Erik z DOGMA INC.: Neprispôsobujeme sa nikomu, ničomu a nechceme sa na nikoho podobať

DOGMA INC. z Trnovca nad Váhom je jasným príkladom toho, ako veľmi je dôležité nevzdávať sa a  zotrvať. Viac zo zákulisia tejto partie prezradí bubeník Erik.

Najnovší počin DOGMA INC. nazvaný „Blacksun Flowers“ bol recenzovaný na Valhalla.sk prednedávnom, no kapela už stihla za ten čas opäť prejsť rôznymi zmenami. Viac nám prezradí samotný guru celej bandy, bubeník Erik.

Erik, pred nejakým časom sa k nám do redakcie dostal váš najnovší počin „Blacksun Flowers“ v podobe promo CD. Čo je v kapele odvtedy nové? Sú už rozbehnuté aktivity ohľadom zháňania vhodného labelu?
Zdar kamarát! No, veci sa dejú. Tešíme sa z „Blacksun Flowers“ , zároveň však kapelu, po vzájomnej dohode, opustil basgitarista Fothell a zároveň v tomto období prichádzame o našu obľúbenú skúšobňu, ktorá sa má búrať…Ale máme už náhradu aj za basgitaristu, aj novú skúšobňu. Sme v kontakte s viacerými labelmi, ale ešte nie je nič potvrdené, preto by som sa k tomu ešte nevyjadroval, máme ponuku aj od nášho predošlého nemeckého vydavateľstva STF-Records. Hneď, ako bude zmluva podpísaná, vám dáme vedieť. Veríme že čoskoro…

Pri doručení vášho najnovšieho CD si mi prezradil, že skladby pre album ste pripravovali päť rokov. Prezraď nám, ako nahrávka vznikala. Ste kapela, ktorá tvorí hudbu spoločným jammovaním, alebo si podklady pripravujete jednotlivo, teda doma každý sám?
Áno, matroš na novinku sa pripravoval skoro päť rokov, hneď po príchode Gumiho. Proces tvorby je u nás rôzny. Samozrejme, niektoré témy vznikajú aj jammovaním, niektoré donesieme individuálne, ktoré potom rozpitváme až na kosť. Niektoré sa chytia, niektoré nie. My si v podstate nahrávame každú skúšku – veľa tém, riffov, rytmov, atď .Potom sa tým veciam venujeme individuálne každý doma a na ďalšiu skúšku sa v tej danej veci posunieme ďalej. Tak sa pomaly skladá puzzle našich piesní. A keďže si na týchto veciach dávame naozaj záležať, to je dôvod, že skladby vznikajú pomalšie. A to máme skúšku každý týždeň minimálne raz (smiech).Takto vznikal materiál aj na novinku.

DOGMA INC_2016

DOGMA INC.

Veľmi zaujímavým prvkom na najnovšom CD je skladba „Devil Speed“, v ktorej na začiatku počuť ženský bluesový spev. Vieš mi prosím prezradiť, komu patrí tento hlas a ako k takejto netradičnej spolupráci došlo?
Na „Devil Speed“ spieva naša kamarátka Ivka, s ktorou som sa zoznámil na Východe. Je to super babenka, divožienka z Prešova, ktorú ja osobne obdivujem za jej talent. Ivka hrá na akustickej gitare, spieva blues, zbiera básne starých materí z Ukrajiny, Poľska a Chorvátska, ktoré potom premení na texty a vytvorí k nim svoju vlastnú hudbu. Poznám veľa (aj známych) speváčok, veď pracujem v slovenskom „šoubiznise“, ale pre mňa majú všetky speváčky podobný hlas, o charizme ani nehovorím. Hodiť na album ženský spev sme mali už dávno v úmysle ,máme radi kontrasty.

V počiatkoch ste patrili skôr do grindcorových kruhov, vašej súčasnej produkcií skôr sedí škatuľka hc/metal. Rovnako už vaša tvorba nie je zďaleka taká priamočiarejšia, niektoré skladby mi pri počúvaní dali zabrať. Čomu by si pripísal tento progres? Je to spôsobené personálnymi zmenami, alebo celkovým žánrovým vyzretím kapely ako takej?
Myslím si ,že na tom majú podiel aj personálne zmeny v bande, ale aj náš hudobný vývoj. V začiatkoch sme mali predstavu robiť niečo ako STRAPPING YOUNG LAD, akurát že so ženským spevom. Nechceli sme robiť grindcore. Naša vtedajšia speváčka Janka bola punkáčka ako bič a bolo pre nás dôležité, aby sa stotožňovala s našou hudbou. My sa však v prvom rade považujeme za muzikantov, ktorí na sebe pracujú, zdokonaľujú sa a naša tvorba je toho prirodzeným dôsledkom. Škatuľky neriešime, to nechávame na druhých. Máme hudobne oveľa širší rozhľad ako pred pätnástimi rokmi a robíme hudbu, ktorá sa nám páči. Neprispôsobujeme sa nikomu, ničomu a nechceme sa na nikoho podobať. Hádam sa nám to darí (smiech).

dogma-inc-band

Zostava, ktorá nahrala aktuálny počin

Novinka „Blacksun Flowers“ sa nahrávala v českom štúdiu Shaark, mastrovala sa už ale v Kalifornii v štúdiu Planet Z Studios pod vedením producenta Chrisa Harrisa, ktorý má na svedomí veľa kapiel svetového formátu. Ako prišlo k tejto spolupráci?
Aj toto bol vlastne dôsledok dlhoročnej poctivej driny v skúšobni. Tým, že sme usilovne pracovali a pripravovali „Blacksun Flowers“, sme nechceli podceniť ani samotný proces nahrávania. Naopak, chcelo to zvýšiť našu pozornosť na najvyššie obrátky. Ak by sme nahrávanie robili ako predtým na „Before and After“, keď sme všetko zbúchali za týždeň, som presvedčený, že by sme to nedali .Vďaka tomu sme materiál dobre pripravili na mastering. Mali sme predstavu o zvuku gitár a vedeli sme, že na to, aby sme dosiahli ten zvuk ,bude to treba zveriť do rúk odborníkom. A pre nás niet väčšieho odborníka akým je Chris Harris, veď jeho rukami prešli a prechádzajú naše obľúbené kapely. Napísali sme mail jeho manažérovi, on sa ozval, že to posunie Chrisovi a ten sa vyjadrí. Do týždňa bola dohoda a za ďalšie približne dva týždne bolo všetko vybavené. Mimochodom, písal mi Chris ,že hneď po nás robil HATEBREED a nový ROB ZOMBIE, ktorý vychádza v týchto dňoch. Paráda, je nám cťou!

DOGMA INC. je na scéne už 15 rokov, ste skúsení hudobníci a tak by ma zaujímalo, ktorá éra bola pre vás (a možno aj pre väčšinu kapiel) prospešnejšia. Bolo to obdobie pred „internetovým boomom“, kedy ľudia nemali taký prístup k hudbe celého sveta, no zato si ju viac vážili a koncertov bolo menej, alebo súčasná doba, keď je muzika oveľa dostupnejšia, čo však často spôsobuje, že sú ľudia všetkým oveľa „prejedenejší“?
Ak by sme robili to, čo robíme teraz pred pätnástimi rokmi, asi by sme sa jednoduchšie presadili v brandži. Ale pamätám si ako som v tom období utrácal veľa peňazí za poštovú korešpondenciu, riešil veci okolo promotion. Aj keď to malo svoje čaro, dnes to rieši pár klikov, skoro zadarmo, čo považujem za vymoženosti súčasnosti. Osobne nám pocit, že aj keď je všetko na webe, ľudia predsa len začínajú hľadať svoju hudbu. Sledujem to aj na zvýšenom záujme o DOGMA INC., čo nás teší.

Čo DOGMA INC. a koncertné aktivity? Máte v pláne sa tento rok pustiť do aktívneho bookovania koncertov, alebo dáte všetkému voľný priebeh?
Jasné, chceme koncertovať čo to dá. Musia sa utriasť veci okolo skúšobne, aby sme mohli zbúchať nový playlist, zladiť sa s novým basgitaristom Davidom, porobiť zvuky a ideme na to. Máme už niečo rozbehnuté. Bude to pecka! Veríme, že sa čoskoro niekde vidíme a počujeme! Je sa na čo tešiť!!!

Za ten čas, čo ste na scéne, sa vám v rámci koncertovania určte nazbieralo veľa zážitkov. Prezraď nám nejaké bizarné situácie, na ktoré len ťažko zabudneš…
Najbizarnejšie zážitky máme určíte ešte z čias hraničných prechodov a colníc, bolo ich neúrekom a zvažujem že o tom raz napíšem knihu, kým si to pamätám, veď dnes už píše knihu hocikto (smiech). Potom sú zážitky, ktoré podliehajú tajomstvu a nie sú zverejniteľné…(smiech). A ešte veľa zážitkov ovplyvnených alkoholom (smiech). Raz sa nám po koncerte v Beluši stalo, že sme si naložili veci do auta a išli sa rozlúčiť s ľuďmi a nejako sme sa zakeckali, popili, až bola z lúčenia skoro hodina a keď sme už konečne vychádzali z podniku, zbadali sme vonku opretú našu basgitaru o kontajner na krásne viditeľnom mieste. Úplne sme na ňu pri nakladaní zabudli. Samozrejme sme sa dobre pobavili, ale ak by sme ju tam nenašli, asi by nám do smiechu nebolo… (smiech).

crowbar-dogma-inc

DOGMA INC. spolu s kapelou CROWBAR

Ktoré vystúpenie DOGMA INC. považuješ za svoje najúspešnejšie? Či už ide o počet návštevníkov alebo celkovú atmosféru…
Takých bolo a veríme, že aj bude veľa. Máme radi veľké pódiá, kde sa môžeme rozťahovať (smiech) a kde je zvuk, ktorý nám vibruje v žalúdku. Ale máme radi aj malé klubové koncerty. Hlavne nech je komu hrať! Veľmi dobrý koncert na veľkom pódiu bol napr. Dobrý Festival v Prešove. Hrali sme v perfektnom čase pre veľa „dzivých“ ľudí za výborného počasia, nehovoriac o servise, ktorý sme mali….A malý klubový koncert bol veľmi dobrý napr. posledný v topoľčianskom Bar-Bar-e. Plný klub, výborná atmosféra, skvelí ľudia, určite sa tam chceme vrátiť.

Kde vás môžu ľudia vidieť najbližšie a kde môžu nájsť najaktuálnejšie informácie o vašich koncertoch?
Koncerty sú momentálne v jednaní. Máme v pláne zahrať na štyroch letných festivaloch. Ak sa podarí, dáme vám vedieť. Tiež by sme sa radi nalepili na nejakú bandu ako support a dali nejakú šnúru…, pracuje sa na tom.

Veľmi pekne ti ďakujem za tvoj čas. V rámci poslednej otázky by som ti rád nechal voľný priestor. Môžeš niekoho pozdraviť, niekomu poďakovať, niečo odkázať, poprípade oznámiť čitateľom niečo dôležité, na čo som sa v rámci rozhovoru neopýtal…
Ďakujeme veľmi pekne za priestor. Pozdravujeme každého, kto sa dočítal až sem .Želáme vám veľa čitateľov ,nám čo najviac fans, svetu mier a nech sa nám všetkým dobre vodí! A … Otvor si pivo, pusti si „Blacksun Flowers“ a pridaj hlas!