DOGMA INC. – Blacksun Flowers

DOGMA INC. sú na scéne už úctyhodných pätnásť rokov. Množstvo personálnych zmien sa podpísalo pod trhliny v koncertnej a skladateľskej činnosti, no páni sa nevzdali a na svetlo sveta tak prichádza ich najnovší počin „Blacksun Flowers“.

Zmeny v zostavách kapiel vždy prinesú žánrový posun a inak to nebolo ani v prípade tohto hudobného telesa, pôvodom z Trnovca nad Váhom. V začiatkoch bola kapela známejšia skôr v grindcorových kruhoch (mnohí si určite pamätajú na časy staršie, keď DOGMA INC. vymetala kluby spolu so zástupcom nežnejšieho pohlavia za mikrofónom), albumový debut „before and After“ je skôr trashscorovou záležitosťou a novinka „Blacksun Flowers“ je opäť štýlovo trošku inde – žánrovo totiž ide o šťavnatý HC/metal, v ktorom počuť južanský vplyv, typický pre bandy ako PANTERA (ktorú mne osobne DOGMA INC. v niektorých polohách aj evokuje) alebo DOWN. Ide tak o nahrávku, ktorá z pohľadu škatuľky predstavuje na slovenskej scéne skôr ojedinelejší jav, čo je veľké plus.

dogma-inc-blacksun-flower

DOGMA INC. – Blacksun Flowers

Fošňa podľa slov bicmajstra Erika začala vznikať pred piatimi rokmi, ihneď po nástupe Kristiána (gitara/spev) do kapely. Tvrdú drinu odvedenú na príprave albumu možno počuť už od prvej skladby „Fake“. Páni si totižto na nápadoch dali naozaj záležať, riffy v pesničkách neznejú prvoplánovo a veľmi ľahko zamotajú hlavu každému, kto by čakal, že budú „rátané na štyri“.

Napriek častej „krkolomnosti“ však skladbám nechýba dravosť. Živo si viem predstaviť, ako výborne funguje novinka na koncerte. Prepracovanosť jednotlivých skladieb má za následok, že album skrátka baví, nepôsobí jednotvárne a chuťovky v podobe spomínaného intra „Fake“, ženský bluesový vokál v „Devil Speed“ alebo akustický úvod v záverečnej skladbe „Dead Man Walking“ (skladba akoby predurčená na soundtrack pre country film), predstavujú rovnako príjemné osvieženie.

dogma-inc-band

DOGMA INC.

Ako predošlý počin „Before and After“, tak aj „Blacksun Flowers“ bol nahrávaný v českom štúdiu Shaark. Pánom vraj práca v tomto štúdiu (kde chodí nahrávať aj značná časť slovenského UG osadenstva) veľmi vyhovuje, tak prečo nie? Mastrovalo sa však v kalifornskom Planet Z Studios pod vedením Chris Harrisa (hudobný producent, ktorý ma na starosti mená aj ako ROB ZOMBIE. CROWBAR, SOULFLY, CHIMAIRA)!

„Blacksun Flowers“ patrí medzi tie albumy z domácej scény, ktoré si vďaka zodpovednému prístupu a tvrdej práci muzikantov zaslúži pozornosť. Záleží už len na kapele, ako veľmi nakopne svoje koncertné a promočné aktivity a otvorí tak albumu cestu, ktorou sa k nemu ľudia dostanú.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: hc/groove/metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Šaľa)
Vydavateľstvo: v jednaní
Dátum vydania: v jednaní
Web: http://www.dogmainc.com
Zostava:
Kristián „Gumi“ Guzman – spev/gitara
Ján „Wanzi“ Beke – gitary
Tamás „Fothell“ Miskó – basgitara
Erik Balogh – bicie
Tracklist:
Fake (2:08)
Even God Denial (4:42)
The Conqueror (5:00)
Skinless Beast (5:53)
Devil Speed (4:40)
Oxidizer (4:25)
Shock Till You Drop (4:20)
Absolution, No Progress (4:43)
Collapse (4:55)
Dead Man Walking (7:43)
Diskografia:
Before and After – 2009
Blacksun Flowers – 2015
Definitíva:
Energický HC/metal v podobe albumu „Blacksun Flowers“ od DOGMA INC. rozhodne poteší každého fanúšika dravého groove metalu. Prepracované nápady, rozmanité skladby a hlavne silná nálož energie robia z tohto albumu jedno z tých vydarenejších domácich diel. Jednoducho, výborná nahrávka!

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články