BRAINSTORM – Scary Creatures

Nemecká skupina BRAINSTORM platí za poctivcov žánru, neustupujú z pozícií, ktoré si získali a každým novým prírastkom v diskografii sa snažia držať v mantineloch svojej doterajšej tvorby. Taký je aj ich aktuálny počin „Scary Creatures“.

Hudba BRAINSTORM sa opiera o razantné riffy, silnú rytmiku a výrazné refrény. Čo však kapelu odlišuje od iných spolkov, ktoré drhnú tie isté riffy a opakujú rovnaké postupy je hlavne zemitý vokál Anyho B. Francka. Kapela sa vyšvihla do povedomia trojicou silných albumov „Ambiguity“ (2000), „Metus Mortis“ (2001) a Soul Temptation“ (2003). Prvý pokles úrovne prišiel s nahrávkou „Liquid Monster“ (2005), kde sa skupina rozhodla ísť smerom k širším masám. Avšak ani nasledovník menom „Downburst“ (2008) nepotvrdil predchádzajúce kvality. Na tomto albume prvýkrát spolupracovali so Saschom Paethom (AVANTASIA), to sa odzrkadlilo obrúsením razantnosti a zjemnením výrazu kapely. Naopak predposledný album „Firesoul“ (2014) predstavuje kapelu z ich najsilnejšieho obdobia.

brainstorm-scary-creatures

BRAINSTORM – Scary Creatures

Aktuálna novinka „Scary Creatures“  zvukovo a výrazovo nadväzuje na svojho predchodcu. Poväčšine tu nájdeme skladby prehrávané v strednom tempe, hoci i pár rýchlejších položiek. Spoločným znakom je priebojnosť gitár a sóla, ktoré šperkujú skladby. Hoci sa toho smerom k stavbe skladieb oproti poslednému albumu veľa nezmenilo, tohtoročná zmes predsa len o kúsok zaostáva za dielom minulým. Hlavne momentmi, ktoré by utkveli v mysli a nútili k opätovnému prehrávaniu albumu.

Prvá polovica nahrávky stráca na zaujímavosti hlavne v dôsledku repetícii gitarových riffov, ich častej monotónnosti a recyklácii melódii z predchádzajúcich albumov. Hneď úvodná „The World To See“ reprezentuje BRAINSTORM v polohe, v ktorej sa cítia najlepšie, avšak nezbavenej neduhu opakovania sa. Ani monotónne valivá „How Much Can You Take“ či refrénová „We Are …“ neprinesú moment prekvapenia.  Až taká  „Where Angels Down“ so svižným začiatkom, gitarovou ekvilibristikou a v závere s pomaly a elegantne sa stupňujúcim sólom upúta poslucháča.

Brainstorm_Promo_2015

BRAINSTORM

„Twisted Ways“ otvára nápadmi pútavejšiu druhú časť albumu, je jednou z rýchlejších skladieb s vytiahnutou basovou linkou v prechode a konečne príťažlivým refrénom. BRAINSTORM je kapelou, ktorá invenciu nahrádza svojou usilovnosťou. Preto gitary nekompromisne režú skladbami, mnohokrát však jednotvárne. Invencia im svedčí, rutina nudí.

V „Caressed By The Blackness“ kapela pôsobí suverénne, netlačí zbytočne na pílu, skladba svojou melodikou vyčnieva nad ostatnými. „Scars In Your Eyes“ či „Take Me to the Never“ konečne prinesú refrén, ktorý nepôsobí silene a záverečná „Sky Among the Clouds“ srší melódiami. Práve záver ukázal, že aktuálny BRAINSTORM je tento krát dominantnejší nie v tradičných riffoch, či svojej tak typickej intenzite, ale skôr upútal melodickosťou a ľahkosťou.

Prekvapenie od novinky „Scary Creatures“ asi nečakal nikto, charakteristické prvky ostali zachované, ostali však aj neduhy predchádzajúcich diel, ako neúmyselné opakovanie rovnakých gitarových postupov alebo podobnosť vyznenia niektorých refrénov. Avšak všetko je to zabalené v poctivom power metalovom kabáte s opäť skvelým vokálom.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 15.1.2016
Web: www.brainstorm-web.net
Zostava:
Andy B. Franck – vokály
Milan Loncaric – gitary, vokály
Torsten Ihlenfeld – gitary, vokály
Antonio Ieva – basgitara
Dieter Bernert – bicie
Tracklist:
The World to See (5:12)
How Much Can You Take (4:14)
We Are… (5:29)
Where Angels Dream (4:40)
Scary Creatures (5:29)
Twisted Ways (5:25)
Caressed by the Blackness (4:31)
Scars in Your Eyes (4:27)
Take Me to the Never (5:07)
Sky Among the Clouds (5:04)
Diskografia:
Hungry – 1997
Unholy – 1998
Ambiguity – 2000
Metus Mortis – 2001
Soul Temptation – 2003
Liquid Monster – 2005
Downburst – 2008
Memorial Roots – 2009
On the Spur of the Moment – 2011
Firesoul – 2014
Scary Creatures – 2016
Definitíva:
BRAINSTORM sú na novinke „Scary Creatures“ späť s razantnými gitarovými riffmi, opierajúc sa o dunivú rytmiku a tradične skvelý vokál Andy B. Francka. Tentokrát však s menším počtom zapamätateľných momentov, stále však ide o výživnú porciu power metalu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články