviala tento rok od Protinožcov. Skladby plné energie prekvapili iste nejedného fanúšika a ostáva len veriť, že ich koncertný charakter vyznie rovnako dobre aj na pripravovaných koncertoch.

SYMFOBIA – Way of the Queen – medzi top albumy roku iste patrí aj debutovka nitrianskej symphonic metalovej formácie SYMFOBIA. Jej novinka si od svojho vydania našla veľa priaznivcov, čomu iste pomohlo aj účinkovanie v úlohe predkapely NIGHTWISH v Banskej Bystrici. „Neslovensky“ znejúce texty a chytľavé melodické piesne sú dôkazom toho, že aj na Slovensku vznikol tento rok album, ktorý  veľmi prijemne prekvapil a nezaostáva za kvalitou svetových mien.

Prco

1. CUT UP – Forensick Nightmares

2. THE KILL – Kill Them… All

3. EXTREME NOISE TERROR – Extreme Noise Terror

4. DARKTIMES – Triumph ov Chaos

5. GRUESOME – Savage Land

6. NILE – What Should Not Be Unearthed

7. NAPALM DEATH – Apex Predator – Easy Meat

8. CRANIOTOMY – Overgorged Flesh Flies Dying Slowly

Anula

ANGRA – Secret Garden

CHILDREN OF BODOM – I Worship Chaos

STRATOVARIUS – Eternal

GORGOROTH – Instinctus Bestialis

ARCTURUS – Arcturian

MOONSPELL – Extinct

SATYRICON – Live at the Opera (DVD)

Nie vždy sa jednotliví členovia našej redakcie zhodli pri top albumoch roka 2015. Avšak pri pár menách sa tomu tak stalo a tým pádom medzi naše top albumy roka 2015 za celú redakciu patria: NIGHTWISH – Endless Forms Most Beautiful a NAPALM DEATH – Apex Predator – Easy Meat. Obe nahrávky sa dostali do top až už troch redaktorov. Aspoň do výberov dvoch členov redakcie sa dostali MARDUK – Frontschwein, PARADISE LOST – The Plague Within, SLAYER – Repentless, ARCTURUS – Arcturian a CHILDREN OF BODOM – I Worship Chaos.

Onedlho vám prinesieme aj náš pohľad na top koncerty roka 2015.