Yngwie Malmsteen – Relentless

Pri tomto famóznom švédskom gitaristovi, ktorý zoskupenie svojej kapely menil nespočetne veľa krát treba hneď na úvod spomenúť dve úctyhodné čísla. Prvým je to, že aj v roku 2010 sa nájde muzikant, ktorý dokáže nahrať album s pätnástimi skladbami a druhým ohromujúcim číslom fakt, že album Relentness je v poradí devätnástym štúdiovým albumom, ktorý vychádza pod jeho menom. Má čo Yngwie ponúknuť aj po 26 rokoch produkcie? To zistíme v nasledujúcich riadkoch.
Aj keď ma vyšší počet skladieb na albume najprv potešil, vzápätí, po predchádzajúcich skúsenostiach s inými interpretmi, prišla obava, či to opäť nebude stereotypné omielanie toho istého. Opak bol však pravdou. Ani som sa nenazdal a v playliste som sa ani neviem ako nachádzal už na v poradí tretej skladbe. Jednotlivé piesne totiž do seba priam geniálne zapadajú a z albumu sa tak stáva jeden dlhý príbeh popretkávaný vynikajúcimi gitarovými sólami. Hneď v úvode vás Yngwie spolu s Ripperom priam očaria výbornou spoluprácou. Neopísateľné tempo, perfektný spev a a gitarové majstrovstvo. A to je ešte len začiatok. V ďalšej vyše päť minútovej Look At You Now, ktorá mi nápadne pripomína starého dobrého Ozzyho sa k tomu pridáva aj celkom chytľavý refrén. Keďže album má až 15 skladieb a podľa posledného výskumu ľudia na internete neradi čítajú dlhé recenzie, bolo by zbytočné tu vypisovať slohy. Na Relentness, nájdeme teda 15 skladieb, ale ako je u Yngwieho produkcie zvykom, nie vo všetkých nájdeme vokálne časti. Album je stavaný ako by šlo o duel medzi Yngwiem a Ripperom, pretože po spievanej skladbe zákonite príde minimálne štvorminútová inštrumentálka. Tento zápas dvoch velikánov po vyše hodine končí nerozhodne a ja si želám predĺženie.

Relentness je priam stelesnením pravého power/speed metalu v klasickom gitarovom podaní s moderným zvukom. Naozaj nemám tomuto albumu čo vytknúť. Výborné prechody v skladbách a aj medzi nimi. Keď si myslíte, že skladba má desať minút a vy pritom už počúvate inštrumentálku bez toho, aby ste si všimli zmenu – album Relentness je v podstate jedna šialená a do dokonalosti dotiahnutá metalová skladba trvajúca viac ako hodinu. O nude, ale nemôže byť podľa mňa ani reči, aj keď niekto môže oponovať, že skladieb je veľa. Yngwie skomponoval Relentless tak, aby sa v ňom objavovali rôzne prvky a Ripper zas so svojím nezameniteľným hlasom narába tak, že ho síce spoznáte hneď od prvej sekundy, ale predsa sa dá uvažovať, že to osobnostne spieva niekto iný.

Vrátim sa na úvod k mojej otázke – má Yngwie Malmsteen čo ponúknuť aj po 26 rokoch produkcie? Jednoznačne! Bude album s 15 skladbami poslucháča časom nudiť? Možno. Je to síce veľa, ale garantujem vám, že minimálne úvod vás nabudí tak, že sa budete neskôr viesť na vlne a spomínané predĺženie si tak, či tak budete priať aj vy.

Žáner: neoclassical power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Rising Firce Records, 2010
Web: www.yngwiemalmsteen.com
Zostava:
Yngwie Malmsteen – gitara
Tim „Ripper“ Owens – vokály
Nick Marino – klávesy
Bjorn Englen – basgitara
Patrik Johansson – bicie, perkusie
Diskografia:
Rising Force – 1984
Marching Out – 1985
Trilogy – 1986
Odyssey – 1988
Eclipse – 1990
Fire and Ice – 1992
The Seventh Sign – 1994
Magnum Opus – 1995
Inspiration (1996)
Facing the Animal – 1997
Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E Flat Minor Opus 1 – 1998
Alchemy – 1999
War to End All Wars – 2000
Attack!! – 2002
Unleash the Fury – 2005
20th Century Masters – The Millenium Collection: The Best of Yngwie Malmsteen (2005)
Perpetual Flame – 2008
Angels of Love – 2009
Relentless – 2010
Tracklist:
Overture (0:57)
Critical Mass (4:09)
Shot Across the Bow (4:39)
Look at You Now (5:46)
Relentless (4:58)
Enemy Within (5:55)
Knight of the Vasa Order (6:07)
Caged Animal (4:49)
Into Valhalla (4:26)
Tide of Desire (5:42)
Adagio B Flat Mirage Variation (1:50)
Axe to Grind (4:46)
Blinded (4:28)
Cross to Bear (7:31)
Arpeggios from Hell (2:18)
Definitíva:
Relentness je album pre skutočných
fajnšmekrov a je vynikajúcim vyvrcholením toho,
 čo power metalová scéna v roku 2010 priniesla.
Je to skutočný balzam pre metalové uši,
srdcia a dušu. Pre mňa je album Relentness takou
malou Avantasiou s jedným hlasom.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla