FOR SELENA AND SIN: ČESKÉ PIVO JE NAJLEPŠIE V EURÓPE

Fínska šesťčlenná kapela For Selena and Sin nie je v našich končinách veľmi známou skupinou. Kapela hrajúca melodický metal, ktorý je postavený na ženskom vokále Anniky Jalkanen vznikla v roku 2004 a na svojom konte má zatiaľ dva albumy. Ako nám prezradil v našom rozhovore gitarista Pasi Kolari, For Selena and Sin pripravujú v roku 2011 album tretí. Ale to už predbiehame. Nechajme prehovoriť samotného Pasiho Kolariho.
Posledné dni som počúvala vaše dva albumy a stále neviem, prečo ten názov For Selena and Sin. Je taký atypický. Vedel si, že keď dáš hľadať na youtube For Selena and Sin, výsledkom je kopec videí od speváčky Selena Gomez?
No ver mi či nie, nie si prvá, ktorá nad týmto polemizuje. Názov pochádza z mytológie. Selene je bohyňa mesiaca a Sin je boh mesiaca. Chceli sme tomu dodať niečo fínske, a tak sa názov zmenil na For Selena and Sin. Je to nezvyčajný názov, no nám sa to hrozne páčilo. Tak sme ho ponechali. Nemá však žiaden iný hlbší význam. No je to fajn, pretože ľudia stále rozmýšľajú nad našim názvom.

Tušila som, že to bude mať asi nejaký pôvod z mytológie. Čiže vy sa obetujete pre boha a bohyňu mesiaca?
Dobrá otázka. Neviem presne, aký bol hlboký význam tohto názvu, ak nejaký teda bol, pretože človek, ktorý ten názov vynašiel, už v našej skupine nie je.

Poďme sa baviť trochu o vás. Vy ste všetci z Fínska však? Ako ste sa spoznali, ako kamaráti? Ako ste sa dopracovali k tejto skupine?
No, začiatky skupiny sa datujú niekde do rokov 2003/2004. Bol som unavený člen jednej metalovej skupiny, ktorá hrala len extrémny metal.  Pár ľudí sme si sadli a nahrali sme nejaké skladby. Po čase bolo jasné, že je potrebná kompletná zostava. Bolo to však ťažké, pretože štyria členovia žili v rôznych mestách. Našli sme si však štúdio a nahrali sme prvé demo, ktoré bolo vo Fínsku veľkým hitom. Členovia skupiny sa však menili a boli s tým na začiatku vážne problémy. Nakoniec sme sa však všetci našli a áno, všetci sme z Fínska.

Čiže ty si už hral aj v iných skupinách? V ktorých skupinách hrali členovi FSAS? Viem si predstaviť, že je to extrémne ťažké byť v kapele, kde členovia pochádzajú z rôznych miest. Poznala som jednu skupinu zo Slovenska a u nich to tiež bolo tak. Mali časové problémy, problémy dohodnúť si termíny skúšok a hlavne ich dodržať…
Každý z nás hral alebo spieval v inej kapele predtým, než sme sa našli v FSAS. Jediný, ktorý dnes ešte figuruje v inej skupine, je náš basák, ktorý hrá v Soulfallen. FSAS si vyžaduje dosť času, čiže nie je veľa priestoru pre projekty mimo. Keď žijú ostatní členovia v rôznych mestách, je to ešte ťažšie, no nikdy to nebol ten najväčší problém. Vždy to boli skôr osobné problémy. FSAS nie je len skupina pre zábavu. Mali sme a stále máme ciel dať do tejto kapely sto percent. Pravda ale je, že niektoré skupiny sa rozpadnú, keď členovia odídu žiť do iných miest. Keď máš však silnú a jedinečnú zostavu, dá sa aj vzdialenosť prekonať. Treba len chcieť a niečo pre to aj spraviť.

Môžeš mi povedať niečo o skladbách, ak to nie je nič príliš osobné? Texty sú jednoduché a pochopiteľné, takže sa aj ja osobne viem s nimi stotožniť…
Vždy sme chceli mat jednoduché texty, ktoré každý náš poslucháč rýchlo pochopí, prípadne s nimi spojí aj jeho vlastné skúsenosti, pocity, či dojmy. Existujú kapely, ktoré sa snažia tvoriť veľmi lyrické, metaforické skladby a poslucháči im nerozumejú. A často krát už ani tí, ktorí tie texty zložili. Máme šťastie, že takmer každý z našej skupiny môže skladať piesne. No posledné roky sme prišli na to, že ja a naša speváčka Annika sme tak zohratí, že píšeme prevažne už len my dvaja. Inšpiráciu si beriem zo svojho života. Niekedy plávaš v hlbinách, inokedy zasa pociťuješ radostné chvíle. Keď tieto skúsenosti zmixuješ, tak nič nepokazíš, alebo?

Presne tak. Viem, že FSAS boli tento rok aj v Čechách, ale na Slovensku žiaľ nie. Ako sa vám páčilo posledné turné a čo vravíte na Prahu? Určite ste ochutnali aj Becherovku a české pivo, či českú kuchyňu.
Mali sme tri európske turné za posledného jeden a pol roka. To znamená, že sme veľakrát boli aj v Prahe, aj v iných českých mestách. Myslím si, že aj Slovensko by sa nám páčilo. Česko bolo perfektné a áno, vyskúšali sme aj Becherovku. Boli sme po veľkej opici a v jednom obchode sme objavili Becherovku. Vyzeralo to ako Jägermeister, tak sme si vzali jednu fľašu, aby sme mali čo piť predtým, než zakotvíme v jednom českom klube. No, ale čo! Chuť Becherovky nám pripomínala jeden drink z Maďarska – už si nepamätám názov. Jednoducho to chutilo fakt divne. Až do konca nášho turné bola fľaša zavretá, pretože ju preklial náš zvukár, haha! Nám Fínom, takéto veci veľmi nechutia. Máme radi Jägermeister, alebo vodku s Fishermans a veľa veľa piva. Vám by to tiež určite chutilo, haha! No, ale zopár slov o Prahe. Mali sme tam vybranú jednu reštauráciu, do ktorej sme chodili od začiatku. Veľa ľudí by povedalo, že francúzska kuchyňa je najlepšia. No keď si na turné a chodíš z reštiky do reštiky a chodíš po kluboch, tak musíš uznať, že tá česká reštaurácia bola doteraz najlepšia. Najlepší steak, aký som kedy jedol, sme mali práve v nej. Nie som si však istý, či to bola česká kuchyňa, fakt je, že tam robia skvelé steaky pre rockerov, haha. No uvidíme, či to Slovensko budúci rok tromfne, ak tam zavítame. A jasné! České pivo je to najlepšie z celej Európy.

Tak steak práve nie je typické české jedlo. Nabudúce, keď tu budete, tak vám niečo typicky české alebo slovenské odporučím. Teraz niečo k fanúšikom. Ja viem, že naši sú tí najlepší z celej Európy, no ty to ešte nevieš. Aká bola vaša najbláznivejšia šou, akú ste kedy mali?
Rusi a baltické krajiny sú fakt bláznivé! Neviem síce prečo, ale tá úžasná atmosféra sa nedá jednoducho opísať. Najhoršia šou alebo, hmm, menej blázniví návštevníci sú vo Fínsku, Švédsku a Nórsku. Nehovorím, že je tam zlé hrať, no ten pocit je rozdielny. Keď hráme napríklad v Rusku, ľudia tam dajú 110 %. Skáču, vrieskajú a jednoducho sa bavia. Najlepší koncert bol v Lotyšsku. V krátkosti povedané, Motley Crue a Kiss sú nič v porovnaní s našim zážitkom z Lotyšska. Najhoršiu šou sme mali ešte na začiatku našej histórie. Hrali sme v jednom klube a promotér k nám prišiel s tým, že to bude brutálny večer a že klub  bude vypredaný. Očakával zhruba 500 ľudí, no na koniec prišlo asi len 15. Promotér bol nesmierne vytočený a sklamaný pretože prišiel zhruba o 10 000 Eur. Nielen kvôli nám, ale aj kvôli ostatným kapelám, ktoré v ten večer vystupovali, atď.

Mne sa klubovky veľmi páčia. Atmosféra je omnoho lepšia ako vo veľkých halách, keď trčíš úplne vzadu a ani poriadne nevidíš na pódium. Napríklad naposledy som videla Tarot. Bola to veľmi maličká akcia – klubovka v Bratislave. Ak tam bolo 100 ľudí, tak to je veľa. Napriek tomu sa ľudia ohromne bavili. Vo Viedni, o pár dní neskôr, to bola zasa obrovská nuda. Ľudia postávali a pozerali… Čo s novým rokom? Plánujete nejaké turné alebo album?
Ja osobne tiež preferujem malé kluby skôr ako haly. Na hale síce nie je nič zlé, no atmosféra je naozaj v malom klube iná. Tam môžeš šantiť aj s fanúšikmi, môžeš ísť medzi nich a hrať sólo, atď. Pred pár rokmi sme hrali v Poľsku. V tej hale hrali Lordi a Dimmu Borgir pár dni pred nami. V ten deň, keď sme mali hrať my, bol v Poľsku cirkevný sviatok. Hala mala kapacitu 1500 ľudí a na náš koncert prišlo vtedy maximálne 50. Bolo to fakt vtipné, ale aj na začiatku ťažké. Hlavne preto, že nás ešte tak nepoznali a nemali sme v Európe veľa fanúšikov. Nové skladby začneme aktívne písať začiatkom roku 2011. Do jari by mali byť hotové, a potom sa zatvoríme do štúdia. Momentálne nie sme ani na turné. Skončilo sa začiatkom decembra tohto roku  Európske turné sa začne pravdepodobne na jeseň budúceho roku.

Super! Čiže je možnosť, že vás naživo uvidíme? Čo Vianoce? Ako ich prežívate a aké máte vo Fínsku tradície? Nehovor mi však o vašej vodka-párty a iných alkoholických výletov, o tých už viem dosť! Neraz som videla videá fínskych kapiel, ako pobehujú nahí okolo stromčeka atď… To sa tak radi ukazujete nahí? Je to typická fínska vlastnosť? Ja som bola vo Fínsku tento rok, no jedlo mi tam veľmi nechutilo. Čo odporúčaš ty osobne?
Áno, budúci rok sa možno podarí hrať aj na Slovensku. Album by mohol vyjsť do konca leta 2011. Fínska vianočná tradícia je sauna, veľa vianočnej šunky a jednoducho pohoda. Veľa ľudí zvykne ísť pred večerou na cintorín. Zapáliť sviečky a ozdobiť hroby. To  je asi aj zvyk u vás, nie? No a tá nahota je typická . Po saune bežíš rovno do snehu. Mala by si to vyskúšať aj ty!

Takže preto tie videá. OK, to bolo asi točené po saune…My na Vianoce na cintorín nechodíme. Na to máme Sviatok všetkých svätých, a to je 1. november. Čo, ale určite u nás nie je tradíciou je vianočná sauna. Čo by si chcel naším metalovým fanúšikom na Slovensku odkázať?
Každý, kto má rád rock/metal so ženským vokálom, by si mal pozrieť a popočúvať naše videá na Youtube. Je jednoduché zistiť koncept tejto metalovej skupiny. No neskôr dúfame, že oslovíme aj slovenskych poslucháčov, a budeme sa vám môcť ukázať aj naživo, možno už budúci rok.

Ďakujem za príjemný rozhovor Pasi. Pozdravuj skupinu a šťastný Nový rok vám želá celý tím Valhalla.sk. Nech sa vám darí pri tvorbe nového albumu.
Aj vám šťastný Nový Rock – Metal Heads!

Linky súvisiace s kapelou:
http://forselena.net
http://forselena.blogspot.com/

Autor: Darksinia