MANOWAR v Bratislave: Super atmosféra, zaťaté päste, trhanie strún a heavy metalové hymny

Buď ich milujete alebo nenávidíte. Aspoň tak sa to hovorí o legendárnej americkej skupine MANOWAR, ktorá prvýkrát v histórii zavítala na Slovensko, my sme boli pri tom.

Po dlhých rokoch čakania sa všetci true heavy metaloví fanúšikovia dočkali koncertu MANOWAR na Slovensku. Podarilo sa to vďaka agentúre Pro Music. Americké legendy sa v hlavnom meste Slovenska predstavili v rámci prebiehajúceho turné „Gods and Kings World Tour 2016“. Ak som vyššie písal o tom, že ich buď milujete alebo nenávidíte, je to tak. Ale verte, že ja mám k nim v podstate neutrálny vzťah. Ich pózy sú pre mňa prehnané, no niektoré piesne mám ozaj rád.

Prvýkrát som videl MANOWAR v roku 2005 na Masters of Rock, druhýkrát na tom istom mieste o 5 rokov neskôr. Stále to boli festivalové vystúpenia a tak konečne nastal čas na ich samostatnú šou. V prípade oboch predošlých koncertov mi zážitok pokazili siahlodlhé preslovy lídra kapely, basáka Joeyho DeMaia.

manowar-bratislava-2016-6

Natešení slovenskí fanúšikovia

Bratislavská NTC Aegon aréna bola zaplnená najmä na ploche a podľa slov organizátorov na premiérový koncert týchto legiend bolo zvedavých približne 3000 hláv. Neboli to však len Slováci, najčastejšie bolo počuť maďarčinu. Veľmi slušná návšteva (najmä, keď sa vezme do úvahy pondelok), aj keď jedným dychom dodám, že skupina je istotne zvyknutá na vypredané haly. Hold, časy sa trocha menia.

Avizovaný začiatok o 20:00 hod. sa posunul približne o 15 minút, no nikomu z prítomných to nevadilo. MANOWAR si priviezli majestátne pódium sprevádzané veľkými obrazovkami, ktoré dotvárali atmosféru celého koncertu. Počas skladieb premietali na obrazovkách buď animácie, zábery fanúšikov z iných koncertov a sem-tam aj aktuálne dianie na pódiu.

manowar-bratislava-2016-1

MANOWAR v plnej paráde

Kapela odpálila koncert po intre tradičnou hymnou „Manowar“  a ruky slovenských fanúšikov šli smerom nahor. Pokračovalo sa v rýchlom slede ďalšou peckou „Die For Metal“ a „Call To Arms“. MANOWAR neostali nič dlžní svojej povesti a od úvodu predviedli poriadne svižné vystúpenie, najmä Erica Adamsa a Joeyho DeMaia bolo celé pódium. Klobúk dole pred týmito hudobníkmi, stále sú v neuveriteľnej forme a obaja sú už zrelí šesťdesiatnici.

Medzi skladbami sa vôbec nerečnilo a koncert neskutočne plynul, užívala si ho nielen kapela, ale i fanúšikovia. Prvý veľký moment prišiel pri gitarovom sóle „Fallen Brothers“ Karla Logana, počas ktorého na zadnej projekcii išli fotky zosnulých ľudí a hudobníkov, ktorých si vážia samotní MANOWAR. Tento silný moment dostal nejedného fanúšika v hale. Najväčších ovácií sa dočkali Ronnie James Dio, Lemmy Kilmister a na záver aj dlhoročný bubeník MANOWAR, Scott Columbus.

manowar-bratislava-2016-2

Líder kapely basák Joey DeMaio a jeho tradičné gesto

Nielen na moju radosť odzneli aj také piesne ako „Kings of Metal“, „King of Kings“, „The Lord of Steel“ alebo „Hail and Kill“. Práve po tejto piesni sa skupina so slovenskými fanúšikmi rozlúčila a po chvíli nastal moment, ktorého som sa obával. Joey DeMaio si vzal mikrofón a začal rečniť, našťastie to netrvalo dlho. Aegon aréna si spoločne s DeMaiom párkrát „zafuckovala“, Joey si vylial pivo do úst (viac ale na seba) a prišla na rad hymna „Warriors of the World United“. Úplný záver obstarala rýchla pecka a podotknem, že moja azda najobľúbenejšia pesnička od nich, „Black Wind, Fire and Steel“. Samozrejme na samotný koniec sa nezaobišiel bez trhania basových strún.

manowar-bratislava-2016-3

Eric Adams si vypomohol aj efektami, ale spievalo mu to veľmi dobre

Za zvukov záverečného intra „The Crown and the Ring (Lament of the Kings)“ sa skupina rozlúčila so Slovenskom definitívne, ale Eric Adams (dokopy asi druhá krátka reč cez koncert) povedal, že MANOWAR sa vrátia. Na projekcii išiel slovenský text: „Všetkým vykričte, že 18.januára Manowarriori v Bratislave Všetkým nakopali rite. Vrátime sa, aby sme to urobili znovu. Hail and Kill“. Pri pohľade na hodinky človek zistil, že bolo len tesne pred desiatou, čiže Američania odohrali čistý 90-minútový set.

Nemôžem zabudnúť ani na zvuk. MANOWAR sa označujú za najhlučnejšiu kapelu na svete a potvrdilo sa to. V strede pod pódiom bol zvuk ideálny, po bokoch to už bolo horšie, najmä pri výškach Erica Adamsa miestami aparatúra nestíhala celé to chrapčalo. V ušiach mi zvoní ešte teraz pri písaní týchto riadkov. Apropó, Eric Adams. Dlho som rozmýšľal, či nešiel na halfplayback, ale nemyslím si to, samozrejme používa už mnoho technických vychytávok, ale aj počas predkoncertnej skúšky dával všetky výšky s prehľadom, klobúk dole pred jeho výkonom.

manowar-bratislava-2016-7

Pohľad z pódia na z troch štvrtín zaplnenú NTC Aegon arénu

Osobne považujem tento koncert za najlepšie vystúpenie v podaní tejto štvorice, čo som doposiaľ mal možnosť vidieť. Zamrzelo ma, že kapela zakázala novinárske fotopassy, pretože mali vlastného fotografa. Samozrejme, žiadne fotenie s fanúšikmi, aby ich náhodou neoslepil blesk a dostalo sa k nám aj to, že platne síce podpísali, ale iba s venovaním konkrétnemu človeku, aby ich náhodou majiteľ nepredal aj s ich podpismi. Tieto maniere by si Joey DeMaio už mohol predsa len odpustiť…, to je práve to, prečo ich mnohí ľudia nemajú radi. Na tom si však založili svoj imidž a v ňom pokračujú…., ale v dnešnej dobe je to prinajmenšom čudné…


Zhrnuté a podčiarknuté, kto bol v tento januárový večer v Bratislave istotne neoľutoval. Videli sme neodmysliteľné basové sólo, pitie piva, búchanie do hrude, hrozenie päsťami, nacvičené pózy, dym, oheň, trhanie strún a poriadne hlasnú šou. Jednoducho heavy metal so všetkým, čo k tomu patrí. Nie každému je to po vôli, ale to je muzika v podaní MANOWAR. Koniec koncov všetci vedia, že títo americkí hudobníci už iní nebudú.

PLUSY:
Samotný koncert, atmosféra, výborná organizácia, zvuk, Eric Adams

MÍNUSY:
Azda len veľký problém s parkovaním pred halou a preplnené aj podzemné parkovisko NTC

Foto: (c) 2016 Magic Circle Entertainment