Bilancujeme: Top koncerty roka 2015

Pokračujeme v bilancovaní. Tentokrát sme sa zamerali na top koncerty uplynulého roka 2015. Ako vybrali naši redaktori?

Po top albumoch roka 2015 sa obzrieme za vlaňajším rokom aj prostredníctvom koncertov. Jednotliví redaktori vybrali top koncerty roka 2015.

nightwish-bb-amfik-2015-sabaton-36

Približne 8000 fanúšikov zaplnilo banskobystrický amfiteáter pri koncertoch NIGHTWISH a SABATON do posledného miesta.

Stillborn

1. AGNOSTIC FRONT – Banská Bystrica – Tartaros – neuveriteľná klubovka, ktorá vryla medzi moje naj koncerty vo všeobecnosti.

2. NIGHTWISH – Banská Bystrica – Amfiteáter – Nikdy som nebol veľkým fanúšikom NIGHTWISH, ale to sa už opakujem. Koncert v Banskej Bystrici na čele s Floor Jansen patril medzi najlepšie koncerty roka 2015.

3. MACHINE HEAD – Bratislava – Majestic – MACHINE HEAD to naživo vedia a potvrdili to famóznym a viac ako dvojhodinovým koncertom aj v septembri na Slovensku.

4. OBITUARY – Wacken Open Air – Nemecko – Minuloročný Wacken pokazilo počasie a hlady blata. K úplnej spokojnosti som si však vychutnal matadorov OBITUARY, ktorí hrali vo festivalom stane.

5. ACCEPT – Banská Bystrica – Amfiteáter – Aj napriek chladnej májovej noci nás na amfíku pod Urpínom zahriali profesionáli z ACCEPT, ktorí predviedli výborný koncert.

6. MOONSPELL – Bratislava – Majestic – Bolo to už moje piate stretnutie s touto kapelou naživo a druhé klubové. Klub im náramne svedčí a zažili sme magický večer.

7. EDGUY – More Than Fest – Banská Bystrica – patrím medzi fanúšikov rannej tvorby tejto kapely, ich smerovanie sa mi nepáči, no Tobias a spol. potvrdili, že keď namiešajú správny koktejl zo starých a nových piesní dostanú do varu mnoho fanúšikov. A to sa im potvrdili aj počas More Than Festu.

Demonick

NILE – Košice – Collosseum (27.9.2015)

MARDUK – Třinec – BarRocko pub (9.10.2015)

SEPULTURA – Košice – Collosseum (19.7.2015)

ACCEPT – Banská Bystrica – Amfiteáter (28.5.2015)

KRABATHOR – Košice – Collosseum (20.3.2015)

DR. LIVING DEAD! – Košice – Collosseum (24.2.2015)

RAGE – Žiar nad Hronom – MsKC (8.12.2015)

Fiju

Bohužiaľ rok 2015 bol u mňa na koncerty pomerne chudobný a zúčastnil som sa len jediného. Uprostred leta, v auguste som si pozrel mojich nových obľúbencov HALESTORM, v pražskej Lucerne. Aj keď som určite zažil v živote lepšie koncerty, z HALESTORM som bol čerstvo natešený a tak bol pre mňa aj tak príjemným zážitkom. A ak už pre nič iné, návštevníci mohli na prvom koncerte v Česku na Lzzy nechať aj oči…

Čviro

AGALLOCH – Gothoom – Ostrý Grúň – Do uskutočnenia festivalu pre mňa absolútne neznáma banda, ktorej živé vystúpenie na festivale zanechalo vo mne z neznámych dôvodov obrovský dojem.

CRYPTOPSY – Gothoom – Ostrý Grúň – Som veľmi rád, že som mohol jednu z najextrémnejších kapiel vôbec vidieť naživo. Strhujúci set a skladby z kultového albumu „None So Vile“ sa postarali o príjemnú svalovicu na krku.

CELESTIAL HELP FEST 2015 – Bánovce nad Bebravou – Akcia, ktorej výťažok putuje na potreby pre Detského oddelenie bánovskej nemocnice. Kopec výborných kapiel a množstvo ľudí, ktorí podporili skvelú vec. Hoyas z ATTACK OF RAGE je skrátka vagabund so srdom na správnom mieste.

LEPROUS – Bratislava – Majestic – Večer nórskej avantgardy dopadol na výbornú, LEPROUS sú nielen skvelí muzikanti, ale aj majstri vytvárania hypnotizujúcej atmosféry. Vskutku výnimočný koncertný zážitok.

MINDSHIFTER FEST VI. (KEEP ON ROTTING, MORNA, GOD DEFAMER, HOLOTROPIC) – Nitra – Šieste pokračovanie akcie nitrianskych EMPYRION, kde sa zišlo pre osobne to najlepšie, čo domáca scéna ponúka (českí KEEP ON ROTTING boli veľmi milým prekvapením!).

Darksinia

Musím sa priznať. Rodinné povinnosti ma vlani zamestnali viac a ako to už býva, život nie je vždy prechádzkou ružovou záhradou. Rodina si žiada veľa pozornosti, ak chcete byt spokojní, a pre mňa je rodina alfa omega. Zvládať popri tom aj prácu a iné záľuby je ťažké, hlavne ak ste na to všetko sami. Hudba bola a je však mojim každodenným podmazom a nebolo tomu ani inak v roku 2015. Je to moja psychohygiena a deň bez hudby je pre mňa prázdny dňom. Koncerty som bohužiaľ nestihla vôbec a po tom, čo sa deje v tejto dnešnej dobe, ma celkovo prešla chuť sa tlačiť medzi ľuďmi…, žiaľ.

Juldo

NIGHTWISH , SABATON – Banská Bystrica – Amfiteáter – Jednoznačnou jednotkou a top akciou roku 2015 bol určite júnový koncert najslávnejšej fínskej kapely NIGHTWISH a populárnej švédskej smršte SABATON. Práve tieto 2 kapely sa stretli na jednom pódiu banskobystrického amfiteátra, kde si tento skvelý koncert prišlo vychutnať približne 8 000 fanúšikov. Spolu s nimi sa na pódiu amfiteátra predstavili i viaceré slovenské kapely, akými boli napríklad TRISTANA či SYMFOBIA, ktoré tak nás všetkých pripravili na záver a vystúpenie megahviezd  večera.

SABATON – Bratislava – Refinery Gallery – Na februárovom koncerte, ako už tradične, pripravili SABATON skvelú šou plnú energie, efektov, ktorú dopĺňala poriadna porcia heavy metalovej smršte. Spolu s nimi sa v „psom“ februárovom počasí predstavili i DELAIN a  BATLE BEAST, ktorí si tak isto bratislavský koncert užívali naplno.

Anula

Vlaňajší rok bol pre mňa hektický a žiaľ hudbu som musela odsunť na vedľajšiu koľaj., avšak z tých pár, ktoré som absolvovala som vybrala tri najlepšie.

1. SATYRICON – Viedeň

2. CRYPTOPSY – Gothoom – Ostrý Grúň

3. SEPTICFLESH – Gothoom – Ostrý Grúň

Luss

1. MAYHEM – Brutal Assault – Josefov

2. NIGHTWISH – Banská Bystrica – Amfiteáter

3. MARDUK – Brutal Assault – Josefov

4. WALLS OF JERICHO – Brutal Assault – Josefov

5. CARNIFEX – Brutal Assault – Josefov

6. DECAPITATED – Brutal Assault – Josefov

7. HELLOWEEN – More Than Fest – Banská Bystrica

8. Jašterice Metal Fest – Banská Štiavnica

9. CULT OF FIRE – Brutal Assault – Josefov

10. Vlastne celý Brutal Assault

Až traja členovia redakcie vybrali medzi svoje koncertné topy júnovú banskobystrickú megašou NIGHTWISH a SABATON, ktorú tak právom vyhlasujeme za top koncert roka 2015.