KHADAVER – Exstinctio Mundi

Z prešovskej formácie KHADAVER neostal kameň na kameni. Teda, až na pôvodného člena a zakladateľa skupiny známeho pod pseudonymom Nihil Nix. V novembri 2015 vydala nová zostava druhý štúdiový album.

KHADAVER prišli v roku 2015 po trojročnej odmlke s novým albumom „Exstinctio Mundi“, jeho vydanie sprevádzalo na slovenské pomery veľké promo, ktoré obsahovalo viacero článkov a sériu videí z nahrávania nového albumu. Tento ťah lídra kapely Nihila Nixa považujem za vydarený.

khadaver-exstinctio-mundi-ok

KHADAVER – Exstinctio Mundi

Skôr, ako sa dostaneme k albumu samotnému, treba povedať, že od debutu „New World Disroder“ sa toho v kapele zmenilo naozaj veľa. V istú chvíľu ostal Nihil Nix v skupine úplne osamotený. Nevzdal sa a rozhodol sa konať. Do kapely pribudol gitarista Feral Ingeris a za bicie zasadol Luxin Tenebris.

Novinka sa prevažne nahrávala v štúdiu Martina Barlu a azda najväčšou zmenou je spev. Toho sa ujal samotný líder Nihil Nix, na debute mal na starosti len doprovodné vokály. Naposledy Nihil spieval približne pred ôsmimi rokmi a ako sám prezradil, absolvoval pred ostrým nahrávaním novinky aj pár hlasových cvičení.

Nový album štartuje titulná pieseň „Zeroborn“ a vám je hneď jasné, že sa opäť vyberieme na futuristickú mrazivú cestu na rozhraní black metalu, elektra, silných refrénov a mrazivej atmosféry. V nastolenom trende pokračuje aj ďalšia „Gods-RW“ a aj napriek zmenám, akoby práve tieto dve skladby boli logickým pokračovateľom celého debutového albumu.

khadaver-promo-2015

KHADAVER

Od vydania prvotiny, na ktorej som kritizoval najmä prílišnú inšpiráciu menami ako RAMMSTEIN, MARYLIN MANSON, ABORYM, RED HARVEST a slabšiu kompaktnosť nahrávky, uplynulo naozaj dosť času a je vidieť, že KHADAVER sa posunuli ďalej a nabrali aj na kvalite. Nemôžem nespomenúť, že celý album je koncept a skladby na „Exstinctio Mundi“ sú príbehom o ľudskej rase Zeroborn, ktorý sa odohráva v minulosti, prejde cez prítomnosť, až sa napokon ocitne v budúcnosti.

Nahrávke nechýbajú vlastné nápady, dobrá a chladná atmosféra, kvalitné gitarové riffy a silné refrény. Z celého albumu ma najviac zaujali piesne „Via Aeons and Cosmos“, „Divine Data Corrupted“  a „I.T.N.O.F.“ . Prvá menovaná má silnú atmosféru, rozbieha sa síce pomalšie, ale je plná zaujímavých nápadov a nad všetkým sa týčia dobré riffy a silný a úderný refrén, ktorý sa pohybuje v strednom tempe.  „Divine Data Corrupted“ je naopak azda najrýchlejšou a najúdernejšou piesňou na novej nahrávke.  Ale pozor, je plná zvratov, rýchlej jazdy, dobrého vokálu, ale aj menej čakaných zmien tempa. „I.T.N.O.F.“ sa vyznačuje najmä kvalitnými riffmi, vokálmi a tempom.

Celý album je kvalitný, ale opäť sa po mnohých posluchoch nemôžem zbaviť dojmu, že v pár skladbách už dochádzajú nápady a mne osobne nesadli. Keďže ide o koncept, bez nich by sa tento album pochopiteľne nezaobišiel. Nie je to však žiadna tragédia a rozhodne by som ich nenazval vatou, jednoducho, mne až príliš „vesmírny“ sound a nádych nesedí, ako je to napríklad v „Bionic Industries“. Avšak aby som nezavádzal, nepovažujem to za vyslovene slabé miesto.

Nihil Nix s novou zostavou KHADAVER však spravili poctivú a kvalitnú robotu, ktorá si nájde svojich fanúšikov a ja verím, že im otvorí cestu aj smerom za hranice našej krajiny. „Exstinctio Mundi“ sa v roku 2015 zaradí medzi to najlepšie čo priniesla slovenská scéna.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: blackened cyber/elektro/industrial metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Prešov)
Vydavateľstvo:  na vlastné náklady
Dátum vydania: 9.11.2015
Web: www.facebook.com/khadaver
Zostava:
Nihil Nix – vokály, syntetizátory, sample, gitara
Feral Inferis – gitara
Luxin Tenebris – bicie
Tracklist:
Zeroborn (5:27)
Gods-RW (3:36)
Via Aeons and Cosmos (4:49)
Episteme Finite (3:24)
Progress Through the Firepower (3:34)
I.T.N.O.F. (5:05)
Incipit Futurum (4:38)
Divine Data Corrupted (4:34)
Bionic Industries (5:08)
Exstinctio Mundi (6:46)
Diskografia:
New World Disorder – 2012
Exstinctio Mundi – 2015
Definitíva:
V zostave KHADAVER okrem lídra neostal kameň na kameni a zrejme aj to má za následok vydareného nasledovníka debutového albumu. Novinka „Exstinctio Mundi“ je koncepčným albumom, ktorý je plný kvalitných nápadov, silných refrénov a dobrej gitarovej práce. Tešte sa na mrazivú futuristickú cestu na rozhraní black metalu a elektra od minulosti, cez prítomnosť až po budúcnosť. Určite jeden z top albumov roka na Slovensku.  

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla